Začnite písať

ROZHOVORY

Akčná mama Denisa sa rozhodla vydávať Rodinoviny. Čo sa v nich dočítate a pre koho je projekt určený?

rodinoviny

Vyštudovaná tlmočníčka Denisa Braikeh, ktorá žije vo Francúzsku, nezabúda na rodné Slovensko. Založila projekt RODINOVINY. Popritom sa stará o ročnú dcérku, ktorá jej podobne ako projekt, nedá v noci spávať.

Ako vznikla myšlienka na projekt RODINOVINY?

Keďže žijeme ďaleko od starých rodičov, často sme im posielali pohľadnice a fotky, aby videli, ako sa máme. No keďže rok 2020 bol taký aký bol a bolo ťažké vidieť sa, hľadali sme riešenie, ako fotky dopraviť častejšie. Vždy, keď išiel k starkým niekto na návštevu, vytlačil pár najnovších fotografií, spoločne si ich pozerali a komentovali. Zakaždým boli tieto stretnutia pre nich ako malé Vianoce. Konečne mohli vidieť, ako im rastú pravnúčatá.

Keď sme videli, koľko radosti im to prináša, rozhodli sme sa vytvoriť noviny, ktoré im budú chodiť každý mesiac. Babka raz ukázala noviny jednej svojej susedke, keď bola u nej na kávu. A spustila sa lavína. Za týždeň chcelo noviny aj ďalších 5 babkiných susediek.

O niečo neskôr sme sa rozhodli pripraviť podobné noviny aj pre babku z druhej strany. Mám naozaj veľa bratrancov a sesterníc a s niektorými z nich som sa nevidela aj 10 rokov. Vďaka tomu, že babke spoločne pripravujeme noviny, som sa dozvedela, že mnohí z nich už majú detičky ako ja. Niektorí sa presťahovali do zahraničia a iní zas založili úspešnú firmu. Je až neuveriteľné, ako takéto malé veci dokážu naštartovať konverzáciu s niekým, s kým ste sa toľké roky nerozprávali.

Celý rad pozitívnych reakcií zo strany našich priateľov a rodinných príslušníkov nás presvedčil o tom, že je potrebné starať sa o rodinné vzťahy a dať si navzájom o sebe vedieť. Tak sme vytvorili jednoduchú aplikáciu, cez ktorú ostatným členom rodiny bezpečne pošlete pár fotiek. Na konci mesiaca z fotiek spracujeme noviny. Starí rodičia dostanú svoj mesačný update v papierovej podobe, zvyšok rodiny si noviny nájde v aplikácii.

Povedzte nám o ňom viac

Cieľom celého projektu je upevniť vzťahy v rodine. Starí rodičia málo používajú internet a často sú odrezaní od ostatnej rodiny. Vnúčatá im nezavolajú, lebo to jednoducho nemajú vo zvyku, a radšej trávia čas na sociálnych sieťach s priateľmi. A tak sa pravidelná komunikácia vytráca, až sa zredukuje na vianočné a narodeninové blahoželanie (ak vôbec). Preto sme sa rozhodli nenásilne spojiť to, čo bolo rozdelené. Vytvorili sme originálne noviny, ktoré rešpektujú komunikačné zvyklosti jednotlivých členov rodiny.

Princíp fungovania je jednoduchý. Rodiny počas mesiaca nahrávajú do aplikácie fotky a odkazy. Môže ísť o prvé kroky dieťaťa, vydarený koláč alebo výlet do prírody. Po pridaní popisu ku fotke sa ich úloha končí. My na konci mesiaca z fotografií spracujeme Rodinoviny a odošleme ich starým rodičom domov alebo do domova dôchodcov. Pri šálke kávy či čaju si prečítajú o radostiach aj starostiach svojich detí a vnúčat.

rodinoviny

Starí rodičia potrebujú fotky držať fyzicky v rukách. Dáva im to pocit akejsi blízkosti s rodinou, ktorá je od nich často ďaleko. Keď sa neskôr celá rodina stretne pri obede, témy na rozhovor sa objavia samé. Živo si pamätám telefonát od môjho uja, keď si prvý raz prezeral s babkou Rodinoviny. Nad dvoma fotkami maličkých vnúčat spoločne strávili takmer hodinu. Vraj si nikdy neuvedomil, že takéto veci by mohli babke chýbať.

Spolupracujete na ňom s manželom. Je to vaša prvá spolupráca?

Naším prvým veľkým spoločným rodinným projektom bolo vydanie knihy Cesta do Betlehema. Knižka vyšla po prvý raz v roku 2019 na Slovensku aj vo Francúzsku. Tento rok chystáme už tretiu dotlač. Na začiatku za nami stálo veľa šikovných a ochotných ľudí, s ktorými teraz pokračujeme v spolupráci. Práve oni boli pre nás odrazovým mostíkom pre vydávanie Rodinovín.

Cesta do Betlehema je kreatívny adventný kalendár pre deti od 4 do 10 rokov, ktorého cieľom je podnietiť rodiny stráviť spoločne čas a pripraviť sa na Vianoce.

Deň čo deň deti stretnú jednu z deviatich postavičiek betlehema a môžu naplno rozvinúť kreativitu pri modelovaní a farbení. S vyrobenými postavičkami si môže rodina zahrať scénky od Zvestovania až po narodenie Ježiška.

Aktivity sú zostavené tak, aby sa každý deň do tvorby betlehema zapojila celá rodina. Spoločne strávený čas tak zvíťazí nad konzumným spôsobom života, ktorý obzvlášť cítiť počas adventu.

rodinovinyAko ste si projekt rozdelili? O čo sa staráte vy a o čo manžel?

Môj manžel je vyštudovaný informatik a tak sa venuje všetkým programátorským činnostiam, od stránky cez technické detaily až po aplikáciu. Ja mám na starosti manažment a logistiku projektu. Zo Slovenska nám s projektom pomáha pár šikovných a veľmi ochotných ľudí, ktorí sa starajú sa o marketing, sociálne siete, prepravu a prípravu časopisov, tlač a distribúciu.

Našim zámerom je dať prácu ľuďom, pre ktorých je to v tomto období ťažké. Dávame priestor končiacim študentom či čerstvým absolventom, ľuďom, ktorí od začiatku krízy nemôžu vykonávať svoje povolanie, ale aj mamičkám na materskej, ktoré si potrebujú privyrobiť. Nie je to teda projekt nás dvoch, ale projekt všetkých ľudí, ktorým záleží na kvalite života seniorov a ktorí pre nich chcú niečo konkrétne urobiť.

Aké sú spätné väzby/ reakcie tých, ktorí si ich už odskúšali?

Seniori sa nevedia na noviny vynadívať. Veľa z nich si ich listuje spolu so susedmi pri káve a ukazuje im, ako im vyrástli vnúčatá a pribudli pravnúčatá. Niektorí ich majú na nočnom stolíku a listujú si ich pred spaním. Dostali sme dokonca fotku novín pripnutých na chladničke.

Pozitívne ohlasy prichádzajú aj zo strany mladých, ktorí si začínajú uvedomovať, že na starých rodičov naozaj pozabudli. Majú chuť niečo pre starkých urobiť a veľmi im vyhovuje forma aplikácie. Navyše, fotky nedávate len tak hocikde na internet. Posielate ich do zabezpečenej skupiny, do ktorej majú prístup iba vami pozvaní ľudia. Mladí sa tešia sa aj z toho, že majú novinky od bratrancov a sesterníc, s ktorými stratili kontakt.

rodinovinyŽijete vo Francúzsku. Plánujete Rodinoviny rozšíriť aj tam prípadne do iných krajín?

Naším cieľom je, aby si každý starý rodič mohol prezrieť svoje Rodinoviny, keď sa mu zacnie za blízkymi. Bez ohľadu na to, kde žije. Vo Francúzsku, v Amerike alebo na Slovensku, všetci starkí potrebujú zažiť radosť z listovania fotiek, na ktorých vidia svoju rodinu. Ak máte babku v Česku, ktorej by ste Rodinoviny chceli poslať, nie je problém. Stačí napísať. 🙂 My ich posielame tej našej do Francúzska.

Pracujete na diaľku. Je možné dnes už rozbehnúť aj takéto podnikanie úplne virtuálne?

Ja s manželom sme fyzicky vo Francúzsku, zvyšok tímu sa nachádza na Slovensku. S každým členom pravidelne komunikujeme, mávame porady…tak ako to teraz robí väčšina firiem, kde sa prešlo na home office. Situácia nám v tomto veľmi pomohla. Ľudia pochopili, že nie je nevyhnutné sedieť v spoločnej kancelárii od 9 do 5. Podstatná je šikovnosť, kreativita a dobre odvedená robota. Vďaka tomu máme možnosť spolupracovať s nesmiernym množstvom talentovaných ľudí, s ktorými by sme sa inak nikdy nedostali do kontaktu. Práve takto môžeme spoločne zmeniť zmýšľanie ľudí a celej spoločnosti. Dnes už nie je cool mať kanceláriu v Bratislave. Potrebujeme priniesť čerstvý vánok tam, kde žijeme svoje každodenné životy.

Ako je možné si Rodinoviny objednať?

Stačí si vytvoriť účet na stránke www.rodinoviny.sk a rozhodnúť sa, pre koho budete noviny vytvárať. Do jednoduchej zabezpečenej aplikácie potom pozvete všetky svoje tety, ujov, bratrancov či sesternice. Spoločne plníte noviny odkazmi a fotkami, ako keby ste pridávali nový post na sociálne siete. My príspevky na konci mesiaca spracujeme a odošleme.

Rodinoviny vychádzajú každý mesiac a predplatné pre celú rodinu bez ohľadu na počet členov stojí 11,90 eur na mesiac. V cene je zahrnutý výtlačok pre starých rodičov, ktorý im odošleme poštou. Ostatní členovia rodiny, ktorý sa do vytvárania novín zapoja, dostanú elektronickú verziu priamo na mail.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár