Začnite písať

CESTUJEME S DEŤMI

Tip na výlet: Zažite s nami atmosféru Múzea SNP v Banskej Bystrici

Navštívili ste už Múzeum SNP v Banskej Bystrici? Nie? Nevadí. Veríme, že náš článok vás nadchne, namotivuje a najbližšiu cestu týmto smerom bude Múzeum SNP zaznamenané vo vašich plánoch. My chodíme približne jedenkrát ročne, tento rok sme boli druhýkrát a určite sa budeme sem opakovane vracať.

Pre chlapcov je toto miesto ako z ríše snov. Veď si to len predstavte: lietadlo, tanky, vojenský vlak, pištole, odznaky, maketa vojenského bunkra, interaktívne tabule, filmové ukážky z bojov…Moje deti by tam vydržali týždeň. Nie som si istá, či aj tie tety, ktoré sa snažia v múzeu udržať úroveň aj zachovaním ticha a nebehaním.

Názorná ukážka

„Chlapci, môžete byť tichšie?“

„Chlapci, nebehajte.“

„Chlapci, už som vám hovorila. Skúste byť pokojnejší.“

„Chlapci, vy asi neviete byť ticho, však?“

Teta to po pár pokusoch vzdala. Ale musím uznať, že tento rok, chlapci o rok starší, rozumnejší, už nebehali s výkrikmi: „Mama, aha, puška! Mama, aha, ozajstný náboj. Mama, nemôžeme si kúpiť nejaké odznaky a zobrať domov?“

Benefity návštevy Múzea SNP s deťmi:

  • neskutočne efektívny a zaujímavý spôsob učenia sa o histórii a dejinách (za tento spôsob učenia vás deti budú milovať).
  • dá sa ísť aj za škaredého počasia (vonku vystavené tanky a lietadlo tak rýchlejšie obídete. Za pekného počasia tam dvaja chlapci vedia stráviť aj dve hodiny).
  • výborné otváracie hodiny: 09.00 -18.00 (máj až september), 09.00 – 16.00 hod (október až apríl).
  • veľmi priaznivé ceny – najdrahší lístok vyjde dospelého 3 EUR. Deti do 6 rokov majú vstup bezplatne (peniaze naozaj neodradia).
  • parkovisko sa nachádza bezprostredne pred Múzeom SNP (spoplatnené).
  • centrum mesta je približne tri minúty pešej chôdze (hlavná ulica BB plná chutných reštaurácií, fontán – zvykneme ísť na obed po prehliadke).
  • deti dostanú do ruky Interaktívneho sprievodcu pre rodiny s deťmi, ktorý obsahuje 16 úloh (plnia sa pri jednotlivých vitrínach) aj s rôznymi informáciami pre rodičov.
  • mobilná aplikácia Múzeum SNP.

Okamžité očarenie

Do lietadla môžete ísť dnu pozrieť. Do pilotnej kabíny nakuknete cez dvere.

Podzemný bunker. Vnútri pustený videofilm a náučné infotabule.

O čom sa sníva chlapcom….Na tomto mieste by si aj stany postavili.

Za bránou už horí večný oheň pre tých, ktorí za nás bojovali.

Česť padlým hrdinom!

Interaktívna tabuľa pre deti, kým rodič kupuje v pokladni lístky

30 sekúnd bol čas, za ktorý musel vojak 1. československej armády na bojisku čeliť 600 výstrelom z nepriateľského guľometu MG42.

Dnes…30 sekúnd je čas, za ktorý si človek smartfónom vytvorí „selfie“ pri tejto scéne so 600 kusmi nábojov

V tejto chodbe boli chlapci dosť dlho. Improvizovaný bunker.

V bunkri išlo o život. Deti ani nedýchajú v bunkri.

Nuda nehrozí.

Výstava fotografií Vstali z popola. Dve desiatky panelov v areáli banskobystrického Pamätníka SNP zachytávajú osud slovenských obcí, ktoré zaplatili krutú daň za to, že sa ich obyvatelia počas 2. svetovej vojny postavili na odpor voči fašizmu.

Za sklom.

Tematicky oblečený malý návštevník Múzea SNP sa podpisuje do Knihy návštev jeho vlastným štýlom – kresbou tanku.

Potešíme sa, ak nám v komentári pod článkom napíšete, či vás tento tip na výlet oslovil. Prípadne, ak nám napíšete vaše dojmy z návštevy Múzea SNP v Banskej Bystrici.

 

15+ tipov na výlety na Liptove. Kam sa oplatí ísť aj s deťmi?

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár