NAČÍTAVAM

Začnite písať

MAGAZÍN RECEPTY

Pripravte si šošovicové karbonátky podľa receptu od Bonvivani

Redakcia
Share
šošovicové

Za blogom Bonviváni stojí Emília, ktorá sa snaží prinášať recepty tradičnej kuchyne. Niekoľko receptov už mám odtiaľ odskúšaných. Dnes sa teda inšpirujeme receptom na karbonátky z červenej šošovice. Na tomto jedle si pochutia nielen vegetariáni, ale určite aj tí, čo obľubujú mäso.

Výhody červenej šošovice na tanieri

Obsahuje až okolo 25 g proteínov na stogramovú porciu. Je tak vítanou potravinou v jedálničkoch vegetariánov, vegánov, športovcov, ale aj kohokoľvek iného. Je vhodná aj pre malé deti. Do prvých príkrmov ju môžete zahrnúť už v 7. mesiaci.

Zároveň je významným zdrojom železa. Veľkou výhodou je jej doba varenia. Uvarí sa oveľa rýchlejšie, ako klasická šošovica a pred varením ju netreba namáčať. Jej variabilnosť v kuchyni ja naozaj veľká, preto  určite stojí za vyskúšanie.

Suroviny

  • 150 g šošovica červená
  • 2 ks mrkva
  • 1 ks cibuľa
  • 3-4 strúčiky cesnak
  • 2 ks vajce
  • 50 g strúhanka
  • olej
  • soľ
  • rasca mletá
  • majoránka sušená
  • citrón

Postup

  1. Červenú šošovicu prepláchneme vodou a uvaríme do mäkka. Je to hneď 10-15 minút. Potom ju scedíme a dáme do nádoby. Pridáme na jemno nastrúhanú mrkvu a cesnak. Na malé kocky nasekanú cibuľu, vajíčka a ochutíme majoránkou a mletou rascou. Podľa svojej chuti osolíme a vymiešame.
  2. Na zahustenie použijeme asi 4 lyžice strúhanky. Najlepšie pomlieť si doma z vysušeného celozrnného pečiva.
  3. Hmotu spojíme a necháme chvíľu odležať, aby sa nasiakla strúhanka a aby sa dali pekne tvarovať karbonátky. Musí držať, ale nemala by byť tuhá, karbonátky by boli tvrdé. Radšej opatrne so strúhankou.
  4. Potom z hmoty odoberáme a tvarujeme karbonátky, ktoré môžeme ešte obaliť v zbytku strúhanky.
  5. Karbonátky pomaly smažíme na malom množstve oleja, alebo prepusteného masla.
  6. Pekne z oboch strán do zlatova. Potom ich preložíme na kuchynskú papierovú utierku, aby sa odstránil prebytočný tuk.
  7. Podávame ich pokvapkané citrónovou šťavou. Najlepšie sú s čerstvou zeleninou.

Tipy redakcie:

  • Karbonátky si formujte hrubšie, ako pri mäsových. Cesto je tvárnejšie a ľahšie sa môže rozpadnúť. Ideálna je hrúbka aspoň 2 cm.
  • Karbonátky môžete piecť aj v rúre pri 180 stupňoch Celzia. V polovici pečenia je dobré ich obrátiť. Ušetríte si tak čas pri sporáku.
  • Ja som ich podávala so zemiakovou kašou a šalátom.

fašírkyRecept: Bonvivani

Zdroj foto: Janka Guráňová – Zdravo s Jankou

Tagy

Mohlo by sa vám páčiť

Zanechaj nám svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *