Začnite písať

RECEPTY

Domáce chrumkavé kuracie nugetky – vhodné aj pri bezlepkovej diéte

nugetky

Radi si objednáte šťavnaté kuracie nugetky pri návšteve fast food reštaurácie? Skúste si ich pripraviť doma v odľahčenej verzii podľa tohto receptu od nutričnej poradkyne. Navyše sú vhodné aj pre celiatikov, pretože nepotrebujeme žiadnu múku na vyprážanie.

Kuracie nugetky sú jedlo obľúbené hlavne deťmi. Najčastejšie sa podávajú s hranolkami. No vyskúšajte ku nim aj skvelý Coleslaw šalát. Takáto kombinácia bude hitom nejednej grilovačky. Tieto nugetky si však pripravíme jednoducho v rúre alebo teplovzdušnej fritéze. Vďaka tomu si zachovajú šťavnaté jadro zvnútra, ale chrumkavú kôrku zvonka.

Potrebujeme:

1kg kuracích pŕs

1 PL bieleho jogurtu

2 PL tatárskej omáčky

kukuričné lupienky na obaľovanie

Postup:

Kuracie mäso umyjeme a nakrájame na medailóniky. V miske si zmiešame jogurt a tatársku omáčku. Pridáme kúsky mäsa a premiešame. Mäso necháme v tejto marináde odležať aspoň 1 hodinu. Medzitým si rukami rozmrvíme kukuričné lupienky. Ak by sme chceli jemnejšiu kôrku, môžeme použiť mixér, ktorý nám z lupienkov urobí múku. Ja som chcela chrumkavejší povrch, preto som lupienky len poriadne podrvila prstami.

Mäso obalíme v rozmrvených lupienkoch a ukladáme na pekáč s nepriľnavým povrchom. Dáme piecť do rúry zohriatej približne na 200 stupňov Celzia na 20-25 minút. Po 10 minútach teplotu znížime na 150 stupňov Celzia, aby nám lupienky nezhoreli. Dĺžka pečenia sa môže meniť v závislosti od veľkosti a hrúbky mäsových kúskov.

Tip: Kým sa mäso pečie, môžeme si pripraviť jednoduchý dip. Zmiešame kečup s trochou karí korenia. Do tohto dipu si môžeme namáčať nugetky. Vďaka karí získajú jemne orientálny nádych.

Karí – pokrm alebo korenie?

Karí je zmes viacerých druhov ostrého korenia najmä indického pôvodu používaná na prípravu pokrmov.

Pôvodne to je tamilské označenie pokrmu, ktoré pripomína ragú, teda kúsky mäsa, ryby alebo zeleniny v omáčke; v tomto význame je pojem dnes rozšírený v celej Indii. Počas koloniálnej nadvlády však Briti začali tento pojem používať pre korenie, ktoré sa na prípravu tohto pokrmu používa. Keď sa toto korenie dostalo do Európy, ostalo toto nesprávne označenie. V Indii a celej juhovýchodnej Ázii sa dodnes týmto pojmom rozumie iba pokrm, korenie sa označuje ako masálá (ako karí sa vyrába len pre export).

nugetky

Páčil sa vám tento recept? Máte aj vy tip na zaujímavý recept, ktorý by sme mohli uverejniť? Nechajte nám komentár pod článkom, alebo napíšte na redakcia@akcnemamy.sk.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár