Začnite písať

CESTUJEME S DEŤMI

Ako si užiť s deťmi dovolenku pri mori?

Leto, prázdniny, dovolenky,… zatvor oči, nacíť sa a… čo si predstavuješ? Voňavú lúku, tienistý les, babkin domček pri jazierku, langoš na kúpalisku, večernú promenádu s farebnými svetlami a disko-hudbou? Cestovanie s malým ruksakom na chrbte? Nekonečné tyrkysové more?

„Je krásne plávať, ak sa ti pritom z more ukazuje breh.“

( Antoine de Saint – Exupéry)

Každá z nás môže mať úplne inú predstavu a túžby, a je to tak v poriadku. Čo však máme spoločné, je túžba po vydarenej dovolenke.

Mnohé z nás milujú more a len dovolenka pri mori môže byť to pravé orechové pre nás. Vôňa slaného vzduchu, rytmické nárazy vĺn a volanie čajok je samo o sebe balzamom na dušu. Kúpanie, slnko, prechádzky. Relax. Nádhera. Ale moment – dá sa toto aj s deťmi? Ako zariadiť, aby som si užila tieto morské rozkoše a nestratila sa v staraní sa o deti, ktoré je predsa len najjednoduchšie doma?

Najprv potrebujeme istotu – rozhodnúť sa, či do toho ísť. Vieme, že dieťa je šťastné vtedy a tam, kde je šťastná jeho mama. Aké sú ďalšie pozitíva letnej rodinnej dovolenky?

Dovolenka ako tradícia

Všetci potrebujeme tradície a rituály. Potrebujeme mať istoty, ktoré nás uzemňujú a upokojujú. Dieťa profituje z rituálov a tradícií tak, že si vďaka nim ľahšie buduje vlastnú identitu a pocit bezpečia mu pomáha sa zdravo vyvíjať. Letná rodinná dovolenka môže byť tiež zmysluplnou rodinnou tradíciou. Tradícia rodinnej dovolenky pomáha upevňovať vzťahy v rodinnej bunke. Dieťa, ktoré prežíva pekný čas so svojou rodinou, zbiera pozitívne zážitky, z ktorých môže čerpať v ťažších časoch, napríklad v období puberty alebo počas sociálnej krízy, ktorú nám priniesla pandémia.

„Povaha ženy je ako more. Poddá sa najľahšiemu vánku a odolá najťažšej búrke.“ (Vítězslav Nezval)

Všetci potrebujeme pauzu – aj deti

Kto si myslí, že deti to majú ľahké, mýli sa. Škola, krúžky, aktivity,… aj ony potrebujú oddych a namiesto vysedávania pri televízii, pri počítači či s mobilom v ruke zmeniť prostredie.

Prečítajte si aj: Som dobrá mama?

Pravý čas pre budovanie rodinnej súdržnosti

Koľko času sme počas všedných dní všetci spolu?  Každý člen domácnosti má toľko svojich povinností a záujmov, že je niekedy ťažké nájsť prienik voľného času všetkých členov rodiny. Preto odchod z domu na dovolenku je šancou na prienik ako časový, tak i priestorový 🙂 Čas na ozajstné spojenie. Spoločné zážitky upevnia vzťahy a ostanú na celý život.

Budovanie sociálnych zručností

Stretávanie sa s cudzími ľuďmi, v ich autentickom prostredí, dáva príležitosť na rozvoj komunikácie. Okrem toho, deti majú príležitosť zažiť, pochopiť a oceniť inú kultúru, iné zvyky.

Rodinná dovolenka však prináša aj úskalia. Záťažou, najmä pre nás, mamy, je predovšetkým byť k dispozícii 24/7. Sme prosto mamy, nech sme kdekoľvek. Ako si to uľahčiť? Veľa závisí od veku detí, ale kľúčové je naše nastavenie, určenie hraníc a kvalitná príprava. Prvým krokom k úspechu je plán.

Čo nesmieme zabudnúť naplánovať

  • Byť čo najviac vonku

Deti potrebujú k svojmu zdravému a spokojnému životu aspoň hodinu fyzickej aktivity denne. Predškoláci ešte viac. Pohyb prináša deťom nespočetné zdravotné benefity, ako rozvoj koordinácie, motoriky, budovanie svalstva, kostí, posilnenie kardiovaskulárneho systému a tak ďalej. Fyzická činnosť aktivuje nielen telo, ale vyplavené endorfíny spôsobujú radosť. Ale aj samotný pobyt na čerstvom vzduchu je prospešný (a pozitívne ovplyvňuje spánok). Vonku sa dá aj čítať kniha, hrať hry, snívať s otvorenými očami, alebo sa nudiť. Aj nuda je užitočná – dáva príležitosť objaviť kreativitu a nové záujmy.

  • Flexibilita

Byť vonku v nevhodnom počasí nie je výhra. Dobrý plán zahŕňa aj možnosti pre nepriaznivé počasie: návšteva múzea alebo výlet, ale treba mať pripravené aj aktivity „na doma“ – spoločenské hry, kreslenie a iné – podľa záujmu detí i ostatných členov rodiny. A opäť – vyčleňme si čas na spoločné činnosti!

„Beda, kto v mori vidí iba vodu,

kto nepočuje nemú prírodu,

kto v skalách vidí iba skaly.“

Andrej Sládkovič

  • Každý je súčasťou

Keď sú deti zapojené do rozhodovania, ľahšie znášajú povinnosti. Pomôže, ak hneď na začiatku pomôžu vytvoriť zoznam povinností a dostanú svoj zoznam úloh – činnosti, ktoré majú na starosti. (Je užitočné, ak vidia, že aj iní majú svoje úlohy.) Taktiež je dobré, ak dostanú možnosť vybrať si program v niektoré dni, alebo je ocenená ich vlastná iniciatíva. Osvedčený nástroj k výberu aktivity je hlasovanie – kde každý má jeden rovnocenný hlas, bez ohľadu na vek.

Prečítajte si aj: Muž, deti, domácnosť. Na ktorom mieste v rodine je mama?

  • Staraj sa o zdravie

Okrem zdravej fyzickej aktivity je dôležité dodržiavať pitný režim, dbať na stravu a na dostatočný spánok. Menšie deti potrebujú pravidelný režim (jedlo, spánok) a ešte väčšiu ochranu pred slnkom ako ostatní. Najlepšie sa vyspia v slnkom nevyhriatej miestnosti alebo v tieni stromov, ak teplota vzduchu nie je príliš vysoká. Bábätká sa necítia v kočíku dobre – teplota v kočíku môže dosiahnuť nebezpečne vysokú hodnotu.

  • Dbaj na vlastné blaho

V pláne nemôže chýbať „čas pre seba“. Je dobré už vopred porozmýšľať, ako a kedy si ho môžem dožičiť, a kto ma zastúpi (ak je to potrebné). Neoddýchnutá mama nemôže byť šťastná mama. Postarajme sa o seba, aby sme sa mohli aj naďalej s láskou starať o druhých.

„Dieťa a more“ znamená dieťa a more … tvojich možností! Možností ako sa mať lepšie a prispieť k tomu, aby sa lepšie mali aj ostatní.

 

Autor: Ingrid Schostoková Krupičková; life a biznis koučka vo vzdelávacej organizácii topcoach.sk

Použitá literatúra:

https:/www.nationalgeographic.com/family/article/kids-need-holiday-traditions-coronavirus

https:/www.welovefamily.at/10-tipps-fuer-de-perfekten-urlaub-mit-kindern/

Materská dovolenka na plachetnici. Anna s rodinou sa plavila z Holandska až do Karibiku

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár