Začnite písať

Uncategorized

Náklady na školákov budú rásť. Ktoré položky zaťažia rodinný rozpočet najviac?

školákov

Začiatok školského roka býva náporom na peňaženku. Je potrebné nakúpiť výbavu do školy, oblečenie, školské pomôcky. V prípade domáceho vyučovania sa zíde možno aj kvalitnejší laptop. Podľa analytikov sa však treba pripraviť na nárast cien niektorých nákladov na školákov. Ktoré to budú?

Zošity, perá či desiatový box

Ani ročná výbava zošitov, pier či potrieb na výtvarnú výchovu však nie je lacnejšia. Rodičia by si mali na ňu vyčleniť približne 100 až 150 eur. Netreba zabúdať ani na desiatový box či fľašu na vodu.

Najmä starší študenti podľa Hobíkovej vítajú možnosť pracovať nie len z domu, ale aj počas cesty vlakom či autobusom, čo im umožňujú modely s výdržou batérie osem až 10 hodín. Tie stoja v priemere od 500 do 700 eur,  a to najmä z dôvodu rastu cien elektroniky, ktorá oproti júlu stúpla o niekoľko desiatok percent.

Náklady na školákov budú rásť

Jedná sa však o ojedinelý nárast v oblasti školských potrieb, pretože Mall ani Alza zatiaľ výrazne zvyšovanie u väčšiny týchto výrobkov nezaznamenali. „Niektorí dodávatelia však avizujú, že k nemu ešte v najbližšej dobe môže dôjsť,“ upozornila Chovancová.

Dôvodom sú predovšetkým problémy s dopravou z Ázie. Mnoho tovarov, vrátane papiernických potrieb, totiž podľa Františka Burdu, analytika spoločnosti FinGO.sk, dováža Slovensko z Číny, ktorá sa nevyhla prudkým zvýšeniam poplatkov za prepravu či problémami v prístavoch.

Na cene tovarov sa podpíšu aj rastúce ceny energií a ropy, čo v praxi znamená, že náklady na školákov budú rásť. Platiť to bude napríklad aj v prípade oblečenia, topánok či športovej výbavy, ktorých ceny medziročne stúpli o 1,1 percenta.

„Rodičia sa musia pripraviť nielen na vyššie ceny za školské pomôcky, ale aj vyššie cestovné náklady,“ upozornil Burda. Už teraz totiž podľa údajov, ktoré portálu vŠkolstve poskytla analytička 365.bank Jana Glasová, ceny v doprave oproti minulému roku zvýšili až o 10,5 percenta, pričom odborníci ich pokles neočakávajú.

Dôvodom je najmä spomínaný rast cien energie, ale aj inflácia, ktorá by mala mierne prekročiť dve percentá. „Nevylučujeme ale riziko, že bude inflácia ešte vyššia, a to hlavne vzhľadom na surovinovú krízu vo svete a rastúce ceny ropy a energií,“ doplnila Glasová.

Takmer 105 eur od štátu pre rodičov prvákov

S nákladmi spojenými so začiatkom školského roka štát pomáha len čiastočne. Napríklad rodičom prvákov poskytuje prostredníctvom úradov práce od roku 2019 jednorazový zvýšený prídavok na dieťa. Týmto rodinám sa tak v októbri vráti aspoň časť výdavkov, ktoré im štát vyplatí automaticky vo výške 104,76 eur.

Mnohé iné formy podpory, napríklad dotácia na podporu výchovy k plneniu školských povinností vo výške 33,20 eur sa však vzťahujú na rodiny, ktoré žijú v hmotnej núdzi či životnom minime.

Ministerstvo školstva im zase môže na základe žiadosti prispieť na dopravu detí, pokiaľ o to požiada zriaďovateľ školy, ktorú dieťa navštevuje. Nie je mu však povinné vyhovieť. V takom prípade by sa rodičia mali pripraviť, že v porovnaní s minulým rokom zaplatia za cestovné svojich detí minimálne o 10 percent viac.

Zdroj: Webnoviny.sk – Ceny školských potrieb zatiaľ nezdraželi, rodinný rozpočet však zaťažia aj iné výdavky.  © SITA Všetky práva vyhradené.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár