Začnite písať

PR ČLÁNKY

Na čo prihliadať, ak si chcete zadovážiť čističku vzduchu? Prečítajte si pár odporúčaní

čistička vzduchu

Vzduch, ktorý dýchame, výrazne ovplyvňuje náš zdravotný stav. Prvé varovné signály podráždenia a začínajúcich sa alergií prichádzajú v podobe svrbenia, upchatého nosa či dráždivého kašľa. Často nimi trpia malé deti a batoľatá hrajúce sa na zemi. Dôvod je jednoduchý. Väčšina prachu a alergénov je rozptýlená vo výške 30 cm nad zemou. Situácia sa zhoršuje vždy na jar, keď ľudia viac vetrajú, v mestách sa začínajú pozemné práce a častejšie sa teda práši. Škodlivé látky sa tak hromadia a nám všetkým sa horšie dýcha. Ako dosiahnuť to, aby ste doma dýchali kvalitný vzduchu? Výberom tej správnej čističky vzduchu!

Vezmite to od podlahy

Najviac nebezpečnou zónou sa v priebehu zimy stáva priestor 30 cm nad podlahou. V tejto úrovni sa vznášajú najťažšie a najväčšie prachové častice a alergénne látky, ktoré dosadajú priamo na zem. Túto situáciu je dôležité si uvedomiť hlavne v súvislosti s malými deťmi. Pokiaľ máte doma drobca, ktorý väčšinu času trávi hraním na podlahe, je vystavený veľkému prívalu nebezpečných látok. Preto sú tie najmodernejšie čističky vybavené výkonným predným odsávaním vo výške tesne nad zemou. Tak dokážu eliminovať škodliviny a ochrániť tých najmenších.

Niektoré čističky vzduchu majú dokonca tzv. nanoeMT technológiu, ktorá vie produkovať záporne nabité mikročastice. Tie likvidujú baktérie a vírusy rozptýlené vo vzduchu. Mikročastice si poradia aj s alkalickými radikálmi a čpavkom, ktorý sa môže nachádzať v textíliách alebo pene matracov. Rozložia ich na neškodné látky a tým eliminujú zápach.

Vítaná pomoc pre alergikov

Pokiaľ máte doma alergika, zaujímajte sa pri výbere čističky aj o HEPA filter. Jeho vlastnosťou je preukázateľná účinnosť v boji s alergénmi. Špeciálne zloženie viacvrstvového filtra dokáže pohltiť vírusy, baktérie a alergény s vysokou účinnosťou až 99%.

Kašlete? Zvlhčujte!

Predovšetkým v zimnom období, keď vplyvom kúrenia klesá vlhkosť vzduchu, je dôležité myslieť na jeho dostatočné zvlhčovanie. Optimálna vlhkosť by sa podľa odborníkov mala udržiavať v rozmedzí 40 – 60%. Počas zimných mesiacov však v domácnostiach klesá aj pod hladinu 20%. Nízka vlhkosť má za následok mnoho zdravotných ťažkostí. Nedostatok vlhkosti narušuje sliznice dýchacích ciest, čo vedie k vzniku nepríjemného kašľa a u detí k častému ochoreniu dýchacích ciest, popraskaniu pier alebo škrabaniu v hrdle. Suchom navyše trpí aj vaša pleť. Pokožka je viac vysušená, podráždená so sklonom k tvorbe vrások. Myslite teda pri výbere aj na prítomnosť funkcie zvlhčovania.

Technológia na prvom mieste

Pri finálnom výbere čističky vzduchu sa neriaďte len cenou alebo hlučnosťou, ale zamerajte sa aj na inteligentné technológie. Inými slovami, naozaj múdra čistička nečaká na povel a vďaka zabudovaným senzorom stráži ovzdušie v miestnosti za vás. Moderné čističky totiž dokážu monitorovať ľudský pohyb, a tým prispôsobiť svoj výkon väčšiemu víreniu prachu. Rovnako tak dokážu reagovať na pokles vlhkosti, väčší zápach alebo upraviť jas na ovládacom paneli vďaka svetelnému snímaču.

Vyberte si kvalitu

Spoločnosť Panasonic vyrába čističky vzduchu už viac ako 50 rokov. Nie divu, že technológia jej čističiek je na veľmi vysokej úrovni. Prémiové modely F-VXR90G a F-VXR70G disponujú piatimi inteligentnými senzormi napríklad pre svetlo, vlhkosť, zápach a znečistenie.

F-VXR90G

  • 5 senzorov:detekcia človeka, osvetlenia, prachu, zápachu, vlhkosti
  • HEPA filter + pre-filter veľkých častíc
  • technológiananoeMT
  • odporúčaná plocha 66 m2
  • výkon čistenia 522 m3/h
  • výkon zvlhčovania 830 ml/h
  • objem nádržky 4,2 l

F-VXR70G

  • 5 senzorov:detekcia človeka, osvetlenia, prachu, zápachu, vlhkosti
  • HEPA filter
  • technológiananoeMT
  • odporúčaná plocha 52 m2
  • výkon čistenia 402 m3/h
  • výkon zvlhčovania 700 ml/h
  • objem nádržky 3,5 l

Viac informácií na https://www.panasonic.com/sk/consumer/domace-spotrebice/cisticky-vzduchu.html

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár