NAČÍTAVAM

Začnite písať

MAGAZÍN RECEPTY

Jednoduchý a predsa chutný koláč lenivej ženy

Redakcia
Share
koláč

Určite dobre poznáte to staré známe pravidlo, že najjednoduchšie veci chutia najlepšie. To je presne prípad koláča “Lenivá žena”. Moja kamarátka sa však nad týmto názvom hneď pozastavila: “Veď žena, ktorá pečie, predsa nemôže byť lenivá.”

Aká história sa ukrýva za týmto “kreatívnym” názvom sa už asi nedozvieme. Každopádne je tento rýchly koláčik ideálnym zákuskom pre všetky zaneprázdnené mamy. Nepotrebujeme k nemu žiadnu váhu, stačí hrnček. Ak aj vy obľubujete hrnčekové koláče, tak tento musíte určite vyskúšať.

PODPORTE združenie Akčné ženy a podnikanie žien na Slovensku



Tento koláč sa klasicky pripravuje z celého maku, ktorý som ja ale nemala po ruke, preto som použila mletý mak. Na chuti mu to určite neubralo. Práve naopak. Maková chuť sa takto krásne rozvinula do cesta. Ak však máte radšej to jemné chrumkanie, tak použite celý mak.

Potrebujeme:

1 hrnček mletého maku

2 hrnčeky polohrubej múky

1 hrnček mlieka

0,5 hrnčeka oleja

0,5 hrnčeka kyslého mlieka

1 hrnček kryštálového cukru

3 vajcia

1 balíček prášku do pečiva

džem na potretie

čokoládu na polevu

Postup:

Všetky ingrediencie (okrem lekváru a čokolády) spolu zmiešame. Múku je ideálne preosiať, aby sa netvorili hrudky.

Cesto vylejeme do pekáča, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Pečieme pri 180 stupňoch Celzia približne 20 minút, resp. kým povrch cesta nezačne ružovieť.

Koláč necháme vychladnúť. Vrch potrieme lekvárom a polejeme rozpustenou čokoládou. Necháme zatuhnúť ideálne cez noc.

Zdravotné benefity maku

Mak je stálicou tradičnej slovenskej kuchyne. Nájdeme ho najmä v rôznych koláčoch a múčnikoch, či v tradičných jedlách ako sú napríklad vianočné opekance. Mak sa pre svoj vysoký obsah tuku radí medzi olejniny, preto by sme to s jeho konzumáciou nemali až tak preháňať.

Okrem toho je však cenným zdrojom vápnika, ktorý je dôležitý pre mnoho metabolických procesov. Najmä však pre stavbu a pevnosť kostí. Okrem toho sú makové semená tiež veľmi bohaté na mangán a fosfor, sú i zdrojom horčíka, zinku či železa.

Mak je zdrojom alkaloidov, ktoré majú upokojujúci účinok na psychiku. Kedysi sa malým deťom podával odvar z nezrelých makových hláv, aby lepšie spali. Od týchto praktík sa ale našťastie upustilo. Pri semenách sa ale prítomnosti opiátov určite obávať nemusíte.

klub žien
Tagy

Mohlo by sa vám páčiť

Zanechaj nám svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *