Začnite písať

INŠPIRÁCIE SPOLOČENSKÉ HRY

Chceli by ste si zahrať UNO, no nepoznáte pravidlá? Nevadí, s nami sa ich naučíte

uno

Kartové hry sú obľúbenou zábavou veľkých aj malých. Pravidlá niektorých sú známejšie, iných menej. Poznáte však hru UNO? Je to zábavná kartová hra, ktorá sa zabaví rôzne vekové kategórie. Má svižné tempo a jednoduché pravidlá. Stane sa obľúbenou zábavkou doma, na chatách aj na dovolenkách. Poďte sa ju s nami naučiť.

Rozdelenie kariet

Uno je americká kartová hra pre 2-10 hráčov, ktorú vymyslel v roku 1971 holič Merle Robbins z Ohia. Hra si získala veľkú popularitu a rozšírila sa do celého sveta. Na hranie potrebujete špeciálny balíček kariet. V ňom sa nachádza 108 kariet. 100 z nich je rozdelených do štyroch farieb (červená, modrá, žltá a zelená).

Každá farba obsahuje teda 25 kariet:

  • 19 číselných (s číslami od 0 do 9)
  • 2 akčné karty „ťahaj 2“
  • 2 akčné karty „otočenie“
  • 2 akčné karty „preskočiť“

Zvyšných 8 kariet obsahuje 4 divoké karty a 4 akčné karty „ťahaj 4“.

Pokiaľ má hráč kartu s číslom 0, môže si ju vymeniť s kartou iného hráča alebo hrať ďalej bez zámeny.

Pred samotnou hrou sa losom zvolí hráč, ktorý bude rozdávať. Každý z hráčov si potiahne kartu z balíčka a rozdávať bude hráč s najvyšším číslom. Ak si niekto potiahne akčnú kartu, ťahá znova. Zvolený hráč zamieša balíček a každému rozdá 7 kariet. Zo zvyšnej kôpky obráti vrchnú kartu, ktorá bude tvoriť základ kôpky, na ktorú budú ostatní hráči vyhadzovať karty. Zvyšné karty budú slúžiť na ťahanie.

Priebeh hry

Hru začína hráč po ľavici rozdávajúceho a pokračuje sa v smere hodinových ručičiek. Na kôpku môže v rámci svojho ťahu odhodiť kartu, ktorá má rovnakú farbu alebo číselnú hodnotu (pri číselných kartách), prípadne rovnaký symbol (pri akčných kartách) ako karta na základnej kôpke.

Ak má hráč na ruke dve rovnaké karty (farbou alebo číslom), môže vyhodiť obe naraz. Ak takúto kartu nemá, alebo ju nechce vyhodiť, potiahne si kartu z hromádky nepoužitých kariet určených na ťahanie. Tým jeho ťah končí a pokračuje ďalší hráč.

Akčné a divoké karty majú svoj špeciálny význam:

  • ťahaj 2 – hráč si musí potiahnuť 2 karty z balíka.
  • otočenie – otočí sa smer hry. Ak hráči hrali doteraz v smere hodinových ručičiek, po hodení tejto karty sa smer otočí a naopak. Po hráčovi, ktorý vyhodil túto kartu bude teda na rade hráč, ktorý hral pred ním. Ak sa táto karta ocitne ako prvá pri rozohrávaní hry, svoj ťah začína rozdávač a hra pokračuje v protismere hodinových ručičiek.
  • preskočiť – nasledujúci hráč je “preskočený“, teda stráca svoj ťah. Karta Preskočiť nemôže byť prebitá použitím inej karty Preskočiť. Hráč, ktorý nasleduje po preskočenom hráčovi, môže využiť zhodu a použiť ďalšiu kartu Preskočiť, a tak spôsobiť stratu ťahu hráčovi, ktorý ide po ňom.
  • divoká karta – môže sa použiť na akúkoľvek farbu alebo typ karty. Hráč, ktorý zahrá Divokou kartou, môže zmeniť aktuálnu farbu alebo sa rozhodnúť farbu ponechať. Divoká karta neprebíja efekt špeciálnej karty zahranej predchádzajúcim hráčom a nemá žiadny vplyv na nasledujúceho hráča okrem možnosti zmeniť aktuálnu farbu hráčom, ktorý zahral Divokou kartou. Divoká karta sa môže zahrať aj v prípade, že hráč má v ruke aj iné použiteľné karty. Neexistujú obmedzenia na použitie Divokých kariet.
  • divoká karta ťahaj 4 – dáva hráčovi právo zmeniť aktuálnu farbu a zároveň núti nasledujúceho hráča ťahať si štyri karty z kopy na ťahanie so stratou ťahu. Táto karta by sa mala použiť iba v prípade, keď hráč nemá v ruke kartu, ktorá sa zhoduje s aktuálnou hranou farbou. Ak má hráč, na koho padla táto karty v balíku tiež Divokú kartu ťahaj 4, môže ju použiť a nasledujúci hráč si ťahá 8 kariet. Túto kartu neprebíja Divoká karta ťahaj 2, ale naopak to je možné. V takom prípade si nasledujúci hráč potiahne 6 kariet.

Výnimka: Ak hráč použije Divokú kartu ťahaj 4, môže ho hráč, ktorý si má ťahať, vyzvať, aby mu ukázal karty na ruke. Pokiaľ sa tam bude nachádzať karta zhodnej farby, ako bola posledná zahraná, potom si hráč musí divokú kartu vziať späť a za trest potiahnuť 4 karty z balíka. Ak však táto karta bola zahraná oprávnene, 6 trestných kariet ťahá hráč, ktorý mal pôvodne ťahať (4 karty sa Divokú kartu + 2 trestné za marenie ťahu).

uno

Víťazstvo

V momente, keď hráč zahrá svojou predposlednou kartou, musí zvolať “UNO“ (čo znamená JEDEN). Tým varuje ostatných hráčov, že bude možno schopný pri nasledujúcom ťahu odísť z hry. Ak hráč nezvolá “UNO“ do momentu, keď sa jeho predposledná karta dotkne kopy na vyhadzovanie, hociktorý hrajúci hráč ho môže “prichytiť“. Ak je hráč “prichytený“, že nezvolal “UNO“, musí si ihneď zobrať dve karty z kopy na ťahanie. Hra potom pokračuje. Hráč musí byť prichytený predtým ako si znova potiahne kartu, inak je v bezpečí a nemusí si ťahať žiadne extra karty.

Keď hráč zahrá svojou poslednou kartou, kolo sa končí. Pridelia sa body, pozbierajú sa karty, premiešajú sa a môže sa začať nové kolo, poradie sa posúva o jedného hráča doľava. Ak poslednou zahratou bola karta Ťahať dvakrát alebo Divoká karta: ťahať štyrikrát, nasledujúci hráč si musí potiahnuť dve alebo štyri karty. Tieto karty sa započítajú v prípade, keď sa robí finálne bodové vyhodnotenie.

Ak nikto nevyhrá do momentu, kedy sa minú karty v kope na ťahanie, premiešajte kopu na vyhadzovanie okrem najvrchnejšej karty a pokračujte v hre s premiešanou kopou na ťahanie.

Bodovanie

Víťazom sa stáva hráč, ktorý sa ako prvý zbaví všetkých kariet. Počet bodov, ktoré získa, sa vypočíta súčtom bodov kariet, ktoré ostali na ruke spoluhráčom.

Hodnota kariet je nasledujúca:

  • Všetky karty 0 až 9 –majú hodnotu, ktorú nesú
  • Karta Ťahaj 2 – 20 bodov
  • Karta Otočiť – 20 bodov
  • Karta Preskočiť – 20 bodov
  • Divoká karta- 50 bodov
  • Divoká karta ťahaj 4 – 50 bodov

Celkovým víťazom sa stáva hráč, ktorý ako prvý získa 500 bodov.

Prajeme príjemnú zábavu. 🙂

Zdroj foto: pixabay.com, wikipedia.com

Tagy

1 Komentár

  1. hráčik 4. júna 2023

    Za karty:
    Karta Ťahaj
    Karta Otočiť
    Karta Preskočiť
    sa udeľuje 25 bodov, a nie 20 bodov, ako uvádzate v článku…

Zanechaj nám svoj komentár