Začnite písať

ZDRAVIE

Púpavové slniečka vo vlasoch. Na čo všetko môžeme túto bylinku využiť?

V detstve je to s fantáziou jednoduché. V noci sa z oblečenia na stoličke stávajú príšery, je jasné, že vajce bez nôh môže vandrovať, o hračkách a zvieratkách sa jednoducho vie, že keby chceli, môžu hovoriť, a tiež je samozrejmé, že niekde ďaleko v zázračnom svete sa dá šúchať po dúhe ako na šmykľavke.

Niekedy v tom čase, keď boli kúzla a zázraky samozrejmosťou (ony teda stále sú, len je dnes akosi ťažšie tomu veriť), stala som sa vílou. A verím, že väčšina z vás tiež.

Pamätáte sa na púpavové venčeky? Alebo ste už dokonca plietli tieto krásne parády pre svoje dcérky?

Dnes by som vám rada napísala pár slov o tejto úžasnej bylinke, o ktorej blahodarných účinkoch sa za mojich detských čias nehovorilo. Kvet, či burina. Hotovo.

Púpava lekárska (lat. Taraxacum officinale)

Aktuálne sú jej plné lúky. Zbierame mladé listy do šalátov, korene (táto jarná sezóna už pomaly končí – v chladnejších oblastiach to ešte stihnete), stonky, kvety.

Korene zozbierané a spracované na jar pozitívne ovplyvňujú činnosť pečene a žlčníka. Tie, ktoré si nazbierame v jeseni podporia správne fungovanie pankreasu.

Kvety jedzte čerstvé. Fakt. ? Tiež som sa prvýkrát cítila zvláštne, keď som si šla zahryznúť. Presvedčilo ma však, že obsahujú vysoké množstvo vitamínov skupín A a C. Pridávajte ich kľudne do smoothies, kaší, šalátov, bylinkových štiav.

Púpava obsahuje veľké množstvo účinných látok, predovšetkým triesloviny, silice, inulín, v listoch sa nachádza kyselina kremičitá, ďalej zinok, železo, meď (tá je dôležitá najmä pri vstrebávaní železa), kálium, draslík, cholín, kyselina listová, lecitín, horčiny.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Ktoré jarné bylinky potlačia príznaky únavy? 

Pôsobí hojivo:

  • na tráviacu sústavu
  • na dýchacie cesty
  • pri liečbe plesní, húb
  • pri regenerácii pečene
  • aktivizuje črevnú peristaltiku
  • znižuje prekyslenie žalúdka
  • afty, zápaly ďasien, paradentózu
  • pri menštruačných problémoch

Účinky:

  • chalagogické (tvorba žlče)
  • antibiotické
  • detoxikačné

Púpavu vieme spracovať ako tinktúru, olej, sušíme koreň, robíme sirupy. Iste ste počuli o púpavovom mede (jedná sa práve o sirup) a hoci je to osviežujúca lahôdka hlavne v letných mesiacoch, pri varení sa ochudobňujeme o veľa prospešných látok.

Vyskúšajte to tento rok aj inak – fermentujte.

Fermentovaný púpavový sirup

púpavý sirupKvety púpavy zozbierame ideálne dva dni po daždi. Keď púpavu NEUMYJEME, získame dôležitý PEĽ (preto by sme si mali vyberať čisté miesta). Následne hlávky necháme rozložené na papieri, aby povychádzali chrobáčiky.

Príprava sirupu je jednoduchá. Púpavové kvety vrstvíme do veľkého zaváraninového pohára – vrstva kvetov, vrstva cukru (alebo medu), opäť vrstva kvetov a takto až tesne pod hrdlo pohára. Posledná vrstva, ktorou končíme, je vrstva cukru (medu). Ja som prekladala aj vrstvou citrónov (púpavy, cukor, citrón).

Na pohár dáme alobal, ktorý párkrát poprepichujeme a upevníme gumičkou. Položíme na parapet na slnko za sklo a necháme fermentovať 2-3 týždne.

Cukor alebo med sa nám bude pomaly premieňať na sirup. Sirup sa bude usadzovať v dolnej časti pohára a do hornej sa budú tlačiť bylinky. Preto je potrebné, aby sme ich  každý deň 2-3x postláčali pod hladinu. V opačnom prípade môžu začať na povrchu plesnivieť a nedôjde k dostatočnému vylúhovaniu.

Po 14 dňoch sirup zlejeme, poriadne vyžmýkame kvety, prelejeme do pohára a skladujeme v chladničke. V chladničke dôjde k dokvaseniu sirupu a prirodzene sa nám vyčistí. Usadenina na spodku pohára nie je na závadou, ale po čase môžeme sirup znovu prefiltrovať. V chlade vydrží pol roka až rok.

V čase choroby dávkujeme:

  • dospelí – 3x denne čajovú lyžičku
  • pre deti polovičnú dávku a pre veľmi malé deti tretinovú.

Pri fermentácii si musíme dávať pozor na čistotu. Do masy ideme len čistou lyžicou a nie priamo rukami, aby sa nám sirup nezačal kaziť.

Týmto receptom som sa inšpirovala u Tinky Karmažín a trochu upravila podľa seba, na internete nájdete viac variácií.

Ako púpava vplýva na našu dušu

V neposlednom rade by som vás rada zoznámila aj s duševnou podporou púpavy, o ktorej sa hovorí už úplne minimálne. Duchovné bylinárstvo je v našich končinách málo známe a ja som vďačná pani Ivete Henzelyovej – terapeutke, že nás vo svojej Bylinkovej škole učí aj o tejto stránke rastlín.

Púpava je bylinka, ktorá človeku ukazuje, aké ľahké je vykročiť do oblastí, ktorých sa bojíme. Dáva nám silu kontinuity, plynutia, ľahkosť.

Pomáha hlavne ľuďom, ktorí si neveria, rýchlo sa vzdávajú, ľahko sa zlomia a nevedia znovu nájsť radosť a zmierenie. Posilňuje nás vo vedomí, že sa nemáme lámať pod ťarchou životných krívd, máme možnosť sa ohnúť (ako jej mäkká dutá stonka) a nájsť inú cestu, smer.

Ako uvádzam vyššie, púpava posilňuje pečeň a žlčník. Keď sa vyskytne problém na fyzickej úrovni, keď jeden z týchto orgánov nepracuje, ako má a potrebuje posilniť, môže sa to prejaviť napríklad kŕčmi, menštruačnými bolesťami/kŕčmi, častými výronmi. Na duševnej úrovni sme málo rozhodní. A tu začína ten kolobeh – keď je táto naša rozhodnosť nevyužitá, blokujeme energetický priechod a prejavuje sa to práve na pečeni. Púpava pomáha pečeni a žlčníku po energetickej stránke tieto naše rozhodnutia „zrealizovať“ a rozviesť do tela.

Posilnite sa teda púpavou v akejkoľvek forme, pomôže nielen vášmu fyzickému telu, ale i k spokojnosti vašej duše.

Máj je úžasný čas plný nového života a novej sily, inšpirujte sa prírodou, skúšajte nové, tvorte.

Z ríše rastlín máme k dispozícii dary a poklady, ktoré stačí len využiť. S úctou a rešpektom, samozrejme.

Tagy
Monika Spurná

Keby som bola kvet, chcela by som byť púpava. Sila Zeme v koreni, pohladenie lúčmi z Neba, stonka, čo sa ohne, ale nezlomí.. A nakoniec si s ľahkosťou letí do sveta..

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár