Začnite písať

INŠPIRÁCIE RECEPTY

ČERNICE v hlavnej úlohe. Inšpirujte sa týmito zaujímavými receptami

černice

Leto sa nám prehuplo do druhej polovice. V záhradách dozrievajú aj lahodne plody – černice. Toto bobuľové ovocie vyniká naozaj sviežou a lahodnou chuťou. Navyše vďaka svojej nezvyčajne tmavej farbe dokáže ozvláštniť nejeden dezert. Inšpirujte sa tipmi slovenských foodblogeriek, ako môžete sladké plody využiť na svojom stole.

Černice na tanieri

Domovom černíc je Ázia a Severná Amerika, no už pred stáročiami sa udomácnili aj v lesoch strednej Európy. U nás sú hojne rozšírené od nížin až do horského pásma. Černiciam sa dobre darí na chránených miestach na okrajoch lesov či chodníkov, pri plotoch, medzi inými kríčkami a v hájoch. Kultivované odrody sa pestujú v záhradkách. Vďaka narastajúcej obľube černíc na niektorých miestach zakladajú aj plantáže.

Černice obsahujú farbivá zo skupiny antokyánov a bioflavonoidov. Tie im dodávajú tmavú farbu a zároveň sú zodpovedné za silné antioxidačné účinky. Konzumácia černíc nám pomáha napríklad:

  • posilniť imunitný systém vďaka vysokému obsahu vitamínu C
  • ochrániť bunky pred voľnými radikálmi
  • v prevencii rôznych zápalových reakcií
  • znížiť prejavy stresu a upokojiť nervový systém
  • podporiť krvotvorbu a bojovať proti anémií

Černicové minitorty podľa @LaPetit.sk

Blogerka Monika Kóňová, alias LaPetit.sk, pripravila jednoduché černicové tortičky z piškótového cesta. S receptom sa dá naozaj vyhrať. Nechajte svojej kreativite voľnosť alebo sa inšpirujte touto šikovnou akčnou mamou.

Nepečené černicovo-tvarohové koláčiky podľa @sistersbakerysk

Nechce sa vám stáť pri sporáku v tomto teple? Tak vyskúšajte mrazený dezert. Inšpirovať sa môžete blogerkou Michaelou Smolovou, známou pod @sistersbakerysk, ktorá je zároveň autorkou knihy Takmer zabudnuté recepty.

Kokosovo-čokoládová kaša od @varimpreradost

Komu sa naozaj nechce tráviť čas zdĺhavou prípravou dezertov, môže černice využiť ako doplnok napríklad do kaše. Nás zaujala táto kokosovo-čokoládová dobrota od Lucie Hricovej z @varimpreradost.

Máte nejaký svoj obľúbený recept s černicami?

Nechajte nám tip v komentári.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár