Začnite písať

RECEPTY

Lahodný marhuľový cheesecake bez múky

chessecake

Marhule sú univerzálne ovocie. U nás sa tradične používajú na zaváranie, výrobu džemov či di koláčov. No dajú sa využiť aj na rôzne chutney alebo omáčky k mäsu. Ale o tom nabudúce. Dnes sme si pre vás pripravili recept na marhuľový cheesecake s tvarohom.

Hoci sa sezóna marhúľ pomaly končí, na nejaké ešte určite natrafíte. Na recept odporúčame použiť skôr prezretejšie marhule, ktoré sú prirodzene sladšie. Takto nemusíte pridávať do plnky príliš veľa cukru. Tento recept je navyše bez múky. Cesto sa dá použiť aj na iné koláčové variácie. Je pevné a zároveň vláčne.

Nebezpečné marhuľové jadierka

Marhule majú svoj pôvod až v ďalekej Číne. Stromy sú špecifické rýchlym rastom. Pri správnej starostlivosti sa marhuľový strom môže dožiť aj 200 rokov. Plody majú vysoký obsah vitamínu A, vitamínu C, ako aj vápnika, železa a fosforu. Jednotlivé plody v závislosti od odrody môžu mať váhu 40 – 90 gramov.

Kedysi bolo zvykom pri čistení marhúľ konzumovať aj vnútro kôstok. Dnes už však vieme, že toto semienko obsahuje kyanogénny glykozid amygdalín. Pri konzumácii by dospelý človek nemal zjesť viac ako 3 malé jadrá. Inak hrozí prekročenie bezpečnej dávky stanovenej EFSA. U detí je táto dávka dokonca polovičná.

Ingrediencie

Korpus

2 PL ľanových semienok

2,5 šálky jemných ovsených vločiek

2 PL kokosového oleja

2 PL kokosového cukru

0,5 šálky vody

štipka soli

Plnka

500 g jemného tvarohu

4 PL cukru

1 vajce

1/2 balíka Zlatého klasu

šťavu z 1/2 citróna (ak je menší kus, tak aj z celého)

marhule

Postup

Ľanové semienka rozomelieme v kávovom mlynčeku na prášok. Kokosový olej si rozpustíme vo vodnom kúpeli. Všetky ingrediencie na korpus (okrem vody) dáme do misky. Vodu prilievame postupne a rukou vymiešame cesto. Vodu pridávame len dovtedy, kým je hmota zlepená.

Cesto natlačíme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Ideálne je pracovať rukou. Hmota bude trochu lepivá, ale pomôže, ak si ruku omočíte v miske s vodou. Cesto treba rovnomerne roztlačiť po celej forme, prípadne môžete trochu navýšiť okraje. Cesto dáme do rúry „zasušiť“ na 10 minút pri 180 stupňoch.

Medzitým si pripravíme plnku. Zmiešame všetky ingrediencie okrem marhúľ. Zmes vylejeme na korpus a a poukladáme marhule. Dáme späť do rúry, pečieme 30-40 minút pri 180 stupňoch.

Dobrú chuť.

chessecake

Autor: Janka Guráňová – Zdravo s Jankou

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár