Začnite písať

CHOROBY RODIČOVSTVO ZDRAVIE

Melanóm môže na deťoch vyzerať odlišne. Na čo si dať pozor?

melanom

Detskú kožu by sme mali kontrolovať rovnako často ako tú dospelú. Najvážnejšia rakovina kože, malígny melanóm, sa u detí v minulom tisícročí takmer nevyskytoval. Dnes je medzi detskou populáciou zriedkavý, avšak jeho výskyt sa každým rokom prudko zvyšuje. V Spojených štátoch bolo podľa Americkej dermatologickej akadémie len do roku 2018 diagnostikovaných 300 až 400 prípadov ročne.

Mesiac máj je celosvetovo venovaný prevencii rakoviny kože už niekoľko desiatok rokov. Americká dermatologická akadémia (American Academy of Dermatology) v rámci neho vyhlásia aj špeciálny deň –Melanómový pondelok (Melanoma Monday), ktorý pripadá vždy na prvý májový pondelok. Tento rok vychádza Melanoma Monday na 3. mája a jeho cieľom je zvýšiť povedomie o príznakoch, príčinách a prevencii choroby rakoviny kože.

Melanóm a deti

Malígny melanóm môže u detí vyzerať odlišne ako u dospelých, preto je potrebné aplikovať pri samovyšetrení okrem už známych pravidiel ABCDE melanómu aj ďalšie kroky. Aby sme rodičom pomohli rozpoznať „podozrivé“ znamienka u detí, spísali sme v spolupráci s primárkou Dermatologicko-laserovej kliniky Tomar Adrianou Tomekovou 5 znakov, ktoré si treba všímať pri domácej kontrole znamienok špeciálne u deti:

  1. Červená, ružová, fialová škvrna alebo takzvaná „mäsová“ farba či neobvyklý výrastok. U dospelých má melanóm často viac ako jednu farbu a ako jednu z nich zvyčajne uvidíte hnedú alebo čiernu. U detí môže byť melanóm jednofarebný a nemusí byť čierny alebo hnedý.

 

  1. Krvácanie, svrbenie alebo neobvyklý výrastok. Štúdie ukazujú, že mnohé detské melanómy krvácajú, alebo sú veľmi svrbiace. Všímajte si, či sa vaše dieťa nezvykne často škrabať práve tam, kde má znamienko.

 

  1. Výrastok, ktorý vyzerá ako otvorená rana. Táto otvorená rana sa môže opakovanie zahojiť a znova vrátiť.

 

  1. Hrčka na koži, ktorá rýchlo rastie. U dospelých býva melanóm veľmi často plochý. U detí sa naopak zvykne prejaviť vypuklo – nadvihnutím kože/vypuklinou. Ak spozorujete hrčku, vypuklinu, ktorá rýchlo rastie a je väčšia ako iné výrastky na tele vášho dieťaťa, je čas nechať ho skontrolovať detským dermatológom. Vyšetrenie je bezbolestné.

 

  1. Tmavý pruh či škvrna pod nechtom na ruke alebo na nohe. Aj toto môže byť u detí známkou melanómu, preto je lepšie, aby takéto prejavy skontroloval odborník – detský dermatológ.

 

Rovnako ako mnohí odborníci, aj MUDr. Adriana Tomeková zastáva názor, že rodičia už v ranom veku dieťaťa môžu ovplyvniť, či ich potomkovia budú mať zvýšené riziko výskytu melanómu. A to nielen svojimi génmi, ale aj tým, ako často a v akej intenzite deti vystavujú slnku.

„Počet materských znamienok objavujúcich sa na našej koži priamo úmerne súvisí s dávkou ultrafialového žiarenia, ktorú sme dostali v prvých rokoch života. Aj keď zhubný melanóm vzniká z materských znamienok len niekedy, vzrastá pri ich vyššom počte úmerne aj riziko vzniku tohto nádoru. Melanóm sa môže vyvinúť na koži, ale napríklad aj pod nechtom na mieste, kde človek žiadne znamienko nemal. Pravidelné domáce vyšetrenie, dôkladná ochrana pred slnkom (SPF 50+) a včasná diagnostika odborným lekárom sú preto kľúčové,“ dodáva Tomeková.

Zapamätajte si pravidlá ABCDE melanómu

A – Assymetry (asymetria): nebezpečné zhubné pigmentové škvrny majú nepravidelný tvar

B – Border (okraj): u zhubných znamienok je okraj často nepravidelný

C – Color (farba): odlišné farby sú často prvým príznakom melanómu

D – Diameter (rozmer): melanómy mávajú väčšinou priemer väčší ako 6 mm

E – Evolution (vývoj): akékoľvek zmeny znamienka môžu byť príznakom melanómu

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár