Začnite písať

TEHOTENSTVO ZDRAVIE

Trápi vás ranná nevoľnosť? Prečítajte si týchto 11 tipov, ako si s ňou môžete poradiť

nevoľnosťou

Tehotenstvo je pre každú ženu úžasný zážitok. No niektoré sprievodné javy môžu aj zaskočiť. Jedným z nich je napríklad aj ranná nevoľnosť, ktorá postihuje až 70% tehotných žien. Ako si poradiť, ak vás tiež trápia tieto nepríjemné pocity? Inšpirujte sa niektorými z týchto praktických tipov.

Kedy začína nevoľnosť v tehotenstve

Nevoľnosti, ktoré bývajú sprievodným javom prvých mesiacov tehotenstva nemusia byť automaticky spojené so zvracaním. Dokonca sa nemusia automaticky vyskytovať len ráno. Podľa lekárov len 50% žien zažíva nevoľnosti spojené aj so zvracaním. U viac 70% tehotných sú prítomné len pocity nevoľnosti, ktoré sú spôsobené hlavne zvýšeným množstvom tehotenských hormónov.

Pocity nevoľností sa zvyknú objavovať okolo šiesteho týždňa tehotenstva a svoj vrchol dosahujú medzi 8.-9. týždňom tehotenstva. Väčšina žien však odpozorovala, že tieto nepríjemné príznaky vymizli okolo 12.-14. týždňa tehotenstva.

11 tipov, ktoré vám pomôžu prekonať toto obdobie

1. Dajte si pauzu

Ak sa ráno necítite ani na to, aby ste vôbec vstali z postele, tak to nerobte. Nahláste si v robote PN a ostaňte doma. Vaše telo vám dáva signál, že je zaneprázdnené „tvorením“ nového človeka a potrebuje oddych. Ideálne je naplánovať si podľa možností dovolenku práve na obdobie 7.-8. týždňa tehotenstva, kedy budú ranné nevoľnosti najsilnejšie. Takto sa aspoň nebudete musieť pred kolegami pretvarovať, že ste zjedla niečo pokazené, ak ste sa im ešte nestihla pochváliť s touto radostnou správou.

2. Ovoňajte niečo príjemné a svieže

Niektoré vône vám počas tehotenstva dokážu doslova obrátiť žalúdok hore nohami. Či už je to zápach odpadkového koša alebo parfum kolegyne vo výťahu. Ranné nevoľnosti sú úzko späté s rôznymi vôňami. Na vine je hormón estrogén. Jeho hodnoty sa počas tehotenstva zvyšujú a spôsobujú to, že žena vníma všetky pachy oveľa intenzívnejšie.

Ak nemôžete otvoriť okno alebo odísť z priestoru, skúste mať po ruke nejakú príjemnú vôňu. Môže to byť napríklad citrónový éterický olej alebo vetvička čerstvého rozmarínu, ktorú budete mať v sáčku v kabelke. Prípadne si nájdite tú vôňu, ktorá vám najviac vyhovuje.

Ja som počas oboch tehotenstiev vnímala všetky pachy veľmi intenzívne. Jediné, čo mi dokázalo pomôcť bola vôňa eukalyptu, čajovníka alebo levandule. Vždy som mala po ruke nejaký z týchto troch olejov. Dokonca ešte aj čistiace prostriedky som hľadala len s vôňou eukalyptu, aby som vôbec zvládla upratať v domácnosti. 😀

Janka – redaktorka Akčné mamy

3. Rozprávajte o svojich pocitoch

Váš partner by mal vedieť, keď sa necítite najlepšie. Určite pred ním tieto pocity nezatajujte. Mal by vedieť, že v tomto období vám jednoducho prekáža vôňa jeho sprchového gélu. Alebo to, že dať vám pusu tesne po tom, čo dojedol posledný kúsok pizze, asi nie je práve najlepší nápad.

4. Nezabudnite na pitný režim

Toto odporúčanie je už naozaj všade známe. No je oveľa náročnejšie zabezpečiť si dostatok tekutín, pokiaľ váš žalúdok „stále pláva na vode“. Skúste ho však oklamať a sledujte si množstvo tekutín, ktoré vypijete. Dehydratácia totiž tiež môže zintenzívniť pocity nevoľnosti. Pomôcť vám môže napríklad konzumácia slaných snackov (chipsy, slané tyčinky), ktoré vyvolajú pocity smädu. Malým trikom je napríklad aj zmena teploty nápoja. Vedci odpozorovali, že ľadové alebo naopak horúce nápoje vplývajú na potlačenie pocitu rannej nevoľnosti oveľa lepšie, než nápoje izbovej teploty.

5. Jedzte to, čo vám vyhovuje

Vplyv hormónov počas prvého trimestra má sa prejaví aj na poklese vášho apetítu. Hoci sa na to možno necítite, niečo zjesť musíte. Nájdite si jedlá, ktoré vám až tak neprekážajú. Či už to budú buchty, praclíky, jogurt alebo nanuky.

Ak máte pocit, že výživová hodnota jedál, ktoré dokážete skonzumovať, je malá, pripravte si pravidelne napríklad kurací vývar. Je ľahký, nenáročný na prípravu a telu dodá všetky potrebné výživné látky.

Uprednostnite tiež studené jedlá pred teplými. Tieto majú väčšinou oveľa intenzívnejšie pachy, ktoré môžu dráždiť pocity nevoľnosti.

6. Jedzte menšie porcie

Ideálnym riešením počas tehotenstva je rozdeliť si jedlo na viacero menších porcií počas dňa. Keď je žalúdok príliš prázdny, tak žalúdočné kyseliny nemajú čo spracovávať a naopak, ak je žalúdok príliš plný, vedie to k pocitu ťažoby. V oboch prípadoch môže tehotná žena pociťovať nevoľnosti. Ideálne je mať vždy po ruke misku s malým občerstvením. Či už to budú praclíky, oriešky, čerstvé alebo sušené ovocie. Čokoľvek, čo vám nezaťaží žalúdok. Ideálne je mať niečo na zahryznutie aj pri posteli. Ráno vám tento malý snack pomôže v boji proti nevoľnosti a pred spaním zastabilizuje hladinu cukru počas noci.

Ja som pri posteli mala vždy nachystané piškóty alebo slané tyčinky. To mi pri nevoľnostiach veľmi pomáhalo.

akčná mama Maťka

7. Zázvor upokojí žalúdok

Účinky zázvoru sú známe najmä v spojení s rôznymi chorobami. Tento koreň je však veľmi prospešný aj na upokojenie žalúdka. Počas tehotenstva by to žena ale s jeho konzumáciou nemala preháňať. Vhodným preventívnym prostriedkom proti nevoľnosti je napríklad zázvorový čaj alebo niekoľko kandizovaných zázvorových cukríkov. V lekárni sú dostupné aj zázvorové lízanky, ktoré vraj tiež dokážu potláčať pocity nevoľnosti.

8. Pozor na scrollovanie na mobile či počítači

Máte prácu, kde trávite veľa času za počítačom? Aj toto môže byť dôvod vašich ranných nevoľností. Môže za to príliš jasná obrazovka a neustále rolovanie textu hore-dole. Pomôcť vám môže správne nastavenie jasu, zväčšenie písma a nastavenie pozadia na jemnú ružovú alebo telovú farbu. Odborníci odporúčajú urobiť si od pozerania do obrazovky aj pravidelné menšie prestávky, prípadne pomáha na chvíľu si zavrieť oči.

9. Rozptýľte sa

Nevoľnosti v prvom trimestri sa naozaj ťažko ignorujú, ale skúste svoj mozog zabaviť inou činnosťou. Čítajte knihu, lúštite Sudoku, choďte na prechádzku. Mnohé budúce mamičky sa zhodujú na tom, že na preklenutie tohto obdobie im pomohlo aj ľahké cvičenie. Predtým by ste sa však mali poradiť so svojim gynekológom o vhodnosti a type cvičenia pre vás.

10. Nezabudnite na „balíček prežitia“

Zažívať nevoľnosti na verejnosti alebo na pracovisku nie je príliš príjemné. Ak patríte medzi tie percentá žien, ktoré zápasia aj so zvracaním, určite si pred odchodom z domu zbaľte niekoľko užitočných drobností. Vo vašom „balíčku prežitia“ by nemala chýbať náhradná blúzka pre prípad nehody, zubná kefka, pasta a ústna voda. Určite sa tam hodia aj mentolové cukríky alebo žuvačky a menší snack v podobe tyčinky, praclíkov alebo niečoho vhodného na prehryznutie.

11. O liekoch sa poraďte s gynekológom

Ak zažívate naozaj silné nevoľnosti, určite spomeňte túto skutočnosť svojmu lekárovi počas poradne. Pokiaľ nezaberajú žiadne domáce úľavové metódy, váš gynekológ môže navrhnúť aj medikamentóznu liečbu. V takom prípade sa naozaj nemusíte obávať o to, či by to ublížilo vášmu bábätku. Pokiaľ sa vy budete cítiť lepšie, prospeje to aj jemu.

Zdroj: parents.com

Ako ste zvládali ranné nevoľnosti?

Bolo to pre vás náročné obdobie?

Ktoré triky vám pomohli cítiť sa lepšie?

Podeľte sa s nami v komentári.

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár