Začnite písať

RECEPTY

Bravčová panenka v horčicovom župane s pečenou zeleninou

panenka

Bravčová panenka je obľúbenou súčasťou mnohých receptov. No žiaden mi akosi nevyhovoval alebo som nemala práve po ruke všetky suroviny. Preto som sa rozhodla improvizovať a snáď tento recept zaujme aj vás.

Bravčové mäso na tanieri

Bravčové mäso tvorí dôležitú súčasť našej výživy a vďaka možnosti rôznorodej kuchynskej úpravy patrí k najobľúbenejším potravinám.

Kvalitné mäso má svetloružovú až jasnočervenú farbu, jemnú svalovinu s prerasteným a s rozptýleným tukom. Najchutnejší pokrm pripravíme z čerstvého mäsa, prípadne údeného. Mrazené mäso, ktoré tiež často používame, po rozmrazení stráca časť tekutín a tým je menej kvalitné.

Bravčové mäso obsahuje veľa tuku a má vysokú energetickú hodnotu. V jednotlivých častiach mäsa je však rozdielne množstvo tuku, čo má vplyv na obsah plnohodnotných bielkovín v mäse. Čím je mäso tučnejšie, tým menej bielkovín obsahuje.  Dôležitú zložku tvorí železo, fosfor, vitamíny B1 a B2.

Stráviteľnosť bravčového mäsa najviac závisí od jeho kuchynskej úpravy. Najľahšie stráviteľné je mäso varené, potom dusené a pečené. Najťažšie stráviteľné je vyprážané.

Na recept potrebujeme

  • 1 bravčovú panenku
  • obyčajnú horčicu
  • korenie podľa chuti (môžete použiť grilovacie korenie alebo akúkoľvek zmes korenín, ktoré máte radi)
  • zemiaky
  • rôzne druhy zeleniny (zemiaky, kápia, cibuľa, zelené fazuľky, cuketa)
  • čerstvé bylinky (ja som mala práve po ruke rozmarín)
  • soľ a korenie
  • olej
  • voda

Postup

  1. Najskôr si očistíme a nakrájame zeleninu. Ja som použila nové zemiaky, ktoré som nechala v šupke. Ostatnú zeleninu som volila podľa sezóny.
  2. Zeleninu osolíme, okoreníme, pridáme čerstvé bylinky, trošku oleja a všetko premiešame. Zmes vysypeme do zapekacej misy.
  3. Panenku umyjeme. Z horčice a koreninovej zmesi si pripravíme marinádu, ktorou panenku potrieme. Môžeme nechať aj odležať, aby sa mäso prechutilo. Panenku položíme na zeleninu, podlejeme troškou vody, zakryjeme a dáme piecť.
  4. Pečieme pri 200 stupňoch Celzia minimálne 45 minút. Pokiaľ budú zemiaky ešte surové alebo mäso nedopečené, tak čas predĺžime.

Dobrú chuť.

Páčil sa vám tento recept? Máte aj vy tip na zaujímavý recept, ktorý by sme mohli uverejniť? Nechajte nám komentár pod článkom, alebo napíšte na redakcia@akcnemamy.sk.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár