Tekvicové muffiny v netradičnej forme
S koncom leta sa v záhrade ukazujú aj prvé oranžové plody tekvíc. Svojou variabilitou a chuťou sa hodia na prípravu mnohých pokrmov. Vyskúšajte si s nami upiecť lahodné tekvicové muffiny podľa výživovej poradkyne Janky Guráňovej zo Zdravo s Jankou.
Tekvica na tanieri
Tekvice všeobecne patria medzi nízkokalorické potraviny. Obsahujú vysoký podiel vody a v sušine široké spektrum vitamínov a minerálov. U nás bola najbežnejšia klasická biela tekvica, ktorá sa používa najčastejšie na prípravu prívarkov. Postupne ju do úzadia zatláča tekvica Hokkaido, ktorá si nachádza svojich pestovateľov aj v našich zemepisných šírkach. Obľúbená je najmä pre svoju sladkastú chuť. Jej výhodou je aj to, že obsahuje vyššie množstvo bielkovín v porovnaní s inými druhmi.
Účinky tekvice Hokkaido na zdravie
- Prevencia proti rakovine.
- Chráni bunky pred voľnými radikálmi.
- Podporuje, lieči a upokojuje tráviaci systém; zlepšuje pravidelnú stolicu.
- Lieči a podporuje hojenie rán a kožných ochorení.
- Močopudný účinok – vyplavuje nadbytočnú vodu z tela, prevencia proti ochoreniam močových ciest.
- Znižuje vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak.
- Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam.
- Detoxikuje a prečisťuje celý organizmus.
- Prírodné antidepresívum.
- Vhodná pre ľudí s ochorením celiakia (bezlepková diéta).
- Vhodná pre tehotné ženy – zabezpečuje zdravý vývoj dieťatka.
Potrebujeme
- 250g tekvice (Hokkaido, muškátovej)
- 4 lyžice vody z varenia
- 100 ml olivového oleja
- 100 ml mlieka
- 170g cukru
- štipka soli
- 1 ČL perníkového korenia
- 3 vajcia
- 370g polohrubej múky
- 1/2 balíka prášku do pečiva
- 100g hrozienok
Postup
- Tekvicu ošúpeme a uvaríme vo vode. Necháme vychladnúť. Vodu z tekvice zlejeme a odložíme si na neskôr. Tekvicu popučíme na pyré.
- V mise zmiešame tekvicové pyré, olej, mlieko, cukor, vajcia. Pridáme perníkové korenie a štipku soli a hrozienka. Všetko spolu premiešame.
- Do zmesi pridáme polovicu múky zmiešanej s kypriacim práškom. Podľa konzistencie cesta pridávame múku podľa potreby. Ak by bolo cesto príliš husté, rozriedime ho vodou.
- Cesto rozdelíme do košíčkov na muffiny alebo do silikónovým foriem.
- Muffiny v košíčkoch môžeme posypať tekvicovými semienkami.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch Celzia približne 35 minút.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame