Hit letnej grilovačky – šalát Coleslaw
Leto sa nám prehuplo do druhej polovice. Využite však grilovaciu sezónu na maximum. Máme pre vás recept na jednoduchý šalát Coleslaw, ktorý sa perfektne hodí k pečenému mäsu alebo klobáske.
Kapusta na tanieri
Poznáme niekoľko druhov kapusty. U nás najbežnejšia je kapusta hlávková, ktorá sa používa aj na kvasenie. Kapusta obsahuje obrovské množstvo:
- vitamínu C
- vitamínu A
- vitamíny E, K, B1, B2
- a takzvaný protivredový vitamín – vitamín U
Okrem toho je plná minerálov ako vápnik, horčík, železo, je bohatá na soli kyseliny fosforečnej, glykozidy a enzýmy, a samozrejme obsahuje vlákninu, ktorá pomáha správnemu fungovaniu čriev.
Červená kapusta obsahuje navyše selén, ktorý napomáha pri znížení krvného tlaku. No a kyslá kapusta okrem už spomínaných vitamínov obsahuje aj baktériu kyseliny mliečnej, podporuje tvorbu krviniek, pomáha bojovať proti jesennej a zimnej únave, má omladzujúce účinky a pomáha organizmu v nepriaznivom počasí premôcť vírusy a infekcie. Kyslá kapusta nám napomáha telo odvodniť a tým rýchlejšie vyplavuje škodlivé látky z tela.
Na recept potrebujeme:
- 1/2 hlávky kapusty
- 2 mrkvy
- 1 biely jogurt
- 3 PL tatárskej omáčky
- 1 PL olivového oleja
- 1 ČL obyčajnej horčice
- 1 ČL citrónovej šťavy
- soľ a korenie
Postup
- Mrkvu a kapustu si očistíme a na strúhadle si nastrúhame na požadovanú veľkosť. Čím menšie kúsky, tým bude lepšia chuť šalátu.
- Zvyšné suroviny si zmiešame a vznikne nám dressing.
- Zeleninu zalejeme dressingom a poriadne premiešame.
- Šalát necháme odstáť aspoň 1 hodinu, aby sa chute prepojili. Potom ho môžeme prípadne ešte dochutiť.
Podávame k mäsu, rybám alebo ho môžeme konzumovať aj samostatne s celozrnným pečivom.
Dobrú chuť.
Páčil sa vám tento recept? Máte aj vy tip na zaujímavý recept, ktorý by sme mohli uverejniť? Nechajte nám komentár pod článkom, alebo napíšte na redakcia@akcnemamy.sk.