Začnite písať

SÚŤAŽE

Vyhrajte 2 vstupenky na Mana Stay yoga festival

Joga má svoje korene v starovekej Indii. Predstavuje jednu zo šiestich indických filozofických škôl. Jej učenie sa do Európy dostalo v časoch, keď Indiu kolonizovali Angličania a Francúzi. No v našej západnej civilizácii sa joga udomácnila skôr ako istý druh cvičenia, vo východných kultúrach predstavuje jeden z dôležitých filozofických smerov.

Základným cieľom jogy je oslobodenie duše od telesnosti, aby sa tak duša mohla stotožniť s božskou či spirituálnou podstatou. Do tohto stavu človek dospeje pomocou prostriedkov sebaovládania a sebazdokonaľovania ako sú meditácia, askéza a rôzne druhy cvičenia.

Medzinárodný deň jogy

Joga si postupne našla svojich priaznivcov po celom svete. Stala sa tak populárnou, že od roku 2015 sa začal sláviť aj Medzinárodný deň jogy, a to konkrétne 21. júna.

Návrh na uznanie tohto dňa podal vtedajší indický premiér Narendra Modi. Podľa jeho slov patrí joga k neoceniteľných darom starovekej Indie. Nie je to len samotné cvičenie, ale uvedomenie si celkovej harmónie medzi človekom a prírodou.

Mana Stay festival

Nadšenci jogy si môžu tento rok užiť aj skvelý Mana Stay festival, ktorý sa bude konať práve pri príležitosti Medzinárodného dňa jogy. Počas jedného víkendu si budú účastníci môcť vyskúšať rôzne štýly jogy, vypočuť prednášky a zacvičiť si s rôznymi učiteľmi.

Program

SOBOTA 19. 6. 2021

8:00 – 9:00
Registrácia (registrovať sa môžete aj kedykoľvek počas dňa)

9:00 – 9:45
Ľubor Foltán – yoga smiechu / smiechohry
Cvičenie prepájajúce dychové techniky, pohyb, smiech a detskú hravosť. Cvičenie, ktoré vám vyplaví endorfíny a odštartujeme najlepšie ako vieme – smiechom.

10:00 – 11:00
Sujith Sudakaran – tradičná indická yoga
Pôvodné indické cvičenie základných pozícií, ktoré vplývajú na telo terapeuticky a liečivo s vždy veselým Sujithom.

11:30 – 12:30
Zuzka Klingrová – tantra hatha joga
Usmiata Zuzka Klingová má lekciu jogy určená najmä pre ženské osadenstvo. Lekciu venuje vítaniu slnovratu, oslávime silu slnka a vnútorného ohňa. Na lekcii sa nielen niečo dozviete, zacvičíte si, ale pohladí vám aj dušu.

13:00 – 14:00
Ramivana – relaxačný liečivý koncert
Počas alebo po obede môžete sedieť, vnímať cestu zvukom ako koncert, alebo si ľahnúť…zavrieť oči a nechať sa unášať vibráciami gongov, tibetských spievajúcich mís či rôznymi nástrojmi z celého sveta.

14:30 – 15:30
Martina Cifra – Princípy správneho pohybu (workshop)
Ak ste niekedy uvažovali nad tým, či sú vaše pohyby správne a zdravé – tento workshop je pre vás. Preberieme si úplne základné jogové pozície krok po kroku, vysvetlíme si ich účinky. Joga nezlepšuje len ohybnosť, ale aj silu, imunitu, kardiovaskulárne zdravie, astmu, trávenie, vzťahy a náladu.

16:00 – 17:00
Ivana Straková – hatha joga
Dotkni sa tela a otvorí sa duša. Pomalá, precítená, relaxačná joga s krásnou hudbou počas ktorej si dokážete oddýchnuť. Zameriame sa na dych, upokojíte myseľ a odbúrate stres.

17:30 – 19:00
Fredy Ayisi
Jeho yoga je iná, je to dych, energia, pohyb a príbeh, s ktorým vás Fredy Ayisi počas jeho lekcie prevedie. Keď mu budete dôverovať, počúvať čo hovorí a koncentrovať na jeho slová, tak vás na záver dovedie k pocitu oslobodenia. Z reproduktorov pôjde obdivuhodný hudobný výber, na ktorom si dá Fredy vždy záležať.

19:00 – 19:45
Tina Burgwieser – Cesta k sebe
Vnútorný pokoj, oddych a pohoda. Počúvanie krištáľových misiek vás navedie svojim harmonizujúcim zvukom do absolútneho relaxu a meditácie.
Ponorenie sa do tónov a vibrácií vám prinesie pocity uvoľnenia, ľahkosti a radosti.

20:00 – 22:30
Ecstatic dance – Zuzana Burdanová a DJ Native Mind
Bude hrať hudba v rôznom tempe, odovzdáte sa intuitívnemu tancu. Niekto prežíva radosť a oslavný tanec, pre niekoho to je aktívna pohybová meditácia. Môžete tiež iba počúvať. Extatický tanec existuje už tisícky rokov v rôznych kultúrach ako dôležitý rituál, ktorý spája komunitu.

Denisa Hromeková: Vďaka joge som objavila cestu k sebe a k spokojnému bytiu

PROGRAM NEDEĽA 20. 6. 2021

9:00 – 10:00
Juraj Gajdoš
Lekcia venovaná seniorom, ale pozor! Nie iba pre nich. Cvičiť s Jurajom Gajdošom môže každý. Seniori ju iba neplatia. Juraj je legenda jogy na Slovensku, určite si nenechajte túto hodinku ujsť. Zdravé telo, zdravý duch!

10:30 – 11:45
Visak Ravendraan
Ajurvédsky terapeut Visak prinesie tradičnú indickú jogu tak ako vznikla. Jednoduché asány precízne prevedené a ich kombinácie vám prinesú ľahký pocit po cvičení. Ideálne ako odštartovať slnečnú nedeľu.

12:00 – 13:00
Athina Karaindros
Kreatívna joga je klasické cvičenie obohatené o slovo. Athina cestuje po celom svete a vytvorila krásny príbeh, ktorý je spojený s jednotlivými jogovými pozíciami. Zaujímavá výnimočná lekcia, nenechajte si ju utiecť.

13:00
Rozlúčka s ľadovým čajom.

Vyhrajte 2 vstupenky na festival

Na našom facebookovom profile prebieha do stredy 16.6.2021 súťaž o dve vstupenky na tento festival. Stačí zodpovedať na jednoduchú otázku:

Kedy sa oslavuje Medzinárodný deň jogy?

S odpoveďou by ste po prečítaní článku nemali mať problém. 🙂


 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár