Začnite písať

INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

5 tipov na zábavné letné aktivity pre deti v záhrade

aktivity

V lete trávime viac času vonku. Prekvapte svoje deti a pripravte im zábavné aktivity, ktoré ich tak skoro neomrzia. Neviete ako na to? Pripravili sme si pre vás niekoľko inšpirácií. 

Určite to pozná každý rodič. Na dvore sa povaľuje množstvo hračiek, no deti sa aj tak nudia. Nebaví ich už ani pieskovisko či šmykľavka. Hoci sa snažíme v tejto dobre vybaviť naše záhrady rôznymi atraktívnymi zábavkami pre deti, často sa to minie účinku. Vďaka pár jednoduchým trikom však môžete svoje deti zabaviť stále niečím novým.

Vyrobte si bublinkové hady

Bublifuky patria neodmysliteľne k letu. Najmä pri menších deťoch sa môže často stať, že v zápale hry svoj bublifuk rozlejú a už je po zábave. Ľahká pomoc. Stačí si vziať prázdnu PET fľašu, gumičku, staršiu ponožku alebo menši uteráčik. Bublifuk si ľahko vyrobíme zmiešaním jari a vody.

Fľašu rozrežeme cez polovicu a na koniec pripevníme pomocou gumičky kúsok látky. Stačí namočiť do bublifuku a penové hady budú na svete.

Zdroj: muminthemadhouse.com

Nakreslite s deťmi tieňové obrázky

Tieňové divadlo je obľúbenou hrou najmä pri večernom uspávaní. Krásne slnečné dni ale môžeme využiť na precvičovanie jemnej motoriky našich ratolestí práve vďaka tieňom. Deti sa potešia, že si môžu zlepšiť svoje umelecké schopnosti.

K tejto aktivite potrebujeme len fixku alebo pero, papier a rôzne obľúbené hračky dostatočnej veľkosti. Nesmieme zabudnúť ani na správne svetelné podmienky. Čím bude slnko vyššie, tým menšie tiene sa budú tvoriť. Preto je táto aktivita ideálna skôr na doobedné alebo popoludňajšie hodiny.

Zdroj: pinterest.com

Maľovanie vodou

Voda je veľkým lákadlom pre všetky deti. V lete sa s ňou dá naozaj skvele zabaviť. Okrem bazéna ju môžeme využiť aj na kreatívne aktivity. Ak máme k dispozícii kúsok rovného betónového povrchu, môžeme vodu použiť na tvorbu dočasných umeleckých diel. Výhodou je, že sa deti nezašpinia a neumažú ani žiadne veci v okolí.

Na maľovanie sú vhodné klasické väčšie štetce, penové štetce alebo rôzne postrekovače, ktoré dostaneme v supermarkete alebo záhradkárstve.

Hry s loptičkami

Klasické loptové hry, ako futbal či volejbal, si rád zahrá určite každý. Deti však ocenia zmenu, najmä ak na dvore nemáme veľa priestoru na behanie s loptou. Využiť môžeme napríklad aj menšie pingpongové loptičky na zábavnú aktivitu na trénovanie hodu.

Použité konzervy pomaľujeme alebo olepíme papierom a označíme rôznymi bodovými hodnotami. Upevníme ich pomocou špagátu na konštrukciu, aby mohli visieť vo vzduchu. Vyznačíme dieťaťu vzdialenosť, z ktorej bude triafať do „košov“ a zbierať body. Čím menšie dieťa, tým z bližšie by malo stáť. Celá aktivita bude náročnejšia vďaka vetru, ktorý bude plechovkami pohybovať.

Zdroj: Els Bauwelinck

Inou aktivitou s loptičkami je aj lovenie z vody. Táto je vhodná najmä pre menšie detičky. Ľahko sa pri tom môžu učiť farby alebo počty, keď nám budú referovať, čo práve z vody vytiahli. Alebo im môžeme zadať úlohu, aby z vody povyťahovali len loptičky konkrétnej farby. Vyťahovať môžu rukami alebo sieťkou na motýle, ktorú dostaneme bežne kúpiť aj v hračkárstve.

Zdroj: toddlers.photoharmonies.com

Vytvorte pre deti senzorický chodník

Deti sú veľmi vnímavé a rady spoznávajú svet okolo seba cez všetky zmysly. V lete je výbornou aktivitou chodenie na boso. Odporúčajú ho mnohí odborníci. Najideálnejšia je chôdza po tráve, ktorá aj v horúcich dňoch pôsobí príjemne a chladivo. Ak sa však obávate hmyzu, ktorý by sa mohol v tráve skrývať, vyskúšajte formu senzorických stimulov pomocou senzorického chodníka. Túto zábavu si obľúbia nielen deti, ale aj dospelí.

Zdroj: pinterest.com

Chodník môžeme vybudovať z rôznych prírodných materiálov, ktoré sa dajú časom obmieňať. Môže byť ale aj statickou súčasťou záhrady a viesť ako veselá cestička k detskému záhradnému domčeku. Ak však nemáme možnosť takýto chodníček vytvoriť natrvalo, môžeme si pomôcť aj plastovými dózami, do ktorých nasypeme rôzne druhy materiálov. Vhodnými sú napríklad malé kamienky, piesok, menšie šišky, kôra alebo pokojne aj ryža. Materiály by mali byť oblých tvarov, aby sme predišli zraneniam.

Zorganizujte honbu za pokladom

Ak máte doma malých pátračov, aj obyčajný dvor sa pre nich môže zmeniť na krajinu zázrakov. Stačí, ak im pripravíme trasu s rôznymi stopami. Samozrejme nesmie chýbať ani mapa k pokladu. A nejaké úlohy na splnenie. Inšpirovať sa môžete aj akčnou mamou Veronikou na jej blogu @mami_tati_podme_von, ktorá pre svojho syna Jerguška pripravila hľadanie pokladu inšpirované pirátskou tematikou.

Máte aj vy aktivity, ktorými radi trávite čas so svojimi deťmi?

Pochváľte sa v komentári.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár