Začnite písať

RECEPTY

Letná cuketová pizza len z 3 surovín

cuketová pizza

Milujem sezónu cukiet. Je to naozaj variabilná surovina, z ktorej dokážete jednoducho vyčariť rôzne jedlá. Mať v zásobe pár receptov sa hodí najmä v prípade, aj sa vám cukety v záhrade premnožia a chcete ich rýchlo zužitkovať. Chutným receptom môže byť napríklad aj cuketová pizza.

Pripravila som si pre vás recept na veľmi jednoduché minipizze. Stačia vám k tomu 3 suroviny a nejaké to korenie. DO prípravy môžete zapojiť aj deti, pretože je to naozaj veľmi rýchle a jednoduché. Tieto minipizze sa môžu piecť v rúre ale aj na grile. Je to fajn ľahká večera alebo skvelá príloha ku mäsu.

Cuketa na tanieri

Cuketa sa do Európy dostala zo Strednej Ameriky. Následným šľachtením sa jej odrody veľmi rýchlo udomácnili takmer všade.

Je bohatá na vitamíny a stopové prvky nielen v samostatnom plode, ale vo veľmi veľkej miere aj v šupke. Je zdrojom vitamínu E, A, karotén, horčík, magnézium, vápnik, fosfor, draslík, železo, meď, zinok a niektoré vitamíny skupiny B.

Cukina má iba 20 kilokalórií na 100 g. Obsahuje až 91% vody. Pre jej nízky kalorický obsah je vhodnou komoditou pri diétach, očistných kúrach a chudnutí.
Kladne ovplyvňuje činnosť obličiek, tráviacich orgánov, tiež hladinu cholesterolu a krvného tlaku, odvodňuje organizmus a čistí črevá.

Draslík pôsobí ako stimulant vylučovania prebytočnej vody z organizmu a tým napomáha k vyplavovaniu usadených toxických látok z tela (detoxikácii).

Cuketová pizza – suroviny:

  • cuketu – pokojne môže byť aj väčšia, o to lepšie sa bude obkladať. Ideálne by však nemala mať veľké semená, takže sa vyhnite príliš prezretým cuketám
  • paradajky
  • mozzarellu alebo iný druh syra
  • paradajkový pretlak alebo kečup
  • korenie na pizzu
  • olivový olej

Cuketová pizza – postup

  1. Cuketu si umyjeme a nakrájame na kolieska o hrúbke aspoň 0,5 cm. Poukladáme ich na plech.
  2. Kolieska potrieme kečupom alebo paradajkovým pretlakom, v ktorom sme rozmiešali korenie na pizzu.
  3. Poukladáme paradajky nakrájané na kolieska.
  4. Vrch posypeme nastrúhaným syrom alebo obložíme mozzarellou nakrájanou na kolieska.
  5. Pokvapkáme troškou olivového oleja a dáme piecť do rúry na cca. 200 stupňov Celzia na 15-20 minút.

Dobrú chuť.

cuketové

Autor: Jana Guráňová – Zdravo s Jankou

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár