Začnite písať

INŠPIRÁCIE ZDRAVIE

Nakopnite svoju imunitu vďaka týmto 4 potravinám

imunitu

S príchodom sychravých jesenných dní dostáva naša imunita poriadne zabrať. Rovnako je to u našich ratolestí, ktoré práve na jeseň nastupujú do kolektívu. Niet divu, že už po krátkom pobyte v škôlke, či škole prídu domov so soplíkom, alebo zapáleným hrdlom. Pre správne fungovanie imunitného systému sú nevyhnutné vitamíny, ktoré sú obsiahnuté v mnohých potravinách. Pripravte z nich deťom lahodnú polievku, či koláč.

Tekvica

Bez tekvice si jeseň snáď ani nedokážeme predstaviť. Nie je len dekoračným predmetom, ale predovšetkým chutnou a zdravou potravinou. Existuje množstvo odrôd tekvice, no u nás je stále najznámejšia maslová, či Hokkaido tekvica. Dužina tekvice je bohatá na vitamín C, betakarotén a tiež vitamín E. Pripraviť z nej môžete chutný tekvicový prívarok, či polievku. Hokkaido tekvicu môžete aj upiecť v rúre a podávať na spôsob hranolčekov. Takúto zdravú a chutnú verziu určite oceníte vy, aj  vaše deti.

Vyskúšajte si pripraviť aj tekvicové muffiny, ktoré budú skvelou desiatou do školy.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ing. Jana Guráňová (@zdravosjankou)

Čučoriedky

Nenápadné malé, no chutné bobuľky nazývané čučoriedky sú prírodným všeliekom. Majú skvelú chuť, sú plné vitamínov a antioxidantov. Chránia imunitný systém a pomáhajú telu bojovať s infekciami. Sú prevenciou voči chrípke, prechladnutiu, či iným respiračným ochoreniam. Priaznivo pôsobia aj pri liečbe chudokrvnosti a problémoch so zažívaním. Primiešajte ich ráno deťom do ovsenej kaše, či bieleho jogurtu. Alebo upečte šťavnatý čučoriedkový koláč. Nielenže si skvelo pochutia, ale podporíte aj ich imunitu.

Brokolica

Brokolica nepatrí u detí medzi obľúbené potraviny, najmä kvôli jej zelenej farbe. Bola by však škoda, ak by ste ju z jedálnička svojho dieťaťa úplne vylúčili. Obsahuje totiž mnoho cenných látok a právom tak patrí medzi desať najzdravších potravín. Vitamín C, vitamín B, selén, betakarotén a ďalšie prospešné látky podporujú imunitný systém a sú zároveň prevenciou pred nádorovými ochoreniami. Vysoké množstvo vlákniny obsiahnuté v brokolici si poradí pri tráviacich ťažkostiach. Brokolicu môžete pripraviť na desiatky spôsobov a dieťa ju v jedle často ani neucíti. Skvelou voľbou je brokolicovo-zemiakové pyré, ktoré môžete podávať k rôznym druhom mäsa, či krémová brokolicová polievka so syrom.

Fit brokolicové fašírky s cícerom – vhodné aj pre deti

Med

Ak chceme byť zdraví, veľakrát siahneme práve po mede. Med je prírodným sladidlom, ale aj bohatým zdrojom vitamínov. Vďaka svojim protizápalovým účinkom je často našim spoločníkom pri chrípke a prechladnutí. Možno ho však užívať aj preventívne, keďže obsahuje vysoké množstvo vitamínu C. Namiesto umelých sladidiel oslaďte deťom radšej čaj medom. Je to omnoho zdravšie a aj chutnejšie.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár