Začnite písať

ZDRAVIE

Na čo prihliadať pri výbere detskej obuvi? Opýtali sme sa ortopéda

detskej

Koľko času strávite nad výberom detskej obuvi či prezuviek? Niekedy je naozaj náročné si z tej veľkej ponuky vybrať to správne. A keď už konečne nájdete topánočku, ktorá dobre sadne, dieťa z nej vyrastie behom chvíľky. Čoskoro začína školsky rok, preto nás zaujímalo, podľa akých kritérií sa treba riadiť pri výbere detskej obuvi a papúč. Na otázky nám zodpovedal ortopéd MUDr. Peter Klein, MBA

Každý krok sa počíta

Veľa mamičiek s nami bude súhlasiť, že nôžky bábätka sú tou najmilšou vecou. Ako sa jeho vývoj posúva a pomaly ich začína aj používať, pre rodičov nastáva dilema, čo mu obuť. Na prvé krôčky po dome postačia aj protišmykové ponožky.  Bábätko totiž potrebuje pri učení zapájať rôzne svalové skupiny, ktoré sa len oboznamujú s týmto typom pohybu. Obmedzujúca obuv mu navyše znemožňuje priamy kontakt s podložkou, vďaka ktorému cíti istotu pri kroku.

„Naše nohy sa vyvíjajú od narodenia, kedy prvýkrát prichádzajú do kontaktu so zemou, keď sa začnú zapierať, stavať a chodiť. Rôzne deformity nohy, či už vrodené alebo získané ešte v mladosti, dokážeme ako tak kompenzovať, ale s vekom, zvyšovaním hmotnosti, obmedzovaním pohybovej aktivity sa objavujú bolesti nôh samých, ale i iných váhonosných kĺbov a chrbtice, ktoré zdanlivo nesúvisia so stavom nôh. A podľa názorov na starostlivosť o nohy mladých ľudí potom možno predpokladať, ako budú učiť svoje deti a aké problémy budú mať v budúcnosti,“ dopĺňa MUDr. Klein.

Pravidlá pri nákupe detskej obuvi

  1. Pri každom nakupovaní obuvi je treba zmerať veľkosti nôh dieťaťa.
  2. Obuv dieťaťu musí dobre padnúť na dĺžku, i na šírku. Dĺžka musí byť vpredu pred prstami okolo 12 mm dlhšia (nadmierka 10-15 mm) než zistená dĺžka nohy.  Nadmierka slúži ako rezerva pre voľný pohyb prstov pri kráčaní.
  3. Šírka papuče musí zodpovedať obvodu nohy v mieste prstových kĺbov. Štíhla noha v príliš širokej papuči pri chôdzi kĺže do špičky a tlakom sa poškodzujú prsty. Úzka papuča obmedzuje krvný obeh a deformuje prednú časť nohy.
  4. Dieťa si musí obuv vždy vyskúšať. Veľkosť obuvi volíme podľa dlhšej a širšej nohy. Najideálnejší nákup je poobede po 16.00 hodine, kedy je dĺžka chodidla počas dňa najdlhšia.
  5. Pozor na skúšanie iba klasickým spôsobom – tlakom prsta na špičku papuče. Deti často reflexne pokrčia prsty, a zakúpené papuče sú malé. Deti majú zníženú hranicu citlivosti na tlak a bolesť, a preto Vám nemôžu potvrdiť, že im papuča  nesedí.
  6. Dieťa by malo vyskúšať obuv na oboch nohách a poprechádzať sa. Sledujeme, či sa papuča nešmýka z päty, alebo sa nevykrivuje do strán.

Pri výbere prihliadajte na tieto vlastnosti

  • Tvar – detská obuv musí mať priestrannú guľatú špičku, ktorá poskytuje dostatok miesta pre prsty. Čím rovnejšia je vnútorná hrana obuvi, tým je to lepšie, lebo palec je v prirodzenej polohe a nie je tlačený k ostatným prstom.
  • Materiál zvršku – ideálny je prírodný materiál, useň alebo textil, ktoré sú dostatočne mäkké, schopné prispôsobiť sa anatomickému tvaru nohy, priedušné a absorbujúce vlhkosť.
  • Stielka obuvi – detské nohy od 3,5 roka by mali mať stielku s podporou pozdĺžnej klenby.
  • Opätok – noha musí byť pri dopade dostatočne fixovaná, preto opätok má byť dostatočne tuhý, široký a dlhý.
  • Strih zvršku – vhodná je obuv šnurovacia, prípadne na suchý zips. V najmenších veľkostných skupinách členková.
  • Ohybnosť – najohybnejšia musí byť obuv v mieste, kde sa pri chôdzi ohýba noha, to znamená v oblasti prstových kĺbov. Tuhá a nepoddajná obuv je pri chôdzi nepohodlná, zvyšuje únavu a narušuje zdravý vývoj nôh.
  • Tlmenie nárazov – podošvy s dobrými tlmiacimi vlastnosťami  doplnené o anatomicky tvarované stielky z pružných materiálov.
  • Hmotnosť – dieťa urobí za deň 18 až 20 tisíc krokov, a preto by hmotnosť obuvi mala byť čo najnižšia.

Akú obuv voliť pri probléme s plochými nôžkami?

„V súčasnosti je asi tretina detí hodnotená ako riziková, čo je dané výskytom vývojových porúch, ako je vysoká noha, plochá noha, plochovbočená noha, vrodený vbočený palec a iné. Ďalšia veľká časť je ohrozovaná prítomnosťou nadmerného pohybu podčlenkového  kĺbu. Táto porucha má vplyv na zachytávanie  nárazov pri dotyku päty s podložkou a tiež na spôsob odrazu prednej časti nohy od podložky. Dôsledky takejto funkčnej poruchy sa prejavia hlavne bolesťami z preťaženia, ako sú bolesti päty, Achillovej šľachy, kolena alebo úponov svalov predkolenia, tzv. entezopatie,“ vysvetľuje MUDr. Klein.

V prípade problému plochých nôh podľa neho neplatí úplná voľnosť pohybu nohy v papuči. Je potrebné, aby bola päta fixovaná v neutrálnom postavení (aby nevybočovala po obutí papuče do strany) a aby papuča nohu „viedla“, teda aby neprepadávala noha dovnútra. Zabezpečí tým, že energetický výdaj pri kroku, bude čo najmenší a dovolí čo najdlhšiu záťaž obutej nôžky. Jednoduchý manéver je zatlačiť papuču zozadu prstom, ak sa „prehne dopredu“ nie je vhodná pre plochú nohu.

Barefoot – vhodná alternatíva alebo skôr na škodu?

Podľa MUDr. Kleina tento typ obuvi nie je vhodný na široké použitie každej nohe a zvlášť detskej nohe, ktorá je vo vývoji a podlieha vplyvu okolia. Pre deformované nohy a rizikové nohy je katastrofou. Nosenie barefootov na tvrdom teréne, či ich nadmerné používanie „za každých okolností“ vedie často ku problémom, ktoré riešia ortopédi, dermatológovia. V tomto prípade platí všetko s mierou.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár