Začnite písať

ROZHOVORY

Martina Gromová: Mamám odkazujem, že sny sa dajú plniť aj popri deťoch. Som toho dôkazom

gromová

Mamy početnejších rodín musia byť naozaj skvelé v timemanažmente. Majú však čas aj na seba? Akčná mama Martina Gromová dokazuje, že určite áno. Popri deťoch sa totiž stíha venovať aj koníčkom a svoje talenty prezentuje na sociálnych sieťach. Ako vyzerá taký bežný deň Mamy roka 2020 v kategórii influencerka?

Dobrý deň, Martina. Vždy ste túžili po početnejšej rodine?

Áno, tri – štyri deti sme chceli určite. Manžel tvrdil, že keď ma spoznal, hneď vedel, že chce mať so mnou päť detí. Vždy, keď prišlo ďalšie, potešili sme sa. Teraz mám 5 tých najlepších deti (hoci dajú neraz zabrať, ale to vekom prejde ?). Najstarší syn Nino má 15 rokov. Potom mám 12-ročné  dvojičky, syna Marka a dcéru Lauru. Štvrtá v poradí je 7-ročná dcéra Karla. Piata najmladšia je 2-ročná dcéra Olivia.

Ste bývalá vojačka, no počas materskej ste sa začala venovať háčkovaniu. Aký bol ten prvý impulz?

Vyštudovala som Vojenskú akadémiu a vojačkou som bola 19 rokov. Táto práca ma bavila, avšak stále mi chýbala taká kreatívna zložka, keďže u armády sa všetko riadi  rozkazmi, normami, papiermi. Už popri práci som si našla veľkú záľubu, a to háčkovanie. Najskôr som háčkovala rôzne doplnky pre deti, ako sú čiapky, šály, papučky atď. Neskôr som sa začala venovať háčkovaniu hračiek podľa návodov. Až nakoniec, keď som si osvojila všetky techniky a pochopila poriadne princíp tvarovania, uberania a priberania očiek, tak som začala tvoriť vlastné návody na háčkovanie.

Svoj talent ste pretavila aj do projektu From drawing to toy, čiže od kresby k hračke. Aké boli začiatky?

Začať háčkovať podľa detských kresbičiek bol pre mňa obrovský posun. Navyše som na našom trhu našla medzierku, keďže sa tomu vtedy venoval málokto. Celý nápad však vznikol úplnou náhodou. Keď mal druhý syn 7 rokov, prišiel za mnou s kresbičkou, ktorú nakreslil, či by som ju vedela uháčkovať. Vraj nič iné si na narodeniny neželá. Bola to pre mňa výzva. Ale keďže som bola na materskej a peňazí nebolo na rozhadzovanie, rozhodla som sa to vyskúšať. Na moje prekvapenie sa hračka celkom vydarila a syn bol veľmi spokojný a šťastný. Odvtedy sa mi začali ozývať najskôr známi a neskôr aj cudzí ľudia, či by som vedela uháčkovať hračku podľa kresbičky ich dieťaťa. Založila som si facebookovú stránku From drawing to toy a fanúšikovia začali pribúdať.

Ste naozaj akčná mama. Ako vyzerá taký váš bežný deň?

Myslím, že ani taký bežný deň neexistuje. Mám dojem, že každý jeden deň je jedinečný a nepredvídateľný. Ale ak to zoberiem od pondelka do piatku, tak budík mám zväčša okolo 6 hodiny. Vstať, uvariť si 3/4 litra zeleného čaju s citrónom, bez toho snáď ani deň nemôže začať ?. Potom pripraviť deťom raňajky a desiate. Zobudiť deti, pomôcť im s obliekaním a hygienou atď. Keď odídu deti do školy, zväčša si idem rýchlo zacvičiť, pokiaľ ešte najmladšia spí. Potom raňajky s najmenšou, prechádzka do obchodu, varenie obeda.  Uspanie malej, upratanie. Keď sa zobudí, tak ideme po prváčku do družiny. Ak je treba, zaveziem deti na krúžky. Potom chystanie večere, pranie, skladanie prádla, upratovanie po večeri. Sprcha, uspávanie, háčkovanie, varenie/pečenie napr. chleba na ráno atď. Spávať chodím zväčša vždy až po polnoci. Najčastejšie okolo jednej ráno.

Momentálne na Instagrame nájdeme aj váš druhý projekt – Gromovci v kuchyni, kde pridávate úžasné recepty. Povedzte nám o ňom viac.

Varila a piekla som vždy rada. Popri veľkej rodine je to aj nevyhnutnosť, avšak stále hovorím, že nevarím len preto, že musím, ale najmä preto, že ma to baví. Nikdy som jedlo nefotila a nezdieľala, až táto korona doba ma k tomu  primäla. Začali sme viac variť aj s deťmi, ktoré som chcela pochváliť a motivovať. Dostali sa nám skvelé ohlasy a prosby o recepty. Nechcela som si zahltiť svoj profil fotkami jedla a receptami, tak som založila nový profil  Gromovci v kuchyni.

Odkiaľ čerpáte inšpiráciu na recepty?

Inšpirácie zväčša čerpám zo zahraničných stránok, ale najviac ma baví vymýšľať nové, vlastné recepty.

Plánujete sa ešte vrátiť k svojmu pôvodnému povolaniu? Aké máte plány do budúcnosti?

Ako vojačka už som vo výsluhovom dôchodku, čiže návrat neplánujem. Určite budem pokračovať v háčkovaní a varení a  budem sa aj profesne uberať týmto smerom.

Pri čom najradšej relaxujete? Nájdete si trochu času aj pre seba?

Najradšej relaxujem pri cvičení, háčkovaní a varení, čiže je to pre mňa nielen práca, ale aj relax. Pokiaľ ide o také ničnerobenie, tak oddychovať len tak s vyloženými nohami nedokážem. Hneď siaham aspoň po háčiku. ?

Ste skôr nočná sova alebo ranné vtáča?

Som skôr nočná sova a keď môžem, tak mi nevadí byť aj do 3-4 hore, ak si môžem na ďalší deň dlhšie pospať.

Aká je vaša akčná vlastnosť/vlastnosti?

Cieľavedomosť, húževnatosť, neodbytnosť, robenie xy vecí naraz.

Čo by ste odkázala mame, ktorá by tiež svoje talenty rada ukázala svetu?

Aby sa nebála a skúsila ukázať ostatným mamičkám, že život nekončí porodením detí a že sa dá plniť si sny aj popri deťoch. 🙂

Mama 10 detí Zuzana Valábková: Áno rodičovstvu neznamená automaticky nie mojim snom

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár