Začnite písať

INŠPIRÁCIE

Jahodová sezóna sa začala. Viete, kam sa môžete vybrať na samozber?

Jahody patria medzi najobľúbenejšie bobuľové ovocie na svete. Nie nadarmo. Veď ich môžeme využiť v toľkých rôznych receptoch. Svojou sýtou červenou farbou ulahodia zraku a sladkosťou uspokoja naše chuťové poháriky. 

Trochu výživových informácií

Jahody sú skvelé aj z pohľadu výživy. Vďaka vysokému obsahu vody si ich môžeme dopriať, aj keď si strážime postavu. Zároveň disponujú vysokými hodnotami antioxidantov, ktoré majú pre náš organizmus ochrannú funkciu. Okrem toho v nich nájdeme množstvo vitamínov a minerálov (B6, B7, C, mangán, jód, meď, draslík, sodík, fosfor a horčík). Červené farbivo antokyán, vďaka ktorému majú jahody svoju typickú farbu, má priaznivý vplyv na hojenie rán a poškodeného tkaniva. Zároveň má ochranný vplyv na srdcovo-cievnu sústavu.

Jahody sú zdrojom aj omega-3 mastných kyselín, kyseliny listovej a vlákniny. Konzumáciu jahôd by mali zredukovať osoby, ktorých trápia črevné ochorenia. Jahodové zrniečka by totiž mohli narobiť nepekné problémy.

Kam sa vybrať na samozber

Ak ste fanúšikom jahôd, ale nemáte možnosť si ich dopestovať vo vlastnej záhradke, tak môžete využiť samozber, ktorý poskytujú mnohé farmy na Slovensku. Dostupnosť samozrejme závisí od počasia a lokality, v ktorej sa jahodoviská nachádzajú. Veľký vplyv má určite aj cena, ktorá sa podľa informácií samotných pestovateľov každým rokom zvyšuje. Dôvodom sú práve čoraz vyššie náklady na dopestovanie tohto obľúbeného ovocia.

Aktuálny pohľad na mapu dostupných samozberov si môžete pozrieť tu.

jahody

Západné Slovensko

Rajka

Bratislavčania najradšej chodia do Rajky, kam to je z Petržalky asi 15 kilometrov. Jahodovísk je tam niekoľko, sú značené aj tabuľami. Rajka – Nové pole a Staré pole (tieto dve sú aktuálne otvorené), pole Abda, tiež Mosonmagyaróvár a Vámosszabadi.
Treba si priniesť nádobu, ktorú vám pri vstupe zvážia. Zbierate, jete, užívate si slniečka a keď odchádzate, opäť vám zvážia plný košík (debničku, nádobku), odrátajú váhu samotnej nádoby a zaplatíte za jahody. V eurách alebo maďarských forintoch – ako chcete. Často je jedna z predávajúcich Slovenka, takže nie je problém dohovoriť sa.
Pri odbere pod 10 kg zaplatíte 650 forintov (1,87€), pri odbere nad 10 kíl len 599 forintov (1,72€). Aktuálne info si pred odchodom pozrite na ich FB profile.
Jahodové polia otvárajú začiatkom júna, zvyčajne pondelok až nedeľu od 8:00 do 19:00.

Ako cez hranice? Do Maďarska Vás pustia, keď sa preukážete občianskym preukazom a kto bol zaočkovaný, nech má pri sebe aj potvrdenie o očkovaní. Do pásma 30 km od hranice púšťajú kohokoľvek (policajtom na hranici stačí povedať Rajka).
Cestou naspäť na Slovensko púšťajú každého bez absolvovania karantény. Dôležité je, že hraničný prechod Rusovce – Rajka /malý prechod/ je otvorený 2x denne aj cez víkend a to ráno od 6,00 – 8,00 hod. a poobede od 15,00 – 17,00 hod. Diaľničný prechod je otvorený 24-hodín denne.

Majcichov

Jahodovisko Majcichov sa nachádza neďaleko Trnavy. Okrem sladkých jahôd je možné si v rámci samozberu dopriať aj mladý hrášok. Aktuálne termíny môžete sledovať na ich FB profile.

Podľa aktuálneho cenníka pre tento rok si môžete naoberané jahody kúpiť za 6€/kg. Samozber jahôd a hrášku je v cene 3€/kg.

Kolíňany

Do Kolíňan si môžete prísť natrhať chutné jahody v sobotu 12. júna. Zbierať sa bude od 7.00 hodiny do vyzbierania jahôd. „Odporúčame prísť doobeda, lebo je veľký záujem,“ upozornili pestovatelia. Za kilogram vami nazbieraných jahôd zaplatíte 3 eurá. „Jahodovisko“ nájdete na Školskej ulici v Kolíňanoch.

Jahodovo – Malanta

Jahodová sezóna sa začala aj v Malante. Cena za samozber je 2,80 alebo 3 eurá za kilo, podľa toho, na ktorej časti poľa sa oberá. Termín víkendového samozberu zatiaľ predajcovia neurčili. V prípade záujmu sa však môžete vopred nahlásiť na čísle 0940 640 406, alebo sledujte novinky na sociálnej sieti.

PD Ivanka pri Nitre

Na víkendový samozber sa môžete tešiť aj v Ivanke pri Nitre. Ako uvádzajú predajcovia na sociálnej sieti, samozber bude v sobotu 12. júna od 7.00 hodiny. Za kilogram jahôd zo samozberu tu zaplatíte 3 eurá. Družstvo nájdete na Novozámockej ulici v Ivanke pri Nitre.

Samozber v Jelenci

Jahody sa zbierajú aj v Jelenci na adrese Nový Gýmeš 698. Najbližší samozber by sa mal konať v sobotu od 6.30. Informujú o tom pestovatelia na sociálnej sieti. Samozber bude pokračovať aj v pondelok od 7.00 hodiny. Kilogram nazbieraných jahôd vás vyjde 2,70 eur.

Emilove Sady

Na jahody sa môžete tešiť aj v Dvoroch nad Žitavou. Za kilo jahôd zo samozberu tu zaplatíte 3 eurá. Posledný vstup do samozberu je 60 minút pred koncom otváracej doby. Predajcovia odporúčajú záujemcom, aby si čas samozberu vopred overili na sociálnej sieti. Emilove Sady nájdete na adrese Za traťou 1427 vo Dvoroch nad Žitavou.

Trnovec nad Váhom

Červenajú sa aj jahodové polia v Trnovci nad Váhom. Nájdete ich smerom na Selice, pri tretej autobusovej zastávke oproti artézskej studni. Miesto je označené tabuľou Domáce jahody. Cena za kilo vami nazbieraných jahôd je 3 eurá. O termíne samozberu informujú predajcovia na sociálnej sieti.

Samozber na Hrade – Topoľčany

Jahody sú pripravené na zber aj v Topoľčanoch neďaleko záhradníctva Hrad. Otvorené tu majú denne od 8.00 do 12.00 a od 13.00 do 18.00. Cena samozberu je 2,50 eur za kilo jahôd. Aktuálne info nájdete aj na sociálnej sieti.

Tekovské Nemce

Za jahodami sa oplatí spraviť výlet aj do Tekovských Nemiec. Cena za kilogram jahôd zo samozberu je 2,70 eur. Jahodáreň sa nachádza za dedinou Tekovské Nemce, kde pred Roľníckym družstvom odbočíte na poľnú cestu, poza záhrady. Pri odbočke nájdete smerovú tabuľu.

Jahodová farma Evitta

Každý deň vrátane soboty a nedele prebieha samozber jahôd aj na jahodovej farme v obci Bodzianske lúky v okrese Komárno. Samozber je otvorený od 9.00 do 18.00. Za kilogram nazbieraných jahôd zaplatíte 4 eurá. Farmu nájdete na adrese Bodzianske Lúky 63.

Východné Slovensko

Jahody Vinné

Od Košíc je obec vzdialená 67 kilometrov. Samozber je k dispozícii vždy od 9.00 do vyzbierania jahôd. Nie je potrebné sa objednávať, stačí len prísť. Najbližší samozber sa uskutoční, ak bude dozretá ďalšia várka jahôd. Termín najbližšieho zberu zverejňujú vždy na svojej facebookovej stránke.

Cena pri samozbere je 2,80 eur za kilogram jahôd. Ak nie ste fanúšikom zbieranie alebo na to nemáte čas, môžete si objednať už nazbierané jahody, za kilogram však zaplatíte 4 eurá.

Močarany

V obci Močarany v okrese Michalovce bude samozber jahôd tento rok po prvýkrát. Doteraz farma ponúkala jahody len na objednávku. Z Košíc sa sem dostanete autom približne za hodinu, z Košíc je to 55 kilometrov. Jahodové pole sa nachádza v Močaranoch pri družstve (útulku).

Cena za kilogram jahôd je 3 eurá. Priniesť si môžete vlastné nádoby, vedierka alebo si na mieste zakúpiť škatuľu. Minimálny odber na jednu rodinu/skupinku osôb je 5 kilogramov.

Sady nad Torysou a Košicé Olšany

Na farme v Sadoch nad Torysou sa prvý samozber uskutoční v pondelok 14. júna od 8.00 hod. do vyzbierania. Na zber nie je potrebné sa nikde hlásiť stačí prísť a doniesť si vlastné nádoby. Za kilogram jahôd zaplatíte 4 eurá.

Jahody z tejto farmy si budete môcť nazbierať aj v Košických Olšanoch, kde zriadili nové jahodovisko (v smere na Rozhanovce pred záhradníctvom). Aktuálne informácie o oboch jahodoviskách nájdete na ich stránke na Facebooku.

Agromix Sedliská

Jahody pestujú aj na poliach v obci Sedliská vo vranovskom okrese. Zatiaľ prijímajú len objednávky na jahody s cenou 4 eurá za kilogram. Na samozber si musia záujemcovia ešte počkať, spustiť by ho mali nasledujúci týždeň a cena bude 3 eurá za kilogram. O presnom termíne bude spoločnosť Agromix informovať na sociálnej sieti.samozber

Stredné Slovensko

Jahody Liptov

Vzhľadom na nepriaznivé počasie sa so samozberom pod Tatrami začne pravdepodobne koncom júna. Aktuálne informácie budú priebežne aktualizované na facebookovom profile.

Sady Liptov

Malá rodinná farma sa zaoberá pestovaním nielen jahôd, ale aj malín, černíc, ríbezlí a sliviek. Tento rok sa intenzívne venovali výsadbe nového jahodoviska, ktoré bude v rodivosti až budúci rok. Na prelome júna a júla bude ale dostupný samozber čiernych ríbezli. Aktuálne informácie môžete sledovať aj na ich profile.

Zdroj: TASR; FB profily jednotlivých fariem

Vyskúšajte aj tieto neodolateľné jahodové recepty
Tagy

Zanechaj nám svoj komentár