Začnite písať

RODIČOVSTVO ZDRAVIE

Koľko spánku potrebuje vaše bábätko? Opýtali sme sa certifikovanej poradkyne spánku

guzmická

Medzi najčastejšie otázky, ktoré novopečení rodičia počúvajú od okolia patrí aj: “ A spinká dobre?“ No odpoveď na ňu, môže byť naozaj rôznorodá. So spánkom malých bábätiek je to totiž ako na húsenkovej dráhe. Na túto tému sme sa preto opýtali pár otázok spánkovej poradkyne Zuzany Guzmickej.

Potreba spánku bábätka

Od novorodeneckého veku do veku 3 rokov sa potreba spánku dieťaťa neustále mení. Na začiatku si je potrebné objasniť tri pojmy, aby ste vedeli, čo znamená potreba spánku bábätka a ako sa menia potreby spánku bábätka podľa ich veku.

  1. Priemerná doba nočného spánku je počet hodín, ktoré dieťa priemerne spí počas noci. Takže nezahŕňa dobu denného spánku. Keďže bábätká, a najmä dojčatá sa od seba mimoriadne líšia, pokiaľ ide o potrebu spánku, častejšie sa na priemernú dobu nočného spánku uvádza číslo od-do, než konkrétne číslo.
  2. Priemerná doba denného spánku určuje priemerný počet hodín, kedy bábätko spí počas dňa. Noční spánok sa nepočíta. Aj v tomto prípade platí, že potreby na spánok u detí je taký rôznorodý, častejšie sa na priemernú dobu denného spánku uvádza číslo od-do, než konkrétne číslo.
  3. Priemerná doba spánku počas dňa je priemerný počet hodín, ktoré počas 24 hodín bábätko strávi spánkom. Toto číslo teda zahŕňa dobu nočného aj denného spánku bábätka.

V tejto tabuľke sme pre vás zhrnuli premenu potrebu spánku dojčiat od novorodeneckého veku do veku 3 rokov dieťaťa:

Zdroj: brendon.sk

Poradkyne spánku Zuzany Guzmickej sme sa opýtali na niekoľko zásadných vecí, ktoré rieši takmer každá mamička ohľadom spánku svojho dieťatka.

S akými problémami sa na vás najčastejšie obracajú mamičky v súvislosti so spánkom bábätiek?

Najčastejšie ich trápi dlhodobo veľmi časté nočné budenie, skoré ranné vstávanie, krátke denné spánky a celkové, dlhodobé vyčerpanie. Často sa však na mňa obracajú aj s veľmi neskorými večierkami, okolo 1 v noci alebo aj s nočnými párty, ktoré trvajú aj 2-3 hodiny v noci, dlhodobo.

Ako postupovať, ak dieťatko odmieta spať vo vlastnej postieľke?

Toto je veľmi zložitý proces, ktorý riešime s rodičmi vždy individuálnym poradenstvom, pretože neexistuje plošný jeden prístup. V prvom rade sa pozeráme na to, aby postieľka bola bezpečná. Následne sledujeme spánkové prostredie a štruktúru denných spánkov a doby bdenia. Až následne pracujeme na zaspávaní v postieľke. V drvivej väčšine prípadov na zaspávaní v postieľke pracujeme vždy v prítomnosti rodiča, aby na to dieťatko nebolo samé a malo podporu fyzickú aj psychickú. Zaspávanie a spanie v postieľke je návyk, ktorý rodič buduje.

Spánok v postieľke však nie je jediné správne riešenie. Pre mnohé rodiny je spoločné spanie ich riešenie, ktoré im vyhovuje. Neexistuje jediné správne, resp. nesprávne miesto pre spánok. Správne je to, čo rodine nie len vyhovuje, ale aj funguje. Tlačiť za každú cenu na spoločné spanie, ak sú ráno všetci nevyspatí a vyčerpaní, ale tiež nemá zmysel.

Sú monitory dychu podľa vás potrebné u novorodencov?

Pokiaľ spí bábätko v postieľke, jednoznačne by som ho odporučila používať. Je to skvelá pomôcka, ktorý už mnohým bábätkám zachránila život. Je dôležité vyberať si kvalitný monitor a nešetriť na ňom. Aj vďaka nadácii Križovatka máme na Slovensku krásny projekt s názvom „Mamička dýcham“, ktorý za symbolickú cenu zapožičiava tie najkvalitnejšie monitory dychu do domácnosti rodinám.

Odkedy je vhodné vytvárať dieťaťu spánkový režim?

Spojenie spánkový režim niekedy niektorí ľudia považujú za veľmi striktné. Myslím, že nastavenie hlavnej a základnej spánkovej hygieny je zásadné pre každé bábätko. Predvídateľnosť dáva bábätkám aj deťom pocit bezpečia, ktorý tak veľmi potrebujú. Na začiatok je preto dôležité zaviesť stabilnú predspánkovú rutinu, vhodné a bezpečné spánkové prostredie. Je vhodné riadiť sa známkami únavy bábätka a od približne 5.-6. mesiaca aj približne dobou bdenia. Z môjho pohľadu je to taká zlatá stredná cesta. Od 10.-12. mesiaca sa už vieme riadiť aj stabilnejším ukladaním na spánok podľa času na hodinkách.

Čo je to spánková regresia? Kedy a ako sa najčastejšie prejavuje? Ako si s ňou poradiť?

Spánkové regresie predstavujú zhoršenie spánku, ku ktorému najčastejšie dochádza v dôsledku psychomotorického míľnika, akým môže byť stavanie sa, štvornožkovanie, chodenie, rozvoj reči. Regresie bývajú spojené so zvýšenou separačnou úzkosťou, zhoršeným zaspávaním, častejším nočným budením. Mojím cieľom je edukovať rodičov o tom, prečo sa regresie dejú, aby v momente, kedy sa dostaví, nepanikárili a vedeli vyhodnotiť, čo sa stalo.

Dott. ssa Zuzana Guzmická je členkou Medzinárodnej asociácie detských spánkových poradcov IACSC a certifikovanou spánkovou poradkyňou pre bábätká a deti.

Ako sa ste dostala ku práci poradkyne spánku?

Bola to veľmi dlhá cesta spojená s dlhodobým niekoľkoročným vzdelávaním, ktoré aj naďalej pokračuje. Pre túto prácu som sa rozhodla preto, lebo som chcela pomáhať nevyspatým bábätkám aj rodičom a hlavne chcem búrať mýty o tom, že časté nočné budenie musia rodičia len vydržať. Medzičasom som prijala a vyškolila dve ďalšie spánkové poradkyne a vyštudované psychologičky, takže rodičia majú naozaj to najkvalitnejšie spánkové poradenstvo.

Ako prebieha spánkové poradenstvo?

Ponúkam rôzne formy poradenstva od online prednášok, cez jednorazové konzultácie cez telefón, email, či osobne. Pri komplexných spánkových problémoch a častom nočnom budení však najviac odporúčam individuálne spánkové poradenstvo na mieru, ktoré môže trvať 1-2-4 týždne a kedy sme s rodičmi naozaj v úzkom každodennom kontakte. Na základe vyplneného dotazníka im vypracujem spánkový plán a následne ho spoločne implementujeme. Ak je to potrebné, voláme si s rodičmi aj telefonicky.

S rodičmi vždy pracujem ja aj moje poradkyne/psychologičky veľmi citlivo rešpektujúc väzbu matka-dieťa a ich štýl rodičovstva.

Kedy je vhodné, aby mamičky vyhľadali vašu odbornú pomoc?

Veľmi odporúčam rodičom, aby sa mi ozvali, ak sú vyčerpaní a unavení. Ak sa dieťatko v noci veľmi často budí alebo cez deň krátko spí. Prípadne, ak chcú robiť iné zmeny v spánku, o ktorých sa chcú poradiť. Spánok je veľmi komplexná záležitosť, preto som ja, aj moje poradkyne, vyškolená aj na laktačné poradenstvo, reflux, popôrodnú depresiu, vyberavé jedenie a iné témy. Všetko je prepojené.

Tagy

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár