Začnite písať

CESTUJEME S DEŤMI

Tip na výlet: Čo sa oplatí s deťmi navštíviť na Orave

Raz, keď budem stará, budem bývať na Liptove. S touto vetou som sa sťahovala na ďaleký východ našej krajiny a hoci tu žijem už 14 rokov, stále tu nie som doma. Stredné Slovensko asi žiadny iný kraj u mňa neprebije. Každý rok trávime pár dní dovolenky na Liptove. No, horúčavy tohto leta nás odviali trochu viac severne, na Oravu.

Zuberec, turistické centrum s reštauráciami, pizzeriou aj kolibou a pekárňou s domácimi výrobkami

Východiskovou destináciou, kde sme sa ubytovali a odkiaľ sme si robili s deťmi výlety, sa nám stala obec Zuberec. Vždy, keď ideme na dovolenku s deťmi, hľadáme také miesto, kde je aspoň nejaká možnosť najesť sa vonku. Státie pri sporáku ešte aj po celodennom výlete už ako dovolenku nepovažujem. Zuberec v tomto smere milo prekvapil. Priamo v obci nájdete niekoľko možností, kde sa kvalitne môžete najesť. Klasickú reštauráciu, pizzeriu aj kolibu, zmrzlinu a aj pekáreň, odkiaľ sa skoro ráno šíri neuveriteľne vábivá vôňa čerstvo upečenej domácej štrúdle. Naozaj odporúčam vyskúšať.

Dostatok všetkého, čo sa turistom ráči

Keď sa povie Orava, predstavím si hrad, plte, oravskú drevenicu, detskú železničku a lyžiarsky svah. Orava naozaj ponúka široké spektrum turistického vyžitia. Ak ale máte deti, rozmýšľate prakticky. Unaviť, ale nezničiť. Veď nikomu sa nechce nosiť deti „na koni“ už na obed, keď slnko praží ostošesť a vy ste na celodennej túre. Vyberajte preto s rozumom, plánujte a majte na pamäti, že deti síce potrebujú program, ale aj čas na hranie, hádzanie kamienkov do potoka, pobehovanie len tak v lese a relax. A okrem toho aj rodičom dobre padne iba tak si posedieť na terase s kávou v ruke.

Prečítajte si aj: Náučný chodník Jakuba Surovca. Ukrytá roklina pri salaši Zbojská – raj pre odvážne deti

Múzeum Oravskej dediny

Do múzea Oravskej dediny sú to zo Zuberca po turistickej trase 4 km jedným smerom. Časovo si to musíte rozplánovať sami, deti v rôznom veku majú rôzne tempo. Nám to trvalo niečo viac ako dve hodiny so zastávkami pri potoku, na hojdačkách, so zbieraním kameňov v lese. Väčšia časť cesty vedie v príjemnom chládku okrajom lesa popri ceste. Nestratíte sa, aj keď nesledujete turistickú značku. Samotné múzeum sme navštívili viackrát a prvýkrát nás sklamalo. Aby som bola presná, prvá časť expozície sa za niekoľko rokov premenila na „blšák“. Viacero dreveníc v sebe ukrýva nie ukážku života našich predkov, ale stánky s poľským tovarom. To je škoda. Detská pozornosť prirodzene ubiehala smerom k nákupom. Tie boli prirodzene zaujímavejšie ako expozícia. Veľkú radosť ale urobili zvieratká, ktoré nájdete v niektorých dreveniciach. Na návštevníkov sú zvyknuté najmä kozy a veľmi ochotne sa nechajú nakŕmiť aj tým najmenším deťom. Veľký úspech v našom prípade zožal aj mlyn na vodný pohon, pri ktorom sme sa v tej horúčave aj parádne ochladili.

Zvyšok múzea tvorí viac ako 50 stavieb ľudovej architektúry je tu rozostavených v niekoľkých celkoch, ktoré pripomínajú jednotlivé časti Oravy. Dolnooravský rínok, Hornooravská ulica, Goralské lazy. Nechýbajú tu ani technické stavby ako mlyn na vodný pohon, plátennícky mangeľ na hladenie modrotlače, olejáreň, hrnčiarska pec a iné. Zariadenie domov a chov domácich zvierat (v letnom období aj pestovanie typických plodín) umožňujú návštevníkom predstaviť si život a prácu Oravcov v minulosti. (zdroj web muzeum.zuberec.sk)

Lanový park pred areálom

Pred skanzenom sa dá dobre najesť v kolibe. Azda všetky deti milujú lanové parky. Kto by nechcel lietať vzduchom zo stromu na strom. Lanový park je umiestnený vedľa parkoviska pred múzeom. Veľmi milá a ochotná obsluha pomohla mladším a dodala odvahu starším. Na výber sú dve trate. Malé deti môže sprevádzať rodič, veľké si musia v niekoľko metrovej výške poradiť samé. Zážitok je to naozaj veľký pre malých aj dospelých.

Meander Oravice, aquapark pod lyžiarskym svahom

Ak ste niekedy po lyžovačke využili blahodarné účinky horúcej termálnej vody, Oravice Meander park vám ako bonus ponúka prekrásny výhľad z horúceho bazéna priamo na vysvietený lyžiarsky svah. Osadenie aquaparku do prekrásnej oravskej zelene má svoje čaro aj v lete. Najväčšou atrakciou pre staršie deti je 100 metrový tobogán s dojazdovým bazénikom a bazén s umelým vlnobitím imitujúcim morské vlny. V prevádzke je každú hodinu na 10 minút. Na to svoje si však príde každý v akomkoľvek veku. Nájdete tu totiž relaxačný vnútorný bazén s prechodom do vonkajšej časti, perličkový kúpeľ, športový bazén a k tomu všetkému geotermálna voda bohatá na minerály a prvky s preukázateľnými blahodarnými účinkami na organizmus. Spĺňa parametre liečivej vody. Nájdu sa v nej: mangán, vápnik, horčík, lítium, železo, sírany a hydrogénuhličitany. (Zdroj: meanderoravice.sk)

Množstvo turistických atrakcií v jednom kraji

Oravský hrad

Ten azda pozná nielen každý Slovák, ale aj obyvatelia okolitých štátov. Natáčalo sa v ňom množstvo rozprávok a pyšne týčiaci sa nad riekou Orava je absolútne neprehliadnuteľný. Dostanete sa naň z obce Oravský podzámok. Prehliadka je možná len so sprievodcom a k dispozícii máte tri alternatívy vstupu – veľký okruh, ktorý trvá 2 hodiny a 15 minút, malý okruh, ktorý zvládnete s menšími deťmi asi za 45 minút a tzv. základný okruh, ktorý je k dispozícii celoročne a prejdete ho za 1 hodinu a 30 minút.

Prečítajte si: Deti zvládnu veľa. Aj túru v Kvačianskej doline

Oravská lesná železnica

Veľmi obľúbená atrakcia aj pre najmenšie deti. Vláčik vás prevezie zo stanice Tanečník, neďaleko obce Oravská Lesná približne 3 km do stanice Sedlo Beskyd. Tu si urobí prestávku a vy si môžete vyjsť napríklad na rozhľadňu, ktorá má tri poschodia a vysoká je 12 metrov. Ponúka prekrásny výhľad na  okolie: Rozsutec, Západné Tatry, vysielač na kopci Magurka nad Námestovom. Expozícia v múzeu napovie o vzniku a fungovaní železnice, ale aj jej súčasnosti.

Plavba na pltiach

Rieka Orava ponúka možnosť splaviť ju na pltiach. Môže to byť zaujímavá aktivita najmä pre rodiny s menšími deťmi. Rozprávanie pltníkov o svojom remesle popri prehliadke oravskej prírody z vody je ozajstným zážitkom. Najhlbšiu stopu zanechá asi pohľad na Oravský hrad. Je to úplne odlišný pohľad ako keď stojíte pred ním a chystáte sa vstúpiť dovnútra.

Turistika

Orava ponúka obrovské množstvo krásnych turistických chodníkov. Stačí si vybrať. Podľa náročnosti, chuti, očakávaní či dávate prednosť výstupu na nejaký vrchol alebo budete radšej kráčať po panoráme a mať výhľady na nezaplatenie.

Čo dodať na záver?

Región, kde sa asi treba vracať pravidelne a stále tu človek nájde množstvo toho, čo ešte nevidel, nezažil, neskúsil. Taká je Orava. My sa sem jednoznačne opäť vrátime. Možno už v zime na lyžovačku. Predsa len, záruka snehu je tu asi vyššia ako v samotných našich veľhorách (úsmev).

15+ tipov na výlety na Liptove. Kam sa oplatí ísť aj s deťmi?

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár