Začnite písať

AKČNÉ TIPY ZDRAVIE

Ako sa správne postarať o mliečne zúbky?

zuby

Pravidelnú starostlivosť o prvé detské zúbky určite netreba zanedbávať. Aj tie totiž môžu veľmi rýchlo podľahnúť vplyvu baktérií, čo následne vedie k tvorbe zubného kazu. Hoci mliečne zúbky deťom časom vypadnú, správne návyky čistenia a starostlivosti pretrvajú po celý život. Na čo by sme sa teda mali zamerať?

Kedy rastú prvé zúbky?

Prvý mliečny chrup obsahuje dokopy 20 zubov. To, kedy sa začnú prerezávať, je u každého dieťaťa veľmi individuálne. Väčšinou sa  prvé zúbky objavia okolo 6. mesiaca, ale existujú aj prípady, kedy sa malé bábätko narodí už s jedným či dvoma prerezanými zúbkami.

Tiež je úplne v poriadku, ak sa prvé zúbky objavia aj neskôr v priebehu prvého roka. Berte to ako malú výhodu z pohľadu starostlivosti. Kompletný chrup by sa ale mal u detí prerezať do 3. roku života.

zuby

Zdroj: tesco.sk

Prerezávanie zúbkov

Obdobie rastu prvých zúbkov môže byť pre dieťa veľmi nepríjemné a bolestivé. A my, rodičia, samozrejme trpíme s našimi ratolesťami. Niektoré sprievodné príznaky môžu mnohé mamičky zaskočiť. Ako teda spoznáme, že sa začali zúbky prerezávať?

  • Dieťatko je plačlivejšie a nervóznejšie.
  • Dochádza k častejšiemu slineniu.
  • Ďasno môže byť opuchnuté v mieste, kde sa zúbok prerezáva.
  • Dieťatko má tendenciu okusovať rôzne predmety.
  • Môže sa dostaviť nechutenstvo a odmietanie stravy.
  • V určitých prípadoch sa môže krátkodobo zvýšiť teplota.
  • Sprievodným javom bývajú aj hnačky alebo zápchy.
  • Líce na strane prerezávajúceho sa zúbka môže byť opuchnuté, prípadne až s prejavmi výsypu.
  • V prípade, že teploty, hnačky alebo nechutenstvo pretrvávajú niekoľko dní, určite je vhodné skonzultovať tento stav s pediatrom.

Ako dieťatku uľaviť?

Na trhu existuje už veľké množstvo rôznych pomôcok, ktoré zmiernia nepríjemné príznaky prerezávania zúbkov. Ďasná môžete masírovať pomocou špeciálneho náprstka, na ktorý aplikujete prípravok na zmiernenie bolesti. Vhodnými sú aj rôzne hryzátka, ktoré si bábätko môže samo uchopiť. Nielenže si tak masíruje ďasienka, ale zároveň trénuje aj svoje motorické zručnosti. Alternatívou sú aj hryzátka s obsahom tekutiny, ktoré sa môžu schladiť v chladničke (nie však v mrazničke). Chlad tiež prirodzene zmierňuje opuch a bolesť.

Aj v tomto prípade treba však sledovať reakcie bábätka. Niekedy totiž všetky naše pokusy o úľavu od bolesti môžu zlyhať. Netreba však hneď strácať nádej. Veď si len spomeňme, ako sa cítime, keď nás bolia zuby. Ak dieťatku nevyhovuje hryzátko, pomôcť môže aj uzlík na látkovej plienke, ktorý sme namočili do studenej vody alebo cumlík. A výborným liekom je samozrejme aj objatie v náručí mamy.

Nepodceňujte starostlivosť

Už od prvých zúbkov by sme dieťatko mali zvykať na používanie zubnej kefky. Pri jej výbere treba dbať najmä na správne vekové rozmedzie. Pre najmenšie detičky je vhodné vyberať kefky s malou hlavou, jemnými štetinami a dlhšou rukoväťou. Takto si môže rodič chytiť kefku spolu s dieťaťom. Príliš veľká hlava kefky by sa totiž nemusela dostať až k zadným zubom.

Rodičia majú na výber rôzne druhy kefiek, ktoré z čistenia zubov urobia nielen povinnosť, ale aj zábavu. Medzi deťmi sú obľúbené najmä rôzne motívy zvieratiek, či sonické podsvietené kefky, ktoré vďaka zabudovanému časovaču pomáhajú dodržiavať odporúčanú dvojminútovú dobu čistenia zubov.

Rodičia by mali deťom pomáhať pri čistení zubov až do predškolského veku. Pravidelné čistenie ráno a večer upevní návyk starostlivosti o zuby na celý život. Nemali by sme zabúdať ani na pravidelné preventívne prehliadky u stomatológa. Odborníci odporúčajú absolvovať prvú prehliadku už v rámci prvého roka dieťaťa.

Ak by ste sa o starostlivosti o detský chrup chceli dozvedieť viac, pozrite si ZDARMA záznam z webinára Áno a nie v pedostomatológií.

Na najčastejšie otázky o detských zuboch v ňom zodpovie MDDr. Beáta Marčanová

Ďakujeme našim partnerom Dr. Martin Zubná klinika a Profimed.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár