Začnite písať

INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO VZŤAHY

10 tipov, ktorými hravo motivujete deti k samostatnosti

Tiež máte pocit, že musíte plánovať skoro každú chvíľku voľného času vášho dieťaťa? Cítite sa často pod nevysloveným alebo možno aj otvorene prejaveným tlakom? Sme zlí rodičia, ak dieťa nemá tri krúžky týždenne a dovolíme mu len tak sa doma hrať? Dokonca aj cez víkend. Pamätáte si, kedy ste naposledy počuli niekoho povedať, že jeho dieťa sa bude hrať? Že nebude nič robiť, iba sa hrať. A ten človek bol s tým spokojný, ba priam hrdý na to.

A nie, nemyslíme hru na husle ani futbal, ani žiadnu organizovanú spoločnú aktivitu alebo spoločenskú hru. Myslíme na hranie, pri ktorom dieťa necháme, nech sa hrá samo alebo s kamarátmi, keď sa im chce a ako dlho chcú. Hranie sa mnohým rodičom častokrát zdá ako strata času, pretože majú pred sebou obraz, čo všetko by dieťa mohli naučiť. Je to však naozaj tak?

Čo deťom prináša obyčajné hranie

  • učí byť deti menej úzkostlivé,
  • učí ich odolnosti,
  • ovládať svoje emócie,
  • zvládať stres.

Ako to robia v Dánsku

V Dánsku sa nepresadzuje dôraz výhradne na vzdelávanie alebo na šport, ale na dieťa ako celok. Rodičia aj učitelia sa zameriavajú na veci, ako je socializácia, samostatnosť, súdržnosť, demokracia a sebadôvera. Chcú, aby sa ich deti naučili odolnosti a vytvorili si v sebe silný kompas, ktorý im bude ukazovať cestu životom. Vedia, že ich deti budú mať dobré vzdelanie a naučia sa mnohé zručnosti. Lenže to pravé šťastie nepramení len z dobrého vzdelania. Dieťa, ktoré sa naučí vyrovnávať so stresom, nájde si kamarátov a pritom bude vedieť nohami zostať na zemi, získa pre život úplne odlišné zručnosti, ako je napríklad matematická genialita. Pretože načo je dobré človeku byť geniálny matematik, keď sa nedokáže vyrovnať s tým, čo ho stretne v živote?

Dánski rodičia veria, že je zásadné, aby sme deťom venovali priestor a dôveru a ony tak mohli zvládnuť veci samy, robiť aj riešiť vlastné problémy. Vďaka tomu vzniká pravá sebaúcta a viera, že sa môžu spoľahnúť samy na seba, pretože pochádzajú z ich vlastnej, vnútornej podpory, nie od niekoho iného.

Tipy, ako sa hrať

Vypnite sa

Vypnite televíziu aj všetku elektroniku! Základnou zložkou hry, ktorá má mať pozitívne účinky, je predstavivosť.

Obklopte ich podnetným prostredím

Štúdie preukázali, že prostredie, ktoré rozmanitým spôsobom stimuluje naše zmysly, v kombinácii s hraním povzbudzuje rast mozgovej kôry. Prostredie plné rôznorodých materiálov, ktoré stimulujú všetky zmysly – zrak, sluch, hmat a tak ďalej – podporuje počas hry rozvoj mozgu.

Využite umenie

Keď sa deti zaoberajú výtvarnou činnosťou, ich mozgy rastú. Tým pádom im neukazujte, ako na to, len vytiahnite výtvarné potreby a nechajte ich spontánne tvoriť.

„Každé dieťa sa narodí ako umelec. Problém je zostať umelcom, keď vyrastie.“
(Pablo Picasso)

Nechajte ich preskúmať vonkajší svet

Vezmite ich von, ako najčastejšie to ide, nech sa hrajú v prírode – v lese, v parku, na pláži, kdekoľvek. Skúste nájsť bezpečné miesto, kde im môžete bez starostí dať voľnosť a nechať ich preskúmavať okolie. Pri takýchto príležitostiach môžu skutočne využiť svoju predstavivosť a baviť sa.

Skombinujte deti rôzneho veku

Skúste dať svoje deti do skupinky detí rôzneho veku. Posilníte tým zónu najbližšieho vývoja. Deti sa navzájom podporujú v učení a jeden druhému pomáhajú prirodzene dosiahnuť nové úrovne. Týmto spôsobom sa deti učia byť ako hlavnými aktérmi hry, tak spolupracovať so staršími deťmi. Pri hre sa učia byť jej účastníkmi aj vyzývateľmi. Deti sa tiež učia schopnostiam sebaovládania a vyjednávania, ktoré sú pre život také dôležité.

Dajte im slobodu a zabudnite na pocit viny

Deti nepotrebujú aktivity vymyslené dospelými ani žiadne zvláštne hračky. Čím viac im umožníte, nech sa hrajú podľa seba, zapoja vlastnú predstavivosť, a hlavne sa zaobídu bez vašej pomoci, tým lepšie im to pôjde. Zručnosti, aké sa tým učia, sú na nezaplatenie. Robíme si také veľké starosti, koľkých organizovaných aktivít sa zúčastňujú a čo sa učia, až zabúdame, aké dôležité je nechať ich len tak sa hrať. Prestaňte sa cítiť previnilo a myslieť si, že nechať deti voľne sa hrať znamená nebyť dobrým rodičom. Voľná hra je presne to, čo im chýba!

Myslite to vážne

Ak sa chcete hrať so svojimi deťmi, musíte to myslieť stopercentne vážne. Nebojte sa, že pri tom budete vyzerať hlúpo. Nechajte ich, nech vás vedú. Prestaňte sa starať o to, čo si o vás myslia ostatní, alebo o to, čo si o sebe myslíte vy sami. Zostúpte na ich úroveň, a ak je to pre vás príliš ťažké, povoľte aspoň na dvadsať minút denne. Aj chvíľka hrania na úrovni vašich detí je pre ne viac ako akákoľvek kúpená hračka.

Prečítajte si aj 10 tipov, ako zabaviť deti doma.

Nechajte ich, aby sa hrali aj samy

Vedieť hrať sa sám je pre deti nesmierne dôležité. Keď sa hrajú s hračkami, je to ich spôsob spracovania nových zážitkov, konfliktov a každodenných udalostí v ich živote. Svojou hrou plnou fantázie a predvádzaním rôznych hlasov si prehrávajú situácie, ktoré sa odohrávajú v ich svete, čo má vysoko terapeutický účinok. Nehľadiac na skvelý vplyv na rozvoj ich fantázie a predstavivosti.

„O hraní sa často hovorí, aká by to pre deti mala byť úľava od vážneho učenia. Pre deti ale hra je vážne učenie.“ (Rogers)

Vyrobte im prekážkovú dráhu

Skúste deťom vyrobiť malú prekážkovú dráhu s použitím stoličiek, matracov alebo čohokoľvek iného. Vytvoríte tým pre ne prostredie, v ktorom sa môžu hrať a rozvíjať svoju predstavivosť. Nechajte ich, nech sa hrajú, lezú, objavujú a pretvárajú – a buďte v pokoji.

Zapojte ostatných rodičov

Propagujte hnutie za zdravé hranie a zapojte aj ďalších rodičov. Čím viac rodičov ho začne praktizovať, tým viac detí sa spolu môže voľne hrať a užívať si „nedospelácke“ aktivity. Pediatri v Spojených štátoch spísali pokyny, ktorými sa snažia presvedčiť rodičov, že hranie je zdravé. Pre deti je nesmierne prínosné, malo by sa podporovať a mali by ste o tom hovoriť s ostatnými.

Skúste chvíľu počkať, kým zasiahnete

Pokúste sa príliš rýchlo a tvrdo neodsudzovať ostatné deti a nezasahovať do hry, pretože chcete chrániť tie svoje. Niekedy je možnosť naučiť sa, ako si poradiť so zložitejšími deťmi, tou najcennejšou lekciou sebaovládania a húževnatosti.

Ak nepoznáte hru UNO, prečítajte si pravidlá, možno vás osloví a budete hrať spolu s deťmi

Nechajte to tak

Nechajte svoje deti, nech si veci vyskúšajú samy. Keď pocítite potrebu ich „zachrániť“, zastavte sa a zhlboka sa nadýchnite. Pamätajte, že vaše deti sa práve učia najdôležitejšie zručnosti pre život.

 

Zdroj: Prečo sú dánske deti šťastné? (Jessica Joelle Alexander, Iben Dissing Sandhal)

Foto: www.pixabay.com

30 jednoduchých rád, ako zlepšiť puto so svojím dieťaťom

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár