Začnite písať

Uncategorized

Vierka: Skutočnou farmárkou som sa stala v okamihu, keď som nasadla na traktor

Z kancelárie až na farmu. Vychádza zo základov, ktoré položil jej otec. Práve on pred 30 rokmi zbieral kombajnom čierne ríbezle. Farmárka Vierka spolu s manželom starý kombajn oprášili, opravili a od roku 2019 znova uviedli do prevádzky. Jednoducho povedané: tradícia pestovania ovocia v Pukanci je obnovená. Postupne a v bio kvalite.

V rozhovore nám akčná mama Vierka Gábršová prezradí ako vybudovala Farmárkin sen:

  • či niekedy snívala o farmárskom živote,
  • ako sa žene šoféruje traktor,
  • v čom je výnimočnosť produktov BIO ríbezle čiernej  a BIO arónie,
  • prečo je potrebné dávať pozor na stravu našich detí.

Ako sa poľnohospodárska účtovníčka stane farmárkou?

Pochádzam z poľnohospodárskej rodiny. Odmalička som sa pohybovala medzi obilninami a ovocím. Nikdy som však cielene neuvažovala nad tým, že by som pokračovala v práci môjho otca. Práve naopak, vyštudovala som regionálny rozvoj, získala doktorát a pracovala som ako projektová manažérka pre fondy EÚ. Popri štúdiu a práci som začala účtovať ocinovu poľnohospodársku firmu, pretože jeho účtovníčka nastúpila na dôchodok (úsmev).  Avšak dve práce mi začali prerastať cez hlavu. Musela som sa rozhodnúť. Moje podvedomie a tehotenské hormóny ma ťahali k farmárčeniu. V čase zakladania firmy som bola tehotná. Doteraz si pamätám, ako som s výhľadom na veľké brucho rozposielala nájomné zmluvy vlastníkom pôdy.

 

Čo všetko ste museli urobiť, kým ste sa farmárkou naozaj stali?

Skutočnou farmárkou som sa podľa mňa stala až v okamihu, keď som nasadla na traktor (úsmev). Ono sa to možno nezdá, ale poľnohospodárske podnikanie je popretkávané náročnou administratívnou prácou spojenou s nájomnými zmluvami, ako aj rozsiahlou účtovnou evidenciou. Na začiatku som sa skôr cítila ako kancelárska krysa.

Farmárčenie ste rozbiehali popri malých deťoch. Ako to vyzeralo v praxi?

Našťastie sme objavili čaro nosenia. Doteraz si pamätám, ako som v obývačke s ešte malým bábätkom v bordovej nosiacej šatke účtovala mesačné daňové priznanie po stojačky, lebo som zároveň uspávala. No a neskôr, keď bola mama na traktore, deti si užili starí rodičia. V čase, keď som začínala s ekologickým poľnohospodárstvom, dôvera v splnenie môjho cieľa a sna bola naozaj veľmi ďaleko. Dnes s odstupom času som šťastná, že sa nám to podarilo (úsmev). Deti boli toho všetkého súčasťou. Boli sme stále spolu. Domáce vzdelávanie by som časovo kapacitne nezvládla, avšak cítila som potrebu byť s nimi čo najviac.

 

Deti nechodili ani do škôlky?

Dcérka absolvovala v škôlke iba predškolskú dochádzku. V prípade synčeka plánujem to isté. Uvedomujem si, že by to nebolo možné bez podpory mojej rodiny, za čo som jej neskutočne vďačná. Snažíme sa deťom ukázať, ako aj prostredníctvom našej práce funguje príroda a čím si ju ničíme. Chceme z nich vychovať uvedomelých ľudí s rešpektom k prírode i k druhým ľuďom.

Vtipné bolo, keď som navrhovala etikety výrobkov, deti si namiesto omaľovanky vyfarbovali naše firemné logo a ríbezle (úsmev).

Váš slogan znie „Poznáme každú bobuľu“. Čo to konkrétne znamená?

Celoročná práca spočíva v pestovaní ovocia v biosadoch. Poznáme každý jeden krík, na ktorý sa pozeráme počas okopávky. Poznáme každú jednu bobuľu, ktorú pozbierame či už mechanizovane kombajnom alebo ručne. V našich produktoch nájdete len a len ovocie, ktoré sme sami vypestovali. Síce poznáme každú bobuľu, ale priznám sa, že ich nemáme na kusy spočítané (úsmev).

Prečítajte si aj: Ekologické poľnohospodárstvo versus konvenčné poľnohospodárstvo – vieme, čo kupujeme?

Reálne šoférujete traktor. Nebojíte sa?

Traktor bol pre mňa výzvou. Nasadla som na neho za nie veľmi príjemných okolností. Biosad sme mali už v ekologickom režime a veľmi ho začala prerastať burina. Bolo nevyhnutné zasiahnuť. Aplikácia chemických postrekov nepripadala do úvahy. Okopávanie motykou by bolo asi nadlho (úsmev). V tom čase som bola hustá a silná matka, opäť asi posilnená materskými hormónmi z kojenia. Chlapi mi vysvetlili, ktorú páčku používať a išla som. Bol to pre mňa neskutočný relax. Za pol dňa som vedela okopať asi šesť radov. Pracovala som pomaly, spoznávala som každý kríček a neraz zlomila nôž na podrezávanie buriny (úsmev). V tom čase som vymyslela našu firemnú značku Farmárkin sen, ako inak na traktore.

Preferujete zdravý životný štýl, čoho je aj dôkazom farmárčenie. Ako sa doma stravujete?

Spoznávala som postupy pestovania, začala vnímať, čo rastlinám škodí a čo pomáha. Postupne som si uvedomila, že chceme jesť zdravé potraviny. Mám rada ovocie a zeleninu pestovanú bez chemikálií. Dôsledne čítam zloženie výrobkov, dbám na to, aby neobsahovali umelé prísady. Vyhľadávam pôvodnú surovinu. Preferujeme radšej uvarené pohánkové krúpy než pohánkovú instantnú kašu. Naše obľúbené raňajky sú práve uvarená bio pohánka s medom, strúhané jablko a sušené bio hrozienka. Priznávam, v tomto mám úplnú profesionálnu deformáciu.

Myslíte si, že osobný príklad je dôležitý?

My, ako dospelí, sa snažíme ísť príkladom pre naše deti v stravovaní odmalička. V podstate aj my sme si zvykali na orieškovú chuť pohánky alebo zvláštneho pšena. Vedeli sme však, že to, čo máme na tanieri, nám dáva hodnotu a výživu. Tak sme sa o prínosoch samotného jedla začali rozprávať, vysvetľovať a nakoniec sme to všetci jedli. Neviem si predstaviť, ako by som „donútila“ zjesť moje deti pohánku, keby si ja vyjedám rožok so salámou (úsmev). Jednoducho treba ísť príkladom a veľa sa o jedle rozprávať.

 Avšak kým som na to prišla, aj ja som potajme jedla horalku v kúpeľni pri práčke, aby ma deti nevideli. Teraz už v tom mám úplne jasno a ideme príkladom.

Ako dokážete motivovať vaše deti, aby siahli radšej po zdravej sladkosti ako po keksíku alebo čokoláde?

My sme sa snažili naozaj čo najdlhšiu dobu fungovať na prirodzene sladkom, aspoň do troch rokov. Sezónne detičky papali všetko lokálne ovocie, ktoré postupne rástlo v záhrade (začalo to jahodami, čerešne, broskyne, marhule, slivky, jablká). Na zimu mi mamina urobila domáce výživy, s ktorými som im miešala obilniny, nie kaše. Deti sa tak osvojili ovocie, ktoré je samo o sebe úplne dokonalé. Samozrejme, piekla som koláče a sušienky z receptov, ktoré boli sladené iba medom alebo banánom.

 

Jednoducho sme vytvorili návyk, že ovocie a domáce sladkosti sú fajn. Navyše teraz je toľko úžasných receptov, ktoré chutia vynikajúco a radi si ich doprajeme každý deň. Občas už kúpime sladkosti aj v obchode, avšak musia byť bez umelých prísad a v bio kvalite. Trpezlivým prístupom a správnym vysvetlením, prečo to a to nie je zdravé je možné docieliť, že už samotné dieťa si vie vybrať to, čo mu vyhovuje. Nám ako rodičom stačí len pátrať a ponúknuť im to správne zloženie.

Prečítajte si aj rozhovor s Vinárovou ženou: Keby som bola iba mamou, trápila by som sa

Vedeli ste od začiatku, že z týchto plodín chcete vyrábať 100 % ovocné šťavy?

Tým, že náš koncept vychádza zo spracovania čerstvého vlastného ovocia a nemáme skladovacie kapacity na ovocie, v podstate jediná možnosť, ako spracovať efektívne a kvalitne vyššie množstvo čerstvého ovocia, boli ovocné šťavy. Navyše bez prídavkov cukru a žiadnych umelých prísad sú v absolútnom súlade s našou životnou filozofiou.

Naše šťavy považujeme za výnimočné. Spätná väzba našich klientov hovorí sama za seba. Cítia v nich ovocie, jeho skutočnú vôňu. Mnohým pripomína detstvo u starých rodičov. Oceňujú hustotu, silu a intenzívnu chuť. Lisujeme výhradne čerstvé ovocie zbierané pár dní pred lisovaním.

Arónia má špecifickú chuť. Vypijú ju aj deti?

(smiech) Majú inú možnosť? Pravidelne ju pijeme všetci. U muža číham každý večer, či náhodou nepije víno, a ak je pohár prázdny, nalieva sa bio arónia. Milujem ten pohľad: „Naozaj musím?“ (úsmev).  Naša bio arónia je silnejšia než ostatné. Na jazyku zostáva výrazná trpkosť. Deti do seba hrknú tri glgy zo štamperlíka, zapijú čistou vodou a sú vybavení. Jasné, že majú pokrivené ústočká a oblizujú sa jazýčkami. Inak sa naša bio arónia ani nedá vypiť (úsmev).

Deťom však vysvetľujem, že bio arónia obsahuje mnoho antioxidantov prospešných pre naše zdravie. Zároveň však vidia, že „nenútime“ piť len ich, ale dávame si aj my. Snažíme sa ísť príkladom. Naopak, šťavu z čiernych ríbezlí vypijú na posedenie ako skvelý olovrant.

Kedy je vhodné piť šťavu z arónie? Celoročne, bez prestávky alebo keď sa necítime dobre?

Keď sme začali vyrábať bio aróniu, podrobili sme ju rozborom obsahu antioxidantov, preto si dovolím tvrdiť, že je výnimočná. Je vhodná ako prevencia kardiovaskulárnych a onkologických ochorení. Veľa ľudí po nej siahne ako po zázračnom lieku na počkanie. Takto to ale nefunguje. Na naše zdravie by sme mali myslieť celý život a preto odporúčam piť bio aróniu najmä preventívne celoročne. V prípade výskytu ochorenia znásobiť odporúčané dávkovanie.

Čo bolo pre vás prioritou pri začiatku podnikania a čo je ňou dnes?

Prioritou nášho podnikania bolo priniesť na trh niečo, čo má istý pôvod a za sebou skutočných ľudí. Myslím, že naša vízia sa naplnila a vytvorili sme kvalitný koncept, ktorí majú naši zákazníci radi. V našich produktoch cítia silu, kvalitu a lásku, s ktorou našu prácu robíme.

Čo by ste odkázali akčným ženám a mamám?

Myslím, že každá z nás má svoj sen. Je len otázkou času, kedy sa rozhodneme splniť si ho.

  1. Netlačiť na pílu, ten správny čas príde sám – vytrápila som sa v klasickej kancelárii neskutočne pekných pár rokov (úsmev).
  2. Veriť svojej intuícii – išla som do nového, sadla na ten traktor (úsmev).
  3. Prekážky sú tu preto, aby nás posunuli ďalej – v poľnohospodárstve ich je veľa, ale stále sme tu (úsmev).

Obyčajné jablká v neobyčajne chutnom šate: unikátna manufaktúra Janky z La Caramela

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár