Začnite písať

RODIČOVSTVO

Viete, aké sú výhody používania látkových plienok a ako sa o ne starať?

plienky

Látkové plienky zažívajú v posledných rokoch veľký návrat a mnohé mamičky ich uprednostňujú pred tými jednorazovými. V nasledujúcich riadkoch sa budeme venovať práve tomu, prečo sú také obľúbené a poskytneme vám aj dôkaz, že starostlivosť o ne nie je taká náročná, ako by sa mohlo zdať.

Látkové plienky sú lacnejšie

Jedným z nespochybniteľných faktov, ktorý hrá v prospech látkových plienok, je finančná výhodnosť. Treba sa síce pripraviť na vyššiu počiatočnú investíciu, no neskôr platíte už len za pranie, teda energiu, vodu a pracie prostriedky. Pri šetrnom používaní látkové plienky vydržia aj niekoľko rokov a dokážete ich využiť aj pri niekoľkých deťoch.

Ak nemáte v pláne viac detí, nie je problém zohnať látkové plienky v bazároch, prípadne ich tam potom predať. Avšak aj keby ste ich kúpili pre jedno dieťa, výsledná cena je výhodnejšia ako v prípade jednorazových plienok.

Látkové plienky šetria životné prostredie

Z látkových plienok má radosť aj naše životné prostredie a dôvod je veľmi jednoduchý. S jednorazovými plienkami sa spájajú kopy odpadu, ktorý končí buď v spaľovniach, alebo na skládkach. Jedno dieťa totiž dokáže vyprodukovať prostredníctvom jednorazových plienok až tonu odpadu. V prípade látkových plienok sa zaťaženie životného prostredia dotýka len ich prania – použitia nevhodných pracích práškov a energie. V podstate výchova dieťaťa k ohľaduplnosti voči prírode môže začať už v útlom detstve vďaka nášmu príkladu.

Na Novom Zélande či v kanadskom Toronte však majú zabehnuté recyklačné programy, prostredníctvom ktorých môžu rodičia používať jednorazové plienky a necítiť sa zle, že ničia životné prostredie.

Šetrné k detskej pokožke

Zdravie dieťaťa je pre každého rodiča asi to najdôležitejšie. A práve to je jedným z dôvodov, prečo sa mnohí spoliehajú radšej na látkové plienky. Jednorazové plienky môžu u detí vyvolávať alergické reakcie. Citlivá detská pokožka totiž potrebuje jemnejšie zaobchádzanie a vhodné oblečenie bez parfumov a chemických látok.

Vyzerajú krásne

Ak si pri látkových plienkach predstavíte tie, čo sme nosili kedysi my, tak ste celkom ďaleko od súčasnej situácie. Dnes je totiž na výber množstvo typov plienok so vzormi od výmyslu sveta. Vďaka tomu sú vhodné aj na fotenie detí – tie v nich doslova zažiaria.

Starostlivosť o látkové plienky

Predstava o množstve času stráveného pri starostlivosti o látkové plienky mnohých rodičov odrádza od ich používania. Nie je však potrebné mať z toho strach, nie je to totiž také náročné, ako by sa mohlo zdať. Podstatné je nasledovať rady výrobcu, a to nielen pri praní, ale aj skladovaní, sušení či prípadnom žehlení. Starostlivosť o plienky sa totiž odlišuje na základe materiálu, z ktorého sú vyrobené, a tiež typu plienok – inak sa perú vrchné nohavičky, inak výstelka. Najjednoduchšiu starostlivosť vyžadujú separačné plienky – stačí ich po použití vyhodiť.

Látkové plienky je potrebné skladovať oddelene od ďalšieho oblečenia. Môžete tak spraviť nasucho v uzatvárateľnej nádobe alebo v nádobe s vodou. Vodu v nádobe je potrebné meniť každý deň a najneskôr do troch dní plienky oprať. Ak sa chcete vyhnúť prípadným škvrnám, predtým plienky preperte žlčovým mydlom pod tečúcou vodou. Do vody tiež môžete pridať ocot, soľ na škvrny alebo čajovníkový olej.

Pomočené plienky stačí skladovať bez vody, no nádobe by takisto nemalo chýbať veko. Zápach odstránite pár kvapkami čajovníkového alebo levanduľového oleja.

Pranie látkových plienok

A konečne sme pri samotnom praní plienok. Ešte skôr, ako ich vložíte do práčky, odstráňte z nich najväčšie nečistoty. S týmto sa nemusíte trápiť, ak použijete separačné plienky.

Väčšinu látkových plienok môžete pokojne prať na  60 °C. Pri tejto teplote sa zničia choroboplodné zárodky a na druhej strane sa ušetria plienky. Vyššie teploty príliš neprajú materiálom ani prírode. Avšak výnimku tvoria plienky pre deti s extrémne citlivou pokožkou alebo črevnou infekciou. Tie treba rozhodne prať na vyššej teplote a pridať plákanie navyše.

Ako použiť práčku? To určite viete. No máme pre vás ešte pár tipov, ktoré pri praní plienok oceníte:

  • Na dôkladné vypranie potrebujú veľa vody. Zabudnite preto na programy, ktoré šetria vodu, a práčku neprepĺňajte.
  • Vyhnite sa aviváži, pretože znižuje savosť plienok.
  • Nepoužívajte príliš veľa pracieho prášku.
  • Nové plienky pred použitím operte aspoň dvakrát. Budú oveľa lepšie absorbovať tekutiny.
  • Pri praní vrchných nohavičiek a komplexných plienok zapnite suché zipsy.

Sušenie látkových plienok

Sušenie plienok určite neodkladajte na neskôr a pustite sa do toho čo najskôr. Ideálom  je sušenie na slnku, vďaka čomu sa vysušia do krásnej bielej. V zimnom období však môže byť sušenie na slniečku celkom výzvou, navyše niektoré materiálu schnú pomerne pomaly. V takom prípade môže prísť na rad aj sušička.

Určite však do nej nedávajte plienky s PUL materiálom, to znamená vrchné či tréningové nohavičky, vrchné plienky. Rovnako na to myslite aj pri sušení na v blízkosti radiátora či na slniečku. Priamy kontakt so zdrojom tepla by totiž mohol nepremokavý PUL materiál poškodiť.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár