Začnite písať

CESTUJEME S DEŤMI INŠPIRÁCIE

Tip na výlet: Akčné mamy navštívili Eko Park Piešťany. Ako sa nám tam páčilo?

Piešťany, ako kúpeľné mesto, majú ako také svoje čaro. Kúpeľný ostrov, labute, jazierka s rybkami a korytnačkami, promenáda, výlet loďkou. Koncom apríla 2021 pribudla v novom šate, o ihrisko obohatená atrakcia pre deti – Eko Park Piešťany, ktorá sa nachádza v blízkosti vodnej nádrže Sĺňava.

Prvý prázdninový víkend sme sa tam zastavili a spravili si výlet do Eko Parku.

Parkovné a vstupné

Trafiť do Eko Parku nie je problém. Cestou na Drahovce je už z diaľky vidno improvizované parkovisko na poli po ľavej strane cesty. Parkovisko je zatiaľ nespoplatnené.

Otváracie hodiny sú v lete každý deň od 10 – 19 hod.

Vstupné je zadelené podľa kategórií, či máte záujem iba o detské ihrisko alebo o ZOO. Kombinácia oboch vstupov (čo je asi optimálne) je spoplatnená sumou 8 EUR pre dieťa vo veku 3 do 15 rokov. Vstupné pre dospelého je 6 EUR. Cenník je dostupný tu.

Na webe sa uvádza, že z každého vstupného ide časť peňazí na podporu záchranného centra Kaarakin pre čierne kakadu v Austrálii.

Kontaktná ZOO

V Eko Park Piešťany sa nachádza  viac ako 174 zvierat z Afriky, Ázie, Južnej a Severnej Ameriky, Austrálie a Európy. Veľká časť expozícií je priechodzia a preto majú návštevníci možnosť vstúpiť priamo do klietok so zvieratami (zajace, morské prasiatka, kozičky, papagáje). Osobný kontakt so zvieratkami je pre deti zážitkom, najmä pre tie deti, ktoré nemajú napríklad starých rodičov na dedine a je to pre nich niečo vzrušujúce a unikátne.

Vidieť možno veveričky, zajace, orly, nosále, lamy, papagáje či sovy.

Ihrisko

Ihrisko pre deti je plné nafukovacích atrakcií. Taktiež šmolkové domčeky, ktoré sú krásne, zvnútra aj zvonku. V domčeku sa dá po drevenom rebríku vyliezť na improvizované prvé poschodie. Taktiež drevený hrad s vežičkou a šmykľavkami bol pre deti ako stvorený. Skákací hrad je tiež súčasťou areálu.

Upozornenie

Celý areál sa nachádza na poli na priamom slnku. Treba sa preto pripraviť a nezabudnúť si pokrývky hlavy, nakrémovať deti a zobrať so sebou dostatočný pitný režim, prípadne jedlo pre deti (v teple ideálne ovocie, resp. niečo osviežujúce). V časti ZOO sa nachádza síce reštaurácia aj bufet s rýchlym občerstvením. Dosť dlho sa však čaká (cca 15 minút).

Naše dojmy

Pozitíva

Jednoznačnou výhodou danej atrakcie je, že v blízkom okolí nie je nič podobné (minifarma Lubina pri Starej Turej), takže pre návštevníkov Piešťan ideálne. Taktiež, ak chcete deťom dopriať pár hodín zábavy, je to fajn. Na jazere sa dajú požičať loďky a romanticky počlnkovať (ak prídete ako pár bez detí alebo s väčšími deťmi). Veľmi pekné prostredie.

Negatíva

Mne osobne sa nepáčil príliš komerčný štýl celého konceptu. Už len cestou z parkoviska k areálu, kde sa platí vstupné, sú na ceste predajné stánky s atrakciami ako na jarmoku (nie, jedlo to nie je:). Pred reštauráciou a bufetom sú nachystané autíčka, vláčik a podobné miniatrakcie, kde zaručene chce ísť každé druhé dieťa. Takže, ak chcete ratolesti dopriať radosti tohto druhu, pripravte si dopredu za hrsť drobných mincí. Pôsobilo to na mňa lacným dojmom a kazilo celkový zážitok.

Kočíky – keďže areál sa nachádza na poli, cesty sú posypané drobnými kamienkami. S kočíkom sa síce dalo prejsť, ale dosť ťažko. Určite neodporúčam golfové kočíky, resp. kočíky s malými kolesami.

Jedlo a nápoje – osobne mi prišli poddimenzované možnosti občerstvenia. Na čapovanú kofolu sme čakali 20 minút. Chýbali mi napríklad chladiace automaty, kde by tieto nápoje boli k dispozícii, ako je v iných podobne zameraných lokalitách. Pre deti občerstvenie ako hranolky a pizza, ale iba na strane pri ZOO / pri reštaurácii, kde znova čakáte cez víkend 20 minút, pokiaľ na vás príde rad. Zatiaľ deti drankajú na vláčik alebo motorku:).

Zvieratá – pre deti, ktoré nemajú možnosť byť v kontakte so zvieratkami, je to určite fajn. My máme starých rodičov na dedine, so zajacmi, ovcami a kozami sa deti stretávajú relatívne často. Na webe sa síce píše o 174 zvieratách, v tom teple ich však bolo vidieť omnoho menej. Zaujímavá bola možnosť vstúpiť do klietky spolu s veľkými papagájmi a obrovským hniezdom vtákov, čo som ešte ani ja doteraz nevidela. Keď som však videla orla vo výbehu veľkosti petržalského balkóna, prišlo mi ho nesmierne ľúto. Podobne iné zvieratá. Miestami som uvažovala, či nepodporujem svojou účasťou skôr týranie zvierat ako nejakú ZOO. Ak by som si mala vybrať, určite odporúčam radšej návštevu Zveroparku Žarnovica alebo Malkia Parku v Orechovej Potôni.

Tip na výlet: Malkia Park ako raj pre šelmy. Deti nebudú chcieť ísť domov

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár