NAČÍTAVAM

Začnite písať

MAGAZÍN RECEPTY

Tekvicové muffiny v netradičnej forme

Redakcia
Share
tekvicové

S koncom leta sa v záhrade ukazujú aj prvé oranžové plody tekvíc. Svojou variabilitou a chuťou sa hodia na prípravu mnohých pokrmov. Vyskúšajte si s nami upiecť lahodné tekvicové muffiny podľa výživovej poradkyne Janky Guráňovej zo Zdravo s Jankou.

Tekvica na tanieri

Tekvice všeobecne patria medzi nízkokalorické potraviny. Obsahujú vysoký podiel vody a v sušine široké spektrum vitamínov a minerálov. U nás bola najbežnejšia klasická biela tekvica, ktorá sa používa najčastejšie na prípravu prívarkov. Postupne ju do úzadia zatláča tekvica Hokkaido, ktorá si nachádza svojich pestovateľov aj v našich zemepisných šírkach. Obľúbená je najmä pre svoju sladkastú chuť. Jej výhodou je aj to, že obsahuje vyššie množstvo bielkovín v porovnaní s inými druhmi.

PODPORTE združenie Akčné ženy a podnikanie žien na Slovensku



Účinky tekvice Hokkaido na zdravie

  • Prevencia proti rakovine.
  • Chráni bunky pred voľnými radikálmi.
  • Podporuje, lieči a upokojuje tráviaci systém; zlepšuje pravidelnú stolicu.
  • Lieči a podporuje hojenie rán a kožných ochorení.
  • Močopudný účinok – vyplavuje nadbytočnú vodu z tela, prevencia proti ochoreniam močových ciest.
  • Znižuje vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak.
  • Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam.
  • Detoxikuje a prečisťuje celý organizmus.
  • Prírodné antidepresívum.
  • Vhodná pre ľudí s ochorením celiakia (bezlepková diéta).
  • Vhodná pre tehotné ženy – zabezpečuje zdravý vývoj dieťatka.

Potrebujeme

  • 250g tekvice (Hokkaido, muškátovej)
  • 4 lyžice vody z varenia
  • 100 ml olivového oleja
  • 100 ml mlieka
  • 170g cukru
  • štipka soli
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 3 vajcia
  • 370g polohrubej múky
  • 1/2 balíka prášku do pečiva
  • 100g hrozienok

Postup

  1. Tekvicu ošúpeme a uvaríme vo vode. Necháme vychladnúť. Vodu z tekvice zlejeme a odložíme si na neskôr. Tekvicu popučíme na pyré.
  2. V mise zmiešame tekvicové pyré, olej, mlieko, cukor, vajcia. Pridáme perníkové korenie a štipku soli a hrozienka. Všetko spolu premiešame.
  3. Do zmesi pridáme polovicu múky zmiešanej s kypriacim práškom. Podľa konzistencie cesta pridávame múku podľa potreby. Ak by bolo cesto príliš husté, rozriedime ho vodou.
  4. Cesto rozdelíme do košíčkov na muffiny alebo do silikónovým foriem.
  5. Muffiny v košíčkoch môžeme posypať tekvicovými semienkami.
  6. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch Celzia približne 35 minút.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ing. Jana Guráňová (@zdravosjankou)

klub žien
Tagy

Mohlo by sa vám páčiť

Zanechaj nám svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *