Začnite písať

INŠPIRÁCIE

Vďaka tomuto jedálnemu lístku už nemusíte premýšľať, čo budete variť

variť

My mamy to dobre poznáme: Čo idem dnes variť? Otázka, ktorá je pre niekoho výzvou a pre iného nočnou morou. Najmä, ak máte doma zvyšok rodiny, ktorý sa málokedy zhodne na jednotnom výbere jedla. Pripravili sme si pre vás preto tip na zorganizovanie svojho rodinného jedálneho lístka, aby ste už nemuseli premýšľať, aké jedlo pripravíte na stôl.

Ako to funguje?

Základným prvkom je vybrať si druh suroviny na každý deň. Princíp je veľmi jednoduchý a už to vám uľahčí samotný výber receptu. Na základe hlavnej suroviny si už totiž ľahko dokombinujete zvyšok podľa toho, čo práve máte v chladničke. Ak potrebujete názorný príklad, mohlo by to vyzerať napríklad aj takto.

Pondelok – zemiaky

Zemiaky sú veľmi variabilnou surovinou. Pripravíte z nej naozaj rôzne druhy pokrmov. Ak aj teda budete každý týždeň používať ako základnú suroviny práve zemiaky, nikto v rodine to v podstate nemusí ani spozorovať. Inšpirovať sa môžete napríklad aj 5 tipmi na jedlá zo zemiakov.

Utorok – hydinové mäso

Či už si ako základnú surovinu zvolíte hydinové alebo morčacie mäso, nechám na vás. Ak ste vegetarián, tak si môžete namiesto mäsa zvoliť strukoviny. Oba zdroje sú hlavne cenným zdrojom bielkovín, ktoré naše telo potrebuje pre všetky svoje funkcie.

Rýchle a výdatné karí s kuracím mäsom a karfiolom

Streda – cestoviny

Cestoviny milujú všetky deti. Touto surovinou ich určite potešíte. Navyše sú teraz dostupné aj rôzne druhy cestovín z alternatívnych múk alebo strukovín. Vďaka čomu zvýšite výživovú hodnotu samotného pokrmu. Každý týždeň ich navyše môžete obmieňať. Raz to môžu byť špagety, inokedy fusilli, potom zase kolienka. Ak náhodou cestoviny neobľubujete, tak si môžete za hlavnú surovinu zvoliť ryžu alebo quinou či pšeno.

Rýchle krémové cestoviny s cuketou

Štvrtok – ryby

Konzumácia rýb je prospešná pre naše zdravie. Pravdou je, že ich ale jeme veľmi málo. V rámci odporúčaní by sa v našom jedálničku mali nachádzať aspoň tri krát do týždňa. Nie je však ryba ako ryba a treba si vedieť vybrať kvalitné druhy.

Piatok – zelenina

Kedysi bývalo vo veriacich rodinách zvykom, že piatky bývali bezmäsité dni. Varievalo sa väčšinou pôstne jedlo z obilnín a strukovín, ktoré dokázali dobre zasýtiť aj ťažko pracujúcich chlapov na poli. Dnes, v dobe hojnosti, si už málokto dokáže predstaviť, že by sa mal postiť. Mnoho vedcov sa však zhoduje na tom, že pre naše telo je to vítaná zmena.

Pri zaradení zeleninových jedál by ste sa mali riadiť najmä sezónnosťou. Ak máte záhradu, určite sa nájde zelenina, ktorú aktuálne treba spotrebovať. Pri nákupe na trhovisku si tiež viete vybrať množstvo druhov. No ak neradi plytváte, určite by ste mali využiť najmä to, čo vám už dlho leží v chladničke.

Sobota – sladké jedlo (múčne jedlo)

Jeden deň v týždni rada venujem aj nejakému výdatnejšiemu jedlu. U nás to väčšinou bývajú halušky s bryndzou. Ale keď sme boli deti, tak sa varievali aj dukátové buchtičky, buchty na pare alebo palacinky. Výhodou je, že si veľa takýchto jedál môžete kúpiť už ako polotovar, ktorý doma dovaríte. Najmä v prípade, ak patríte medzi typy, ktoré sobotu využívajú na veľké upratovanie. Keďže sa nedá bojovať na všetkých frontoch, môžete siahnuť napríklad po mrazených pirohoch alebo makových šúľancoch. Pre milovníkov slaných variant odporúčam napríklad aj pizzu.

Nedeľa – červené mäso

Nedeľa je pre mnohých dňom odpočinku. Pre mamy to ale väčšinou je deň, kedy chcú rodinu potešiť nejakým slávnostnejším obedom. Väčšinou to býva čas, kedy máte na varenie aj viac času. V takých prípadoch sa núka možnosť ťažších mias, ktoré potrebujú na prípravu dlhší čas. Vhodným výberom sú rôzne druhy červeného mäsa, ako je hovädzie, bravčové či teľacie. Okrem nedeľnej klasiky, ako sú rezne so zemiakovým šalátom, sa tieto mäsá dajú pripraviť naozaj na množstvo rôznych spôsobov.

 

Tagy

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár