Začnite písať

MAMA A KARIÉRA ROZHOVORY

Nina Novak Áčová: Akčná mama s dušou rebelky

Akčná mama tak trochu s dušou rebelky. To je Nina Novák Áčová. Jej život sa točí okolo tanca, zábavy a umenia. Človek by netipoval, že je vyštudovanou doktorkou práv. Jej radosť zo života a excentrickosť určite neprehliadnete. 

Ninu Novák Áčovú môžete poznať z viacerých projektov venovaných deťom. Sama je mamou malého Adamka, ku ktorému čoskoro pribudne ďalší súrodenec. Sama o sebe tvrdí, že je dušou rebelka a miluje robiť bláznovstvá, hoci vo vnútri je organizovaný pragmatik so zmyslom pre spravodlivosť. Je proste „iná mama“.

Nina, spolu s manželom ste medzi detským publikom známi ako „Tony a Tina“. Ako tento projekt vznikol?

Môj manžel je vyštudovaný umelec, a vyše 13 rokov má agentúru, kde zabezpečuje najmä deťom (ale posledné roky aj dospelým) krúžkovú činnosť, eventy a rôzne divadielka. Jeho autorské divadielko, ktoré vzniklo ešte predtým, ako sme sa dali dokopy, bola dvojica TONY A TINA „Hľadanie strateného cirkusu“.

V roku 2013 sme sa dali dokopy, a keďže ja som vtedy vešala advokáciu na klinec a mám k umeniu blízko, tak ma zapojil, do čoho sa dalo. A tak som sa stala jedného dňa Tinou. Vystupovali sme prevažne v škôlkach. Pesničky tvoril najmä manžel. Potom sa nám podarilo nahrať naše prvé DVD a celé divadielko zdigitalizovať. Vďaka tomu od roku 2017 „Hľadanie strateného cirkusu“ a dvojica TONY A TINA nabralo úplne iný rozmer.

Čo vám pri vystúpeniach robí najväčšiu radosť?

Jednoznačne spätná väzba od detí, energia, radosť. A keď poznajú naše pesničky cítim vtedy takú hrdosť a dojatie. To sa s online svetom nedá porovnať.

Čo obnáša práca „Tiny“? Je náročné zabávať detské publikum?

Práca TINY je byť tá milá, dobrá, spravodlivá, láskavá a väčšinou aj tá poučná postavička. Kdežto Tony je ten pojašený, neporiadny, ale takto to asi vykryštalizoval sám život. V zákulisí som aj administratívnou „silou“ nášho rodinného podnikania.

Stala sa vám počas vystúpenia aj nejaká vtipná alebo nečakaná príhoda?

My sa vždy s Máriom veľa nasmejeme, pretože niekomu niečo padne z kostýmu, čo možno iný nevidia, ale ja sa vždy rehocem (v duchu aspoň). Alebo máme už za tie roky spoločné „gagy“, na ktorých sa veľmi bavíme. Samozrejme, keď máme interakciu  s deťmi, tam jednoducho nie je núdza o vtipné momenty, hlavne keď ich spovedáme do mikrofónu. Týchto vtipných príhod „čo povedalo alebo urobilo dieťa“ máme na kilá.

Spolupracujete aj na projekte Kidshaker. Pre tých, čo ho možno nepoznajú, mohla by ste ho trochu opísať?

S radosťou. Pre portál www.fitshaker.sk, ktorý je určený primárne pre ženy na cvičenie, stravu a zdravý životný štýl, sme vytvorili špeciálny na mieru ušitý program KIDSHAKER – detské pesničky a tanečno-cvičiace choreografie. Na účel tohto programu sa voláme TONY a FITINKA, aby to bolo viac zamerané aj pre detičky na budovanie návykov – pohyb, zdravá strava, dobrá nálada, triedenie odpadu, a rôzne iné poučné veci.

Spomeniete si aj na nejakú vtipnú historku z natáčania?

Jasné. Ja som paradoxne dve z troch natáčaní bola tehotná. Takže pri natáčaní našej prvej rozprávky na „zelenom plátne“ som sa musela len smiať, keď režisér chcel, aby som pri simulovanom zoskoku „s padákom“ urobila kotúľ ako Jackie Chan. Zjavne asi zabudol, že som vtedy bola v 4 mesiaci a v štúdiu bolo asi 10 stupňov Celzia, ak nie menej.

Pri ďalšom natáčaní sme poslednú pesničku museli točiť asi 2 hodiny. Stále sme sa v niečom „sekli“ a pomýlili. A to už prechádzalo zo smiechu do zúfalstva.  Ale nakoniec sme to dali, a verím, že výsledok sa bude všetkým veľmi páčiť.

Vyzerá to, že aj u vás doma musí byť tiež veselo. Je to tak?

Jednoznačne. Chvalabohu, môj manžel nám nedá „vydýchnuť“ ani doma. Stále hráme na gitare, spievame, tancujeme, jašíme sa, hráme sa. Naopak, keď máme veľa akcií, čo si vyžaduje veľa energie, tak si veľmi radi len tak oddýchnem pri pozeraní rozprávky s Adamkom.

Venujete sa aj nejakým iným projektom?

Áno, my veľmi radi bavíme deti, ale rovnako aj dospelých. S manželom máme jedinečný projekt Prvý strašidelný dom na Slovensku  Horror House Slovakia v Trnave. Je to zážitková prehliadka len pre dospelých so živými hercami na ploche 1000 m2 v bývalom cukrovare, kedy sa v 45-60 minútach doslova necháte vtiahnuť do hororu. Nie je to ako escape/panic room. Podobný zážitok by ste mali asi len vo filmovom štúdiu.

Popri tom sa venujem aj mentorovaniu žien a mamičiek na materskej, ktoré podnikajú alebo chcú začať a nevedia ako na to.  Venujem sa predaju kozmetiky online, takže všetky ženy, s ktorými spolupracujem, učím práci na sociálnych sieťach a pomáham im v rozbehnutí predaja.

Ako trávite svoj voľný čas?

Väčšinou spolu – výlety, kolotoče, u babiek a podobne. Keď je naozaj škaredo, sme doma a milujeme všetci traja spolu pozerať na veľkom plátne rozprávky. Lenže vzhľadom k tomu, že máme obaja s manželom vrtule v zadku, u nás je pojem „voľný čas“ veľmi relatívny. Ja totiž nie som typ mamy, ktorá „vo voľnom čase“ žehlí a pod. Radšej máme zážitky a super spoločne strávený čas.

Máte nejaký tip pre mamy, ako si udržiavať pozitívnu náladu?

Určite áno! Nebyť „obeť  pre celú rodinu“ a dať sa na prvé miesto. Dopriať si napríklad vzdelanie online, dobrú knižku, kávu s kamoškou, cvičenie, alebo kozmetickú procedúru. Tá hodinka nikoho nezabije a naozaj sa všetko dá zmenežovať. Podľa mňa naozaj platí: „spokojná mama = spokojná rodina“. Žijeme len jeden život. Všetko sa dá pekne skĺbiť.

Prečítajte si tiež: Rebelžena Zuzana Deáková: Ľúbte sa a pracujte na svojej ženskej sile

Čo vám dokáže zlepšiť deň?

Čokoľvek. Ja sa veľmi teším z maličkostí, akýkoľvek pokrok môjho dieťaťa, úspech v biznise, radostná správa od mojej rodiny. To, že mi napríklad muž donesie nejakú obľúbenú mlsku z obchodu. A mám rada, keď mi všetko ide podľa plánu. Ale toto sa deje naozaj len veľmi zriedkavo. 😀

Aká je podľa vás akčná mama?

Taká, ktorá ide do akcie. Či už je to biznis, cestovanie, alebo výlety. Pre mňa je to podnikateľka, čo po nociach rozbieha biznis popri deťoch, ale aj mama 5 detí, ktorá je fulltime mamina a je schopná ich vytrepať na výlet do karavanu na brutálnu stanovačku. V podstate každá mama je pre mňa akčná, ktorá robí tak, ako cíti, aby bola ona a jej rodina šťastná. Je jedno, či trénuje na spartanrace, odrodí dieťa doma, alebo to ťahá sama bez muža a je rada, že je rada.

Čo by ste odkázala mamám, ktoré možno dnes nemali dobrý deň?

Žienky, hlavu hore. STE ÚŽASNÉ SILNÉ OSOBY! Vynosili a porodili ste živého človeka a každý deň sa staráte o to, aby bol skvelou osobnosťou. Už len to nech vás posilňuje. Krik, plač, nervy sú len dočasné, aj to kilečko navyše, aj tá nesplatená splátka úveru. To sú všetko pominuteľné veci. Povedzte si, že ste skvelé a zaslúžite si pochvalu.

Zdroj foto: archív N.N.Á.

Ivana Konečná Stanclová: Každá žena by sa mala aspoň raz v živote cítiť ako princezná

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár