Začnite písať

RODIČOVSTVO ROZHOVORY

Najväčší dar, ktorý môžeme dať našim deťom, je naša vlastná premena

sobeková

Prázdniny sú v plnom prúde a vám dochádzajú inšpirácie, ako svoje neposedné dieťa zabaviť? Autorka Monika Sobeková vie ako na to. Píše knižky, ktoré sú vlastne liečivé. Pomáhajú spájať rodičov s deťmi. Otvárajú im oči a odomykajú srdcia, aby sme si spomenuli, že odpoveďou na naše problémy v živote je láska, nadhľad a súcit.

Spisovateľka Monika Sobeková je predovšetkým ženou, ktorá túži žiť šťastne a v harmónii, pretože vtedy sa cíti najlepšie. Pred rokmi vykročila na cestu poznania seba samej a s príchodom detí sa to zintenzívnilo. Snaží sa žiť svoj život vedome, pracovať s emóciami a vlastnou mysľou.

Z oblasti financií a učenia na vysokých školách prešla do úplne inej sféry, začala sa venovať osobnému rozvoju, čo ju neskutočne napĺňa, pretože cíti, že práve o tom život je, o ceste, ktorú má každý inú.

No vraj niečo máme vždy spoločné a práve vďaka tomu si môžeme pomáhať a vzájomne sa inšpirovať.

Čo vás viedlo k tvorbe kníh?

V prvej knižke Láskavá cesta k detskej duši som chcela dať na papier vlastné skúsenosti a pochopenia, ktoré na rodičovskej ceste zažívam, ako inšpiráciu pre ostatných rodičov a starých rodičov. Neskôr som začala písať aj detské knižky. Pri Uzdravujúcich modlitbičkách to bola téma uspávania, pri Kryštálových rozprávkach to zase bol kolobeh roka, prírodné slávnosti a hlavne dary Matky Zeme, keďže žijeme v spojení s prírodou.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Monika Sobeková (@zime_stastne)

Dokonca som vytvorila aj rodinnú hru na podporu a rozvoj empatie Dúhovka. Hra obsahuje 80 kartičiek so zaujímavými úlohami, ktoré podporujú v detských, ale aj v dospeláckych srdciach rozvoj porozumenia, láskavosti, empatie, kreativity a fantázie. Kartičky sú v PDF-formáte, ktoré si rodičia s deťmi doma vytlačia, nalepia na výkresy, vystrihnú a vymaľujú.

Monika, pre koho sú knihy určené?

Láskavá cesta k detskej duši je určená pre dospelých – teda budúcich rodičov, rodičov, ale aj starých rodičov i všetkých, ktorí prichádzajú s deťmi do kontaktu. Hovorí o našej rodičovskej ceste, o vedomom počatí, vedomom tehotenstve, učí ako komunikovať s dieťaťom, keď je v brušku, ako zažiť pôrod v láske, ako ho vychovávať s láskou a pochopením.

Pomáha spracovať napríklad traumu z pôrodu, o čom sa často nehovorí.

Na našej ceste sme veľa hľadali a učili sa. Neprestajne hľadáme, učíme sa a hlavne sa snažíme načúvať nášmu srdcu. Pochopili sme, že dieťa je múdre ako to semienko. Vie, ako má vyrásť. Všetku múdrosť má schovanú v sebe. Stačia mu iba dobré podmienky. Aj semienku stačí troška vody, slnka a láskavý záhradník.

Myslím, že dlhé desaťročia tu bol trend, kedy sa deti od rodičov skôr separovali. My sme to tak nechceli robiť, chceli sme si s nimi vytvoriť výživnú väzbu, ktorá by nás spájala navždy, aby sa naše deti cítili v bezpečí a milované. Aby mali pocit, že robíme veci, ktoré vždy majú zmysel. Práve preto, sme riešili aj alternatívne vzdelávanie, na škôlku sme sa pozerali inak, ale aj na prírodu a zdravie.

Uzdravujúce modlitbičky pre deti a rodičov majú aj audioverziu. Volajú sa modlitbičky, ale nie sú to kresťanské modlitby, sú to básničky, modlitbičky k Bohu, ako k najvyššiemu Zdroju, Vesmíru. Hovorí sa, že modlitby nemenia svet, menia však ľudí a tí môžu zmeniť svet. Pre deti a rodičov je to útla knižka, ktorá má v prvej časti text o tajomstvách uspávania. V druhej časti sú modlitbičky.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Monika Sobeková (@zime_stastne)

Časť o uspávaní vznikla tak, že našej prvej dcérke vždy trvalo dlho, kým zaspala. Uspávala som ju každý večer ja. Vždy som potichu závidela manželovi, že on má večer pre seba a ja trávim dve hodiny pri uspávaní dieťaťa. Neskôr som niekde čítala, aký je čas pri zaspávaní čarovný, že vtedy do svojho podvedomia nasávame veci oveľa intenzívnejšie a ja som si uvedomila to, že keď uspávam naše dieťa, že to nie je trest, ale naopak DAR. Uvedomila som si, že naše deti môžeme pred spaním dokonca liečiť. Prijala som dar, a tak sme si vytvorili krásne večerné rituály, súčasťou ktorých bola aj krátka debata o tom, čo sme cez deň zažili.

Raz dcérke kamarát povedal, že je hlúpa. My to slovo takmer nepoužívame, ale jej to celý večer nedalo a stále dookola sa pýtala: „Mami, prečo mi povedal, že som hlúpa?“ A tak sme vymysleli modlitbičku: Za dobré slová. Aby rodičia hovorili s deťmi o tom, že je dôležité, aké slová nám vychádzajú z úst, lebo aj tie slová majú svoju silu a energiu a dokážu nielen potešiť, ale aj zraniť. A myslím, že to je dôležitá téma, o ktorej by sme sa s deťmi mali rozprávať. No a na také rôzne témy som napísala krátke modlitbičky, o ktorých sa môžu rodičia s deťmi pred spaním rozprávať.

Kniha inšpirovaná umením a prírodou

Najnovšie vydané sú Kryštálové rozprávky. Vznikli úplne inak. Hanka chodí do slobodnej škôlky s prvkami waldorfskej pedagogiky. Tá je veľmi spojená s umením a prírodou. Vďaka nej som sa vrátila naspäť k prírodným slávnostiam a pochopila som ich dôležitosť a skutočný význam. Kolobeh roka je podobný kolobehu ľudského života. Ak chceme žiť v súlade s prírodou je fajn sa jej prispôsobiť.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Monika Sobeková (@zime_stastne)

Po zime, na jar sa prebúdza príroda rovnako, ako my sa po zimnom útlme prebúdzame. Preto by sme mali na jar svoje telo očistiť pôstom. Neskôr, keď prichádza leto, príroda je na vrchole počas letného slnovratu a my máme v lete najviac sily. Na jeseň opadáva lístie. Príroda sa zbavuje starého a uzatvára sa do seba. Tak by sme aj my mali utíšiť do seba a popremýšľať nad svojím životom. Nakoniec prichádza zima, čas úplnej tmy a v jej strede vzniká zárodok nového svetla. Slávime Vianoce ako príchod svetla na zem. Tak by sme aj my, po jesennom utíšení sa a rozjímaní o svojom živote mali nájsť na Vianoce v sebe symbolicky svoje vlastné vnútorné svetlo.

Tak ma to oslovilo, až som si povedala, že o tom musím porozprávať druhým detičkám. Ale ako? Von cez knižku. V každej rozprávke sú spomenuté aj prírodné slávnosti, ktoré sú súčasťou nášho života už od dávnoveku, len sme na to akosi zabudli.

Napríklad na Michala deti bojujú symbolicky s drakom, ako archanjel Michael, ktorý ho zahnal do temnoty. Drak, to sú naše emócie a našou celoživotnou úlohou je svoje emócie skrotiť, pretože nás inak bičujú celý život.

No a samozrejme knižka hovorí aj o daroch prírody – zemských kryštáloch a bylinkách. Všetky tie témy sa tam vlastne prelínajú.

Ako na knihy reagujú čitatelia?

Vždy sa veľmi teším, keď mi rodičia píšu. Niekedy dokonca posielajú obrázky, ktoré ich detičky kreslia, napríklad z Kryštálových rozprávok a už sa pýtajú na pokračovanie knižky.

Uzdravujúce modlitbičky majú aj mnou nahovorenú audioverziu a keď mi maminy píšu, tak zvyčajne začnú slovami, že sa pri nich rozplakali – napríklad pri Modlitbičke za slobodu alebo Prijmite ma, aký som.

Na knižku Láskavá cesta k detskej duši dostávam tiež veľmi krásne slová od mamín, ktoré napríklad pochopili to, že tak, ako prichádzame na svet, žijeme aj naše životy cez ktoré sa snažia vnímať rodičovstvo, ako krásne posolstvo a nie iba bežnú samozrejmosť. Ono je to tak, že všetky moje knižky rozhodne nie sú pre každého. Rozhodne nie sú o tradičnej výchove, tradičnom vzdelávaní a bežnom systémovom živote.

Som aj autorkou e-booku Meditácia – manuál začiatočník a knižky Meditácia – cesta k sebe.

Aké sú vaše pracovné sny?

Aktuálne dokončujem knižku, ktorá by mala byť od septembra u mňa na blogu www.monikasobekova.sk v predpredaji. Knižka sa volá Čarovná cesta.

Je to liečivá knižka o sile odpustenia, vďačnosti, lásky a vedomej pozornosti. Prináša príbeh malého vĺčika samotára, ktorý už viac nechce byť sám, a tak sa vydáva na druhú stranu lesa, kde žije svorka vlkov. Spoločnosť mu robí múdra a láskavá víla Amélia. Vĺčikova cesta je zároveň cestou premeny jeho duše, vďaka ktorej sa stane šťastným.

Súčasťou knižky je aj 5 jednoduchých, no účinných relaxačno-meditačných cvičení, ktoré pomáhajú deťom pracovať s emóciami strachu, obáv, ale aj úzkosti a hnevu. Zároveň ich učia, ako vďaka svojej predstavivosti môžu upokojovať telo aj dušu, pracovať s vedomou pozornosťou, vďačnosťou, sebaláskou a sebaprijatím.

Čo by ste odkázali čitateľom?

Najväčší dar, ktorý môžeme dať našim deťom, je naša vlastná premena. Preto je cesta k detskej duši vlastne cestou k sebe samému.

Kde vás môžu čitatelia nájsť a dozvedieť sa o vás?

Všetko o mne, mojich knižkách a e-bookoch, ale aj online kurzoch a stretnutiach naživo sa môžu čitatelia dozvedieť na mojom blogu www.monikasobekova.sk, na Facebooku: Cesta k sebe a Instagrame: @zime_stastne.

Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho ďalej, aby si ho prečítali viacerí, ktorých by mohol zaujímať.

Máte tip na akčnú mamu, ktorú by sme mohli vyspovedať?

Napíšte nám na redakcia@akcnemamy.sk.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár