Začnite písať

RODIČOVSTVO

Ako sa dieťa vlastne naučí rozprávať? Výsledky výskumu vás zaujmú

rozprávať

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako je možné, že vaše dieťa sa dokáže v krátkom čase naučiť toľko nových slovíčok? Pre rodičov je to samozrejmosť, že sa snažia s deťmi komunikovať. A vlastne nad tým ani nepremýšľajú. Ako však tento proces reálne prebieha?

Ako sa deti učia reč?

Je známe, že malé deti sa dokážu naučiť nový jazyk oveľa rýchlejšie, ako tínedžeri alebo dospelí. Táto schopnosť však nepramení z rozdielu veku, ale z toho, akým štýlom sa rozprávame s dieťaťom.

To, ako sa rodičia rozprávajú so svojimi deťmi je pre každého z nich vysoko špecifické a jedinečné. Vedcom sa vlastne až teraz po prvý krát podarilo nájsť spôsob, akým dokážu zhodnotiť schopnosť rodičov naučiť svoje dieťa používať reč.

Dospelí zvyknú s deťmi hovoriť pomalšie a s vyšším tónom hlasu. Používajú tiež oveľa presnejšiu výslovnosť, často opakujú slovíčka a zjednodušujú vetné štruktúry. Zároveň sa snažia ozvláštniť spôsob komunikácie aj pomocou rôznych otázok, aby si získali detskú pozornosť. Ako sa dieťa v reči zlepšuje, tak rodičia zvyšujú náročnosť komunikácie.

Daniel Yurovsky, asistent profesora psychológie z univerzity Carnegie Mellon pripodobňuje tento spôsob k učeniu sa matematiky: „ Keď prídete do školy, najskôr sa učíte pracovať s jednoduchými počtami. Potom prejdete na geometriu a potom na logaritmy. Rodičia sa s deťmi rozprávajú podobným spôsobom a ani o tom nepremýšľajú. Prirodzene sa snažia  prispôsobiť svoju komunikáciu možnostiam a schopnostiam svojho dieťaťa.“

Nájsť si ten jedinečný spôsob

To, ako sa rodičia dokážu deťom predávať informácie, sa vedcom podarilo odpozorovať na princípe jednoduchej hry. Princípom bolo, aby dieťa vybralo z troch hračiek tú správnu. Deti (vo veku 15-23 mesiacov) mali možnosť výberu z hračiek s podobizňami zvierat, ktoré už do tohto veku bežne  poznali (ako napríklad mačka či krava) a aj takých, ktoré sa bežne naučia spoznávať až neskôr (leopard, ďateľ a iné).

Každý rodič najlepšie pozná svoje dieťa, pretože s ním trávi najviac času. Aj počas výskumu teda každý z rodičov dokázal prispôsobiť svoju komunikáciu tak, aby dieťa našlo tú správnu hračku. „Výskumy toho, ako rodičia učia svoje dieťa rozprávať, by sme dokázali aplikovať aj na spôsoby, akými učíme komunikovať stroje,“ tvrdí Yurovski. „Momentálne sa totiž všetky dostupné dáta snažíme do počítača nakonfigurovať naraz. Lepšie výsledky by sme však mohli dosiahnuť, pokiaľ by sme mu dodali len taký počet informácií, koľko je práve schopný zvládnuť. A postupne zvyšovali náročnosť,“ domnieva sa výskumník.

Zdroj: sciencedaily.com

Ako vplýva čítanie na náš mozog? Pozrite si zaujímavé výsledky výskumov

Tagy

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár