Začnite písať

ROZHOVORY

Adriana alias Spapám Ťa rybka: Chcem poskytovať kvalitné informácie o rybách

Spapám Ťa rybka. Pod týmto profilom sa skrýva mladá žena, mama dvoch detí Adriana Sadauskasová. Len nedávno sa rozhodla pretaviť svoju vášeň spojenú s rybkami a chutným jedlom aj do receptov a krásnych fotiek, o ktoré sa detí na svojom instagramovom profile. Adriana vyštudovala Ekonomickú fakultu Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, ale počas materskej dovolenky objavila, čo ju baví a dala tomu šancu. V rozhovore nám prezradila:

  • prečo práve Spapám Ťa rybka,
  • recept na netradičnú tuniakovú nátierku,
  • či si myslí, že ju rybky uživia (úsmev),
  • ako naučiť deti jesť ryby,
  • prečo by sme ich mali jesť.

Adriana alias Spapám Ťa rybka. Prečo práve tento názov?

Vymyslieť názov, značku alebo alias je vždy náročné. Na začiatku som hľadala názov, ktorý bude milý (profil mal byť orientovaný hlavne na maminky s deťmi) a zároveň spojený s rybami. Dnes sa už ale snažím, aby si každý našiel na profile recept pre seba a občas sa nad názvom pousmejem, pretože je mierne infantilný. Zároveň si ale neviem predstaviť, že by som stránku premenovala. Aj kamaráti a známi ma už volajú Rybka a jednoducho mi to už prirástlo k srdcu. Dokonca aj susedkine deti ma tak volajú (smiech).

Kde a kedy si objavila vášeň k rybám?

Vždy som bola veľmi kreatívna a fantázia mi vskutku nechýba. Baví ma na tom hlavne prevedenie a samozrejme sa vždy teším, keď vymyslím niečo, čo je veľmi chutné. Takou je napríklad tuniakovo-papriková nátierka, ktorá je ozaj vynikajúca. K rybám som sa dostala cez môjho tatina, ktorý má už dlhé roky malú rodinnú firmu na distribúciu potravinárskych produktov, a to najmä konzervovaných rýb. Robí to už od roku 1991 a obdivujem, čo dokázal. Tieto ryby sa nachádzajú v každej sieti na Slovensku a ja sama som ich od detstva jedávala. Prišlo mi to teda prirodzené viesť môj profil hlavne týmto smerom.

Okrem tejto stránky veci ma baví poskytovanie informácií o rybách, ktoré len málo z nás ovláda. Momentálne sú to najmä informácie o tom, koľko rybky môže dieťatko týždenne spapať, informácie ohľadom ťažkých kovov alebo o tom ako zistiť, kde bola ktorá ryba ulovená. Nedávno som robila anketu a zistila som, že len naozaj málo z nás vie, ako zistiť, kde bola ryba ulovená.

Koľkokrát týždenne robíš v jedálnom lístku ryby?

My ako rodina sme dosť zážitkovo a športovo orientovaní. Skoro každý víkend sme niekde na výlete alebo u rodiny. Tým pádom sa stravujeme často aj vonku v reštauráciách a rybku máme potom asi jedenkrát do týždňa.

Prečítajte si aj: Mária Šimková a jej svet medzi jedlom a láskou

Nainfikovala si už aj svoje okolie? Zväčšil sa dopyt po rybách?:)

Je celkom milé, že odkedy mám spapam_ta_rybka, veľa ľudí sa ma na ryby pýta. Celé moje okolie vie, že sa tomu venujem, a tak sa ma aj maminky na ihrisku pýtajú, kde napríklad kúpia nášho tuniaka v skle, kde kúpiť čerstvé ryby alebo ktoré by som odporúčala. Rada by som si aj ja spravila lepší prehľad a poskytla tak kvalitné informácie. Momentálne na tom pracujem.

Aké ryby odporúčaš pre deti?

Najlepšie ryby sú vždy tie najčerstvejšie a z dôveryhodného zdroja. Sama viem, že nájsť dôveryhodný zdroj nemusí byť jednoduché. Netreba preto ale na ryby zanevrieť. Dnes sa napr. na každom obale nachádza označenie lovnej oblasti. Napríklad u nás na tuniakoch je to FAO n. 34, čo je stredovýchodný Atlantik, a ten je považovaný za dobrý zdroj. Na internete si každý vie jednoducho dohladať, ktoré lovné oblasti sú, a ktoré  nie sú v poriadku. Ja som sa na stránke zameriavala aj na obsah ťažkých kovov v rybách a niektorí sa mylne domnievajú, že tieto sa nachádzajú iba v morských rybách alebo iba v niektorých druhoch rýb. Ale nie je to tak. Nachádzajú sa ako v sladkovodných, tak aj morských rybách a pravdepodobne vo všetkých, ale v iným množstvách. Každá ryba je inak dravá, ma rozdielne množstvo svaloviny a tukov, niektoré žijú dlhšie, niektoré kratšie, a toto všetko ovplyvňuje množstvo ťažkých kovov v nich. Avšak tu treba podotknúť, že benefity získané z rýb ich konzumáciou prevyšujú množstvo nástrah.

Na tvojom profile ma zaujal netradičný recept na teplú tuniakovú nátierku. V čom je výnimočná?

Táto nátierka je úplná topka. Robievam ju už veľmi dlho. Mňa ju naučila moja mamka a je jednoducho veľmi lahodná. Je to určite aj tým, že je na tom opečenom chlebíku príjemná a teplá. Deťom neskutočne chutí. Robím aj veľa iných nátierok na studeno, ale táto vždy ostane jednou z mojich najobľúbenejších.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Adriana Sadauskasova (@spapam_ta_rybka)

Mnoho detí nemá rado ryby. Niektorým smrdia, druhým vadí konzistencia, iné sú vyberavé. Ako to bolo u teba? Obľúbili si deti rybky hneď alebo si musela používať nejaké tajné triky?

U mojich detí som našťastie nemusela vymýšľať žiadne triky, aby jedli. V princípe nemajú problém s ničím a ryby milujú. Ja osobne asi ani nepoznám dieťa, ktoré ryby neľúbi.

Čo by si povedala dieťaťu – prečo treba rybky jesť?

Detičkám asi stačí jednoduchá odpoveď v zmysle: rybky sú zdravé (smiech).  Ale napríklad na moje deti zaberá, keď im povieme, že z toho budú silní a budú mať skalu – to sú akože svaly,  a to ich často zvykne presvedčiť. Pri najmenších deťoch by som bola ale opatrnejšia. U mňa na stránke nájdete aj informácie o tom, koľko gramov môžu deti na základe ich hmotnosti konzumovať.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Adriana Sadauskasova (@spapam_ta_rybka)

Aké je tvoje najobľúbenejšie jedlo? Ktorá kuchyňa ti najviac chutí?

Ja milujem každú kuchyňu (úsmev). Viem oceniť akékoľvek dobré jedlo. Milujem Španielsko, rok som tam žila, takže ich kuchyňa mi je veľmi blízka. Rovnako je to aj s Talianskom. Taliani sú jednoducho gurmáni.

Prečítajte si aj: Blogerka Ria alias „Vinárova žena“: Keby som bola iba mamou, trápila by som sa

Tvoje najobľúbenejšie jedlo z rýb?

Ja milujem domáceho údeného pstruha. Môj otec tiež ryby miluje, a to až natoľko, že si na záhrade sám postavil malú údiareň. Do Ľubietovej chodíme pre čerstvé pstruhy (môžeme si ich tam aj sami chytiť na udicu) a doma ich potom vyúdi a je to naozaj vynikajúce. Taká špecialitka. Myslím, že už pomaly údi pstruhy pre celú dedinu (smiech).

Tvoj IG profil zaujme krásnymi fotkami. Kde si sa naučila tak krásne fotiť?

Tak konkrétne na koláže je jednoduchá aplikácia, ktorá rozdelí a uverejní fotku za vás. Baví ma však skúšať nové veci. Uverejnila som pár jednoduchých stopmotion videí. Táto forma ma veľmi baví. Do budúcnosti mám s týmto typom videí viac plánov. Čo sa týka fotiek, veľa ma naučila moja sesternica a susedka Kristínka, ktoré sa foteniu obe venujú. Nie som profesionálny fotograf a sama na IG sledujem a obdivujem iných blogerov, ktorí majú nádherné fotky.

Ako dlho približne trvá príprava jedného postu?

Musím sa priznať, že mne pomerne dlho. Bude to určite aj tým, že stránka je dosť špecificky zameraná a niekedy mi trvá dlhšie, kým vymyslím recept, ktorý by som chcela pridať. Navyše by som rada priniesla aj užitočné a cenné informácie, a tým pádom sa realizácia ešte viac predlžuje. Stíham približne jeden post za týždeň.

Všimla som si, že u teba na stránke je aj pár nerybacích receptov. Chystáš sa do budúcna pridávať aj iné ako rybacie recepty?

Pravda je taká, že by som chcela pridávať aj iné recepty a fotky, ale povedala som si, že túto stránku zameriam iba na ryby. Do budúcna by som chcela spraviť stránku prehľadnejšiu a rozdeliť ju do sekcií ako sú napríklad nátierky, fitrecepty z rýb, recepty z rýb pre deti a podobne.

Prezraď nám niečo o sebe. Aká je Adriana Sadauskasová?

Som dosť živá a neustále musím vymýšľať čosi nové. Neobľubujem stereotyp, a to sa asi týka aj jedla. Ja sama totiž veľmi nevarím podľa receptov. Vždy si vymyslím niečo iné a nové.

Ako rada relaxuješ?

Mám rada aktívny relax. Ak sa to tak dá nazvať. Pre mňa je oddychom aktivita, ktorá je iná a nevšednejšia ako to, čo človek bežne zažíva.

Tvoja obľúbená kniha? A kuchárska kniha? (alebo web / blog?)

Nečítam úplne bežné knihy a musím sa priznať, že teraz ich čítam naozaj málo. Ale momentálne mám najradšej také, pri ktorých sa niečo praktické a nové naučím. Podľa kuchárskych kníh veľmi nevarím, ale milujem Jamie Oliver a jeho knihu Jamie po taliansky.

Plánuješ sa rybkám nejakým spôsobom venovať viac? Aké sú tvoje plány po skončení rodičovskej dovolenky?

Rodičovská dovolenka mi končí v septembri. Budem pracovať v rodinnej firme s rybičkami a naďalej sa chcem venovať aj mojej stránke. Prirástla mi za ten čas k srdcu. Sme si viac ako blízke.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Adriana Sadauskasova (@spapam_ta_rybka)

Ktorá žena je pre teba vzorom?

Ja napríklad nemám žiadne zahraničné vzory. Ženy, ktoré ma ovplyvňujú a inšpirujú, sú väčšinou tie, ktoré osobne poznám a niektoré bývajú doslova hneď vedľa. Mojimi vzormi sú v každom prípade všetky ženy, ktoré idú za svojimi snami a cieľmi a nedajú sa odradiť dnešnou spoločnosťou a niektorými názormi, ktoré v nej prevládajú. Ženy sú neuveriteľne silné a keď chcú, dokážu naozaj veľa. Ja by som si ale za seba priala, aby boli voči sebe ústretovejšie a tolerantnejšie.

S kým by si si ty osobne rada prečítala rozhovor na akčných mamách?

Napríklad s pani Horeckou, ktorá stojí za Terapiou jedlom.

Zdroj foto: archív A. S., @spapam_ta_rybka

Obyčajné jablká v neobyčajne chutnom šate: unikátna manufaktúra Janky z La Caramela

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár