Začnite písať

RODIČOVSTVO

Ako sa vysporiadať so syndrómom prázdneho hniezda?

syndróm

Keď deti vyrastú a odídu z domu, pre mnohých rodičov nastáva nová životná etapa. Ako sa vysporiadať s touto situáciou? Prečítajte si odborné rady, ako si poradiť, ak sa objaví syndróm prázdneho hniezda.

Keď sa deti osamostatnia, odídu na školu alebo niekam do zahraničia, zrazu v dome ostanú len rodičia. Už nie je potrebné plánovanie krúžkov, tréningov či návštevy lekára. Čo potom? Ako sa zrazu budeme cítiť, keď už nebudeme musieť byť rodičmi na kľúčik? Hoci syndróm prázdneho hniezda nie je klinicky stanovená diagnóza, u mnohých párov dokáže vytvoriť emočne veľmi vypäté prostredie.

„Syndróm prázdneho hniezda je termín, ktorý sa používa na rozpoloženie, ktoré sa u rodičov často objavuje po tom, ako deti opustia domov. Typickými znakmi sú smútok zo straty, strach o dieťa a pochybovanie o tom, či je už pripravené na vlastný život,“ vysvetľuje Sheryl Gould, autorka a rodinná koučka.

Tento syndróm sa vyskytuje u mnohých rodičov. No pokiaľ sa s ním nedokážu vysporiadať, môže viesť až k depresiám, úzkosti a strate zmyslu života. Riziko stúpa najmä u rodičov, ktorí vychovávajú dieťa sami. Preto je dôležité vedieť, ako možno s týmito stavmi bojovať a opäť si nájsť vo svojom živote rovnováhu.

Doprajte si svoj čas na smútok

Dôležité je akceptovať svoj smútok a nechať mu voľný priechod. Je úplne normálne, že v danej situácii budeme cítiť žiaľ. Nesnažme sa ho preto maskovať a prekrývať inými aktivitami či emóciami. Možno sa obávate, že prejavy smútku by iní mohli pokladať za prílišnú naviazanosť na vaše dieťa. Doprajte si však toľko času, koľko potrebujete. A nestarajte sa o iných.

Potláčanie negatívnych emócií môže viesť k oveľa vážnejším problémom. Naopak, ich prejavenie pomáha organizmu sa s danou situáciou rýchlejšie vysporiadať. Najmä v prípade, keď ste boli rodičom na „plný úväzok“ v prípade viacpočetných rodín to môže byť zrazu obrovská zmena. Preto je dobré nájsť si svoju cestu, ako sa s touto časťou vášho bezpodmienečného rodičovstva rozlúčiť. Samozrejme, že tu pre svoje deti budete, len už v inej forme rodiča.

Zostaňte v kontakte so svojím dieťaťom

Nastal čas, kedy vaše dieťa začína žiť na vlastných nohách. Samozrejme, že by ste ho najradšej stále podporovali a kontrolovali. No neurobte túto chybu. Namiesto toho si stanovte pravidelné časy, kedy sa spolu spojíte. Či to už bude cez telefón, videohovor alebo osobne. Takéto stretnutia samozrejme dajú priestor aj vám, aby ste svojmu dieťaťu mohli poskytnúť ešte pár rodičovských rád.

Ak vás prepadne pocit melanchólie, pošlite svojmu dieťaťu SMS, že na neho myslíte. Určite ho poteší aj nečakaný balík s drobnosťami, ktoré má rád. Tieto prejavy však robte s mierou.

Sústreďte sa na svoju novú kapitolu

Keď deti odídu, vnímajte to ako svoju novú príležitosť začať opäť žiť svoj život. Nájdite si nové príležitosti a možnosti. Zamyslite sa nad vecami, ktoré ste chceli vyskúšať, ale za rôznych okolností to doteraz nebolo možné. Pri premýšľaní vám možno pomôžu aj tieto otázky:

  • Čo by som chcel robiť v tejto novej fáze môjho života?
  • Aké zábavné veci by som chcel zažiť?
  • Čo som sa vždy chcel naučiť a ešte som nestihol?
  • Kam som sa chcel už dávno ísť pozrieť?

Zrazu máte čas na priateľov, ktorým ste sa doteraz možno nestíhali naplno venovať. Určite by ste nemali zabudnúť ani na váš vzťah s partnerom. Za tie roky rodičovstva už pravdepodobne trochu zapadol prachom. Zamyslite sa nad tým, aké oblasti ste doteraz zanedbávali a potrebovali by ste na nich znova popracovať?

Väčšinou sa rodičia sústreďujú na to, čo odchodom detí strácajú. Strávili s nimi veľkú časť života pod jednou strechou. Na začiatku nie je ľahké si hneď na to ticho len tak zvyknúť. No časom sami zistia, že toto štádium rodičovstva ponúka veľa možností, nad ktorými sa doteraz možno ani nezamýšľali.

Zdroj foto: pixabay.com

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár