Čučoriedkový pletenec podľa foodblogerky lilchef_lenka
Blogerka Lenka Palenčárová, alias lilchef_lenka, je mamou s láskou k vareniu. K zdravým receptom chce inšpirovať aj iných. Na jej profile nájdete naozaj úžasné kreácie, ktoré sú nielen lákavé, ale aj jednoduché na prípravu.
Ako Lenka tvrdí, ona a pečenie nikdy nešli moc dokopy. „Vždy som sa chcela naučiť piecť ako moja mamka, len som na to nemala odvahu a možno aj snahu. Ako sa vraví, cely život sa učíme a preto som sa rozhodla aj ja troška tomu pečeniu priučiť.“ Tak sa aj vy môžete inšpirovať receptom na tento čučoriedkový pletenec.
Na recept potrebujeme
- 100ml mandľového mlieka (kľudne môžete použiť aj obyčajné)
- 300g hladkej múky
- 1 vajíčko
- 20g droždia 1/2 kocky
- 4pl trstinového cukru
- 40g masla izbovej teploty
- 50ml vlažnej vody
- mrazené čučoriedky
- čučoriedkový džem
Postup
- V pohári si prebudíme droždie. Nalejeme do pohára 50ml vlažného mlieka, pridáme kúsok trstinového cukru, droždie a premiešame jemne vidličkou. Prikryjeme utierkou a necháme 15 minút droždie aktivovať.
- V mise si premiešame múku, trstinový cukor, vajíčko a maslo. Pri miešaní cesta postupne pridávame vodu a úplne nakoniec pridáme zobudené droždie.
- Cesto hnetieme dovtedy, pokiaľ sa zo stien misy nebude odlepovať. Aspoň tak to tvrdí moja mama ?. Cesto necháme 1h kysnúť pod utierkou.
- Po hodinke cesto rozvaľkáme a natrieme, čo ľúbime. Ja zbožňujem čučoriedky takže voľba bola jasná.
- Rozmrazené čučoriedky si spojíme v malej miske s džemom a natrieme na cesto. Cesto zrolujeme a stredom rolky ho prekrojíme na dve časti, ktoré poprepletáme jedno cez druhé.
- Do formy vložíme papier na pečenie a opatrne vložíme vrkoč. Pred pečením ešte posypeme škoricovým cukrom. Takto vo forme necháme ešte 30 min. trošku nabrať na objeme a potom pečieme na 180°C 30 min.
Páčil sa vám tento recept? Máte aj vy tip na zaujímavý recept, ktorý by sme mohli uverejniť? Nechajte nám komentár pod článkom, alebo napíšte na redakcia@akcnemamy.sk.