Začnite písať

MAMA A KARIÉRA

Janka Sliacka: Nepripravenosť vám pri pohovore môže zmariť šance získať nové miesto

pohovor

Návrat do práce po materskej dovolenke býva obrovskou zmenou nielen pre ženu, ale pre celú rodinu. Čo ale v prípade, ak sa nechcete alebo nemôžete vrátiť na pôvodné pracovné miesto a čaká vás hľadanie novej pozície? Janka Sliacka z kariérneho portálu CVMANGO nám odpovedala na niekoľko otázok o tom, ako zvládnuť pohovor a nepohorieť. 

Janka Sliacka je akčná mama 3 detí, manželka, manažérka a podnikateľka. Od skončenia vysokej školy sa pohybuje v oblasti HR a recruitingu. Po prvej materskej dovolenke neodolala ponuke vrátiť sa späť do pracovného života. Do inej firmy, do iného konceptu. Práve tam sa začala rodiť myšlienka firmy, ktorej je dnes už súčasťou nie len ako zamestnanec, ale aj ako partner: cvmango.com – portál s úžasnou myšlienkou, ktorý vnáša do oblasti recruitingu úplne nový rozmer.

Janka, čo si vlastne máme predstaviť pod pojmom recruiting? Čo to obnáša?

Recruiting je v preklade náborový proces. Sú to činnosti, ktoré vykonáva personalista, vedúci oddelenia, konateľ spoločnosti, alebo ktokoľvek, kto hľadá nových zamestnancov. Či už ide o bežné alebo špecifické pozície, dnes sa už hľadanie nového zamestnanca na takmer akúkoľvek pozíciu ponáša na „hľadanie ihly v kope sena“. Už dávno neplatí, že stačí len zadať inzerciu a vybrať si. Najmä pri odbornejších pozíciách sa často využívajú na hľadanie uchádzačov služby externých recruiterov, headhunterov alebo databázy, ako napr. www.cvmango.com, ktoré poskytujú uchádzačov, ktorých na bežných  portáloch nenájdete. Ja sa pohybujem dlhé roky práve v externom recruitingu. To znamená, že mojou prácou je hľadanie zamestnancov viac pre iné spoločnosti, ako pre tú našu.

Ako prebieha recruiting vo vašej spoločnosti? Na čo sa má uchádzač pripraviť?

V cvmango.com to máme jednoduchšie. Nakoľko recruiting prebieha u našich partnerov – personálnych spoločností, ktoré nám na portál uchádzačov o zamestnanie priamo odporúčajú. V praxi to funguje tak, že ak ste v niektorej z nich absolvovali pohovor, môžu vám poslať pozvánku. Po jej akceptovaní sa ocitnete v databáze anonymných životopisov (bez kontaktných údajov a názvov spoločností, pre ktoré ste pracovali) a klienti, spoločnosti, ktoré hľadajú zamestnancov vás môžu diskrétne prostredníctvom cvmango.com osloviť s konkrétnou pracovnou ponukou. No a potom je na vás, či vás ponuka zaujme a rozhodnete sa so spoločnosťou stretnúť.

Aká je aktuálne situácia na pracovnom trhu? Je dopyt po nejakých konkrétnych pozíciách?

Už dlhodobo sú oblasti, kde je po uchádzačoch výraznejší dopyt. Dobrého a zmeny chtivého programátora, softvérového architekta či IT analytika je veľmi ťažké zohnať. Rovnako je to ale napríklad aj s pozíciou elektromechanika. S aktuálnymi trendami výrazne narastá dopyt po marketingových špecialistoch najmä v oblasti online marketingu. Opäť sa otvára trh s čašníkmi, kuchármi, pracovníkmi v hotelierstve. No a uchádzačov na pozície skladník či operátor vo výrobe je nedostatok na Slovensku už dlhodobo.

Čo by ste poradila mamám, ktoré sa po skončení rodičovskej dovolenky nechcú alebo nemôžu vrátiť do pôvodnej práce? Ako by mali postupovať? Kedy je vhodný čas začať tieto veci riešiť?

Najvhodnejšie je to riešiť, keď sa cítia pripravené. Pripravené nastúpiť do zamestnania. Nemá zmysel aktívne si hľadať prácu, ak môžem nastúpiť za pol roka. Samozrejme, rozhodiť siete, dať vedieť známym, pripraviť si životopis, zodpovedať si v rodine otázky ohľadom pracovného času, úväzku, možnosti dochádzania a podobne je na mieste určite aj skôr. Ale reálne, ak idete na pohovor, vo väčšine prípadov potrebujú obsadiť pozíciu ideálne s nástupom ihneď, prípadne počkajú jeden – dva mesiace.

Máte pocit, že by sa takáto žena na pracovnom trhu mohla ťažšie uplatniť?

Je veľa mamičiek, ktoré sa nevrátia do pôvodného zamestnania. Sama medzi ne patrím. Priority a požiadavky na prácu sú popri rodine a malých deťoch iné a nie každý pôvodný zamestnávateľ ich dokáže naplniť alebo na druhej strane akceptovať. Je však na nás ako to prijmeme. Mnohé mamy našli po materskej prácu, ktorá ich skutočne baví a napĺňa práve vďaka tomu, že už mali jasnejšie nastavené priority a čas sa zamyslieť nad tým, čo vlastne chcú robiť. Je iné meniť prácu, ak máte odísť zo „zabehnutých“ koľají a iné sa odhodlať k zmene, ak vás nič nedrží.

My mamy dobre vieme, že materská dovolenka teda vôbec žiadnou dovolenkou nie je. No, do životopisu si ju nemôžeme pridať ako pracovnú skúsenosť. Je nejaká možnosť, ako toto obdobie na pohovore odprezentovať čo najpozitívnejšie?

Zdroj: Archív J. Sliacka (vpravo)

Touto otázkou som sa zaoberala aj v cvmango blogu. Odpoviem rovnako. Najlepšie bude, ak uvediete informácie presne tak, ako sú. Pracovné skúsenosti pred materskou dovolenkou, ako aj obdobie materskej/rodičovskej dovolenky. Medzery v pracovných skúsenostiach nepôsobia dobre. A na pohovore by ste sa k tomu aj tak dostali. No a potom to treba vecne spomenúť. Zbytočne nerozoberať a neupriamovať pozornosť, pokiaľ sa vás priamo neopýtajú. Ak ste si však počas materskej dorobili napríklad vysokú školu, navštevovali jazykový alebo iný odborný kurz, je skvelé to spomenúť v životopise. Na pohovore by ste mali rozprávať prevažne o vašich pracovných skúsenostiach a zručnostiach. A aj napriek tomu, že množstvo článkov hovorí o tom, že na materskej sa z nás stali dokonalé manažérky a je to samozrejme pravda, neopierala by som sa o tieto „fakty“ na pohovore.

Čo sú podľa vás najväčšie chyby pri pohovore alebo uchádzaní sa o prácu? Čoho by sa mali ľudia vyvarovať?

Nepripravenosť.

Je stále veľa uchádzačov, ktorí si posielajú životopisy na všetky možné pozície. Často ani nevedia na aké a už vôbec nevedia, aké požiadavky by mali spĺňať a či ich spĺňajú, či kde sa daná spoločnosť vôbec nachádza. Myslia si, že ak zareagujú na 100 a nie 10 pozícií, výrazne sa im zvýši šanca, že si nájdu prácu. Nie je to pravda. Predstavte si, že vám jedna z tých spoločností zavolá a vy ani neviete, že ste im posielali svoj životopis, začnete habkať. A aj keby ste spĺňali požiadavky, prvý dojem je už zlý.

Rovnako je to aj s prípravou na pohovor. Častokrát sa podceňuje. No je veľký rozdiel, či na pohovore odpoviete napríklad na otázku „Čo viete o našej spoločnosti?“ odpoveďou, z ktorej personalista vycíti záujem a porozumenie tomu, čo spoločnosť robí a aké sú napríklad jej produkty, alebo sa vyhovoríte na nedostatok času, či otočíte otázku, že ste čakali, že vám o ich spoločnosti povedia niečo práve oni. Prezentujete seba a svoj postoj voči času a priestoru, ktorý venujete stretnutiu vy aj daná spoločnosť a ľudia, s ktorými sa stretávate.

Aké sú vaše tipy pre mamy, vďaka ktorým zanechajú na pohovore dobrý dojem?

  • Buďte pripravená – naštudujte si informácie o spoločnosti, jej produktoch a pozícii, o ktorú sa uchádzate.
  • Pripravte si otázky, ktoré sa opýtate, keď dostanete priestor.
  • Keď budete hovoriť o svojich pracovných skúsenostiach, hovorte za seba ( v prvej osobe jednotného čísla). Nie o tom, na čom ste pracovali s kolegami, ale aké zodpovednosti ste mali na starosti vy. Aké sú vaše konkrétne zručnosti a skúsenosti.
  • A samozrejme, vhodne sa oblečte. „Šaty robia človeka“ – hovorí sa a netreba to podceniť ani na pohovore.

A ešte jedna osobná otázka na záver, aká je vaša akčná vlastnosť?

Optimalizácia. Na svojom vrchole je akčná. Zbožňujem, keď veci do seba zapadajú. Keď nie je potrebné minúť veľa času, zašpiniť veľa riadu, keď sa zbytočné prestoje eliminujú a vďaka tomu sa vytvorí priestor a čas na niečo iné. Optimalizujem všetko. Nákupnú cestičku v obchode, varenie nedeľného obeda, dovolenkovú trasu atď. A vlastne v pracovnom živote aj procesy na www.cvmango.com tak, aby bez zbytočných pohovorov a selekcií sa čo najrýchlejšie stretol ten správny uchádzač s tou správnou spoločnosťou

Titulná foto: canva.com

Viac o tom, ako si nájsť prácu pomocou kariérneho portálu a ako sa pripraviť na pohovor, si môžete vypočuť aj v rozhovore Klubu Akčných žien s Jankou Sliackou.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár