Začnite písať

ROZHOVORY

Zuzana Haverda: Mali by sme žiť s tým, kto chce žiť s nami a nie naopak

Divadlá sa po lockdowne pomaly otvárajú a opäť si môžeme na živo vychutnať kultúrny zážitok. Slovenská herečka Zuzana Haverda je akčná mama, ktorá počas pandémie nezaháľala a zobrala osud do vlastných rúk. Keďže účty treba platiť, zamestnala sa na 11 mesiacov v drogérii. Popri herectve je jej vášňou aj varenie lízaniek, ktoré sú nielen chutné, ale aj na pohľad krásne.

1. Zuzka, aký si mala deň?

Vynikajúci. Stihla som si dať kávu s priateľkou, po roku som bola v Ikea a teraz idem do tlače pre jedlé obrázky na lízanky, ktoré budem neskôr variť.

2. Túžila si byť herečkou už od detstva?

Nemyslím, ale vyrastala som v tanečnej sále, takže som ďaleko „nepreskočila“.

3. Ako si znášala obdobie počas lockdownu, keď si nemohla hrať?

Mám pocit, že to ešte stále znášam, alebo skôr neznášam ? Bolo to náročné obdobie. Nie len finančne, ale najmä emočne. Chýba mi to „vyhratie sa“ na javisku. Ale už nám svitá na lepšie časy, snáď.

4. Umelcom bolo celú dobu nakladané, nech vezmú lopatu a idú pracovať. A ty si šla makať do drogérie. Naučilo ťa to niečo?

Bola som tam 11 mesiacov. Nikdy som nemala problém vymyslieť si činnosť, ale keď sa k tomu pridružil aj nedostatok financií, nemala som v podstate na výber. Naučilo ma to veľa, najmä pracovať v úplne ženskom kolektíve, haha.

5. V akých predstaveniach ťa môžeme momentálne vidieť?

Momentálne účinkujem v Divadle Aréna v inscenácii Zvieratká na letisku, v Divadle LA KOMIKA v rozprávke o Jankovi a Marienke, pre Per. ART inscenácia SAMOTÁRI v Pisztoryho Paláci, Divadlo No Mantinels v inscenácii Reverenda Domina a Korheľky a v Divadle SpozaVoza v inscenácii Budúcnosť je vo vajciach.

6. Čo ťa na herectve najviac baví?

Myslím, že nastavovanie zrkadla spoločnosti a to otváranie tajných komnát plných emócií, ktoré cez seba prefiltrujem a zažijem na javisku. A po predstavení si to so sebou vezmem domov. Neviem to opísať, spôsobuje mi to až fyzickú radosť, ako keď si niekto ide zabehať, alebo oddýchnuť do wellness.

7. Okrem herectva sa venuješ aj vareniu lízaniek pod vlastnou značkou nePOlePsa.  Ako si sa k tejto sladkej činnosti dostala?

To je veľmi vtipný príbeh. Veľmi dlho som čakala na kuchynskú linku. Mala som čas na vymýšľanie, keď Arthurko nastúpil do škôlky. V tom čase som nič neskúšala, tak som sa potrebovala realizovať. A keďže sa mi od detstva veľmi páčili sladkosti, ktoré nám nosili známi z Ameriky, tak som technológiu výroby spojila s ruským „kolotočovým“ kohútikom na paličke a moja značka bola na svete.

 

8. Aké lízanky môžeme u teba nájsť?

Vyrábam ich hlavne pre oko. Mám rada výtvarno, farby, kvety. Tak som to všetko prepojila. Sú to cukrové lízanky, ktoré obsahujú jedlé kvety, bylinky, lyofylizované ovocie, jedle tlačené obrázky, aj chilli som už robila. Baví ma na tom, že každá jedna lízanka je originálna, a ak zákazníci chcú lízanku bez éčok, tak aj to je ich veľká pridaná hodnota.

9. Si mamou prváka Arthura. Mala si bezproblémové tehotenstvo?

Mala som nádherné tehotenstvo. Síce som počas neho mala asi všetko od nábehu na tehotenskú cukrovku a po zapálené ďasná, ale bol to nádherný čas. Cítila som sa krásna. A plakala som len jedenkrát (mimo javiska), čo ja si teda viem poplačkať aj pri déčkovom romantickom filme haha.

10. Prekvapilo ťa niečo na materstve?

Myslím, že úplne všetko. Mne sa otočil svet o 180 stupňov, ak nie viac. A veľmi Arthurkovi ďakujem, že si vybral za mamu práve mňa.

11. Prosím, doplň vetu: Každá mama, by mala raz denne….

..usmiať sa na seba do zrkadla.

12. Ako by si charakterizovala akčnú mamu?

Ako seba? Mňa tak ľudia vnímajú, ale ja to nejak necítim. Neviem sedieť, dokonca aj keď nič nerobím, tak fyzicky stojím. Mám Arthurka a veľa práce, ale taká som. Nikdy nebežím, skôr rýchlo kráčam, aby ma neodfúklo, hehe.

13. S Arthurkom žiješ sama. Tak si si to určite nepredstavovala, však?

Nepredstavovala. Aj mi dosť dlho trvalo, pokiaľ sme sa s tým naučili žiť. Teraz už viem, že je to v poriadku tak, ako to je. Mali by sme žiť s tým, kto chce žiť s nami a nie naopak.

14. Veríš na lásku na celý život?

Stále a nikdy neprestanem.

15. Čo je podľa teba vo vzťahu najdôležitejšie?

Úprimnosť, dôvera, rozhovor, priateľstvo, zdravý obdiv partnera a v neposlednom rade chémia (tá nepustí).

16. Kedy sa cítiš najšťastnejšia?

Keď ma ráno zobudí môj syn pusinkou, svieti slnko a môžem ísť do práce, ktorú beriem ako veľkú súčasť môjho ja (divadlo).

17. Kedy sa cítiš najkrajšie?

Keď mám nový účes a fúka mi vietor do vlasov. A ešte, keď mi Arthur povie, že som jeho modelka. 🙂

18. Aké je tvoje obľúbené slovenské mesto?

Po škole som s  Divadelným centrom Martin prešla tuším všetky mestá a kultúrne domy. A hlavne stanice, tak ani neviem. Pochádzam z Prešova, kam sa veľmi rada vraciam, najmä kvôli rodine. Neskôr som žila 5 rokov v Košiciach, aj tie mám veľmi rada, lebo tam som dospela a od 19-tich žijem v Bratislave, už som aj oficiálna Staromešťanka. Ja sa nepozerám na mesto, skôr na ľudí okolo mňa.

19. V akom zahraničnom meste by si vedela žiť?

Ako vravím, nejde o budovy alebo historickú, či modernú štruktúru mesta. Ale páčilo by sa mi niekde pri mori. To je asi jediné, čo mi na Slovensku chýba.

20. Aká je tvoja najobľúbenejšia farba?

Biela, jednoznačne. Aj preto musím nonstop prať.

21. Aké je tvoje najobľúbenejšie ročné obdobie?

Leto.

22. Ako najradšej relaxuješ?

Že stojím, haha. Ale nie žartujem. So svojím synom a priateľmi. Moje všetky „zamestnania“ beriem ako relax, takže aj prácou.

23. Máš knihu, ku ktorej sa stále vraciaš?

Parfum, príbeh vraha (raz si chcem vyrobiť vlastný) a Tracyho tiger. A ešte mám rada tvorbu Allessandra Bariccoa.

24. Aký je tvoj obľúbený herec a herečka?

Na toto naozaj neviem odpovedať. Ale Pán herec je pre mňa náš profesor Martin Huba.

25. V akom filme by si si chcela zahrať?

V hocijakom, len nech to už je konečne reálne.

26. Aké je tvoje obľúbené jedlo, ktoré varí tvoja mama?

Šošovicová polievka.

27. Prosím, doplň vetu: Keby som bola princezná Arabela, tak by som …

Keby som bola princezná Arabela, tak by som asi mala ten zázračný prsteň a  želala by som všetkým ľuďom pokoj na duši. Znie to, ako klišé, ale je to veľmi dôležité.

28. Keby si chytila zlatú rybku, aké tri želania by ti mala splniť?

Zdravie, divadlo (v ktorom aj zarobím), dovolenka s Áčkom pri mori.

29. O čom momentálne snívaš?

O tom pokoji sama v sebe, ktorý spomínam vyššie. Aj o láske snívam, veď kto chce byť sám, asi nikto – prirodzene. A potom mám konkrétne sny na daný týždeň. Také obyčajné, ako presadiť kvety a umyť akvárium.

30. Tešíš sa na leto?

Áno, veľmi. Divadlá sa postupne otvárajú, ja som júnová a leto je moje obľúbené.

31. Na akú otázku by si chcela odpovedať a nepoložila som ti ju v tomto rozhovore?

Na úplne jednoduchú: Ako sa máš? Ale so záujmom. Ľudia ju kladú len zdvorilostne, no v podstate nepočúvajú, čo odpovedáš.

32. Čo plánuješ na najbližšie obdobie?

Idem skúšať dve inscenácie s Divadlom No mantinels, popri tom rozbieham e-shop pre moju firmu, a ešte si hľadám nejaký partime job, aby som mala stabilný príjem. A konečne chcem Arthura toto leto ponoriť do mora, lebo ho ešte nevidel.

foto: Ctibor Bachratý + archív Z. Haverda

Zuzku môžete sledovať na jej instagramovom profile.

Jej lízanky si môžete objednať na Instagrame.

Dá sa v rozhovore položiť až 32 otázok? Prišli sme na to, že aj keď sa zdá, že nie, ide to. My mamy sa vieme totiž rozprávať celé hodiny. Okrem detí máme svoju prácu a veľa iných aktivít. Sme akčné, rozlietané a okrem toho sme aj ženy a manželky. Systém rozhovorov #32otazokpre je jasný: 32 otázok pripravených na telo pre každú akčnú mamu. Tá by mala odpovedať bez veľkej prípravy, môže odpovedať jednoslovne, či dokonca otázku odmietnuť. 32 otázok bude ale vždy položených.

Tagy
Barbora Jelinek

content creator, copywriter, @akcnemamy, @prezdraviezeny, influencer

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár