Začnite písať

RECEPTY

Jednoduchá bryndzová omáčka k mäsu aj cestovinám podľa Zdravo s Jankou

bryndzová omáčka

Máte už pocit, že doma varíte dookola to isté? Niekedy však aj taká drobnosť, akou je omáčka, dokáže ozvláštniť doteraz už „objedené“ jedlo. Vyskúšajte našu bryndzovú omáčku, ktoré dodá pokrmu výraznú chuť. Hodí sa perfektne ako na mäso, tak aj na cestoviny.

Bryndza na tanieri

Bryndza je vlastne miesený a solený ovčí syr, ktorý sa vyrába z hrudkového ovčieho syra. Hoci si ju držíme takpovediac za národné vlastníctvo, poznajú ju aj v iných štátoch, ako napríklad v Poľsku, Rumunsku, Ukrajine či Bulharsku. V minulosti bola porovnávaná s talianskym mäkkým syrom žltkastej farby menom Stracchino ( tal.výslovnosť Strakkíno). Od roku 2008 je bryndza zaregistrovaná v registri chránených zemepisných označení Európskej únie.

Na Slovensku sa začala po domácky vyrábať po príchode Valachov (t. j. asi od 15. stor.). V 18. storočí vo viacerých mestách vznikli bryndziarske manufaktúry. V súčasnosti najznámejšia a stále funkčná bryndziareň vo Zvolenskej Slatine bola ako druhá na Slovensku založená Petrom Molecom v roku 1797.

Zvolenský bryndziar Teodor Wallo upravil výrobný postup bryndze tak, že namiesto soli po dlhých pokusoch pridal do bryndze špeciálne pripravený soľný roztok a po zomletí syra s týmto roztokom dostal mäkkú mazľavú bryndzu. Teda bryndzu ako ju poznáme dnes.

Na recept potrebujeme

  • 1 balenie bryndze (125 g)
  • 2-3 PL hladkej múky
  • 2 PL oleja alebo kúsok masla
  • 3 dcl mlieka
  • čerstvý kôpor
  • muškátový orech
  • mleté čierne korenie

Postup

  1. Na začiatok si pripravíme klasickú bešamelovú omáčku. Na zápražku môžeme použiť olej alebo maslo. V prípade masla má omáčka trochu jemnejšiu chuť a krémovejšiu konzistenciu.
  2. Do oleja alebo rozpusteného masla pridáme hladkú múku a necháme chvíľu opražiť.
  3. Zalejeme mliekom. Ak sa nám vytvoria hrudky, rozmixujeme ich metličkou.
  4. Omáčka začne dosť rýchlo hustnúť, preto treba mať všetky zvyšne ingrediencie pripravené po ruke.
  5. Do omáčky pridáme bryndzu, ktorú rozlámeme na menšie kúsky, aby sa rýchlejšie rozpustila. Dochutíme koreninami.
  6. Omáčku prehrievame len a miernom plameni. Netreba ju dlho variť, stačí len do bodu, kým sa nerozpustí celá bryndza.
  7. Ak sa nám zmes zdá príliš hustá, môžeme ju rozriediť troškou mlieka alebo vody do nami požadovanej konzistencie.

Ja som omáčku použila na kuracie steaky pripravené na prírodno. Skvelou prílohou boli pečené zemiaky. Môžete ju však použiť aj na cestoviny, prípadne si z nej urobiť krémové rizoto.

Dobrú chuť.

Autor: Jana Guráňová – Zdravo s Jankou

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár