Začnite písať

RECEPTY

Sladké ovsené pusinky s jablkami a škoricou od Zdravo s Jankou

ovsené

Len čo sme sa vrátili z dovolenky, prekvapilo nás nečakane sychravé počasie a chlad. No pre mňa je to vždy príležitosť zapnúť rúru a pripraviť nejakú sladkú rýchlovku ku káve. Recept ma mlynárkine ovsené pusinky robievam častejšie, ale dnes som ho trochu ozvláštnila o jablká. A vyšiel nad očakávania dobre.

Ovsené vločky na tanieri

Máloktorá potravina má také priaznivé zloženie ako práve ovsené vločky. Slúžia ako kvalitný zdroj rastlinnej vlákniny, ktorá patrí medzi sacharidy. Od bežných sacharidov, ako je glukóza či fruktóza, sa líši tým, že ju náš tráviaci trakt nedokáže rozložiť, stráviť ani vstrebať. Na prvý pohľad by sa tak mohlo zdať, že vláknina je v našom organizme nadbytočná a nemá zmysel ju konzumovať. Opak je však pravdou, jej pravidelná konzumácia má pre organizmus človeka ďalekosiahle pozitívne účinky.

Na recept potrebujeme (cca. 20 ks)

  • 2 šálky jemných ovsených vločiek
  • 1 šálka hrozienok
  • 1/2 šálky nasekaných vlašských orechov
  • 1 jablko nakrájané na menšie kúsky
  • 1/2 šálky cukru
  • 2 vajcia
  • 1/2 šálky mlieka
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL pomarančovej kôry
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • múka na zahustenie cesta (podľa potreby)

Postup

  1. V miske zmiešame vločky, hrozienka, orechy a jablko.
  2. Pridáme cukor, škoricu a pomarančovú kôru.
  3. Do zmesi rozbijeme vajíčka a prilejeme tekuté suroviny  mlieko a olej a prisypeme prášok do pečiva.
  4. Zamiešame a necháme chvíľu postáť, aby vločky nabobtnali a vsiakli do seba vlhkosť.
  5. Zatiaľ si pripravíme plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov Celzia.
  6. Cesto premiešame, malo by byť lepivé a držať tvar. Ak je moc riedke, môžeme ho zahustiť troškou múky.
  7. Z cesta pomocou 2 polievkových lyžíc formujeme kôpky, ktoré na plechu trochu utlačíme  a vyformujeme do tvaru pusiniek.
  8. Pečieme 15-20 minút vo vyhriatej rúre na 180 stupňov Celzia.
  9. Po vychladnutí môžeme pusinky poliať roztopenou čokoládou.

Dobrú chuť. 🙂

ovsené

Autor: Janka Guráňová – Zdravo s Jankou

Páčil sa vám tento recept? Máte aj vy tip na zaujímavý recept, ktorý by sme mohli uverejniť? Nechajte nám komentár pod článkom, alebo napíšte na redakcia@akcnemamy.sk.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár