Začnite písať

MAMA A KARIÉRA ROZHOVORY

Rita Křížová: Chcela som vyrábať veci, ktoré ešte nikto netvorí. A ak už áno, tak inak

rita

Tvoriť a byť akčnou popri materskej dovolenke dáva často veľmi zabrať. No ak je to forma oddychu a psychohygieny, pre mamu je to veľké plus!  Rita vyštudovala divadelnú históriu a teóriu, je dvojnásobnou mamou a žije v Prahe. Šije väčšinou po nociach, keď dcérky zaspia, no nedávno sa z kuchynského stola premiestnila mimo domu a splnila si sen o vlastnom ateliéri.

 

1. Ahoj, Rita. Aký si dnes mala deň?

Pravdupovediac, celkom náročný. Po mesiaci na chalupe u rodičov na Slovensku sme sa vrátili do Prahy. Tak sa aklimatizujeme opäť na mesto. A ešte pred nástupom do škôlky i so zapchatými nosmi, teplotkami… takže som celkom rada, že je už večer a dievčatá spia.

2. Čo ťa v poslednej dobe potešilo?

Najväčšiu radosť za posledné týždne mi urobil záujem o moje výrobky a pozitívne ohlasy na ne. A dnešné lievance a nákup ovocia na trhoch. A nová hudba, ktorú som objavila.

3. A naopak, čo ťa zarmútilo?

Raz za čas ma dokáže potrápiť netolerantný a arogantný prístup ľudí.  Ale to je asi, bohužiaľ, neodmysliteľnou súčasťou ľudstva.

4. Je materstvo presne také, ako si si ho predstavovala?

Myslím, že som si ho predstavovala inak, zjednodušene.

5. Kedy sa cítiš, ako mama, najspokojnejšia?

Jednoznačne, keď sú deti spokojné. To je taký ten začarovaný kruh: spokojný rodič – spokojné deti.

6. Čo je pre teba na materstve najťažšie?

Užívať si každú chvíľku s drobcami presne v tom veku, v akom sú a nechcieť ťažšie obdobia urýchliť, aby už boli deti väčšie. A tiež tie nekonečné uspávania.

7. Bola si odjakživa kreatívna duša?

Áno, odkedy si pamätám.

8. Prečo si sa rozhodla študovať divadelnú vedu?

Tento nápad vznikol kombináciou veľkého sna byť bábkoherečkou alebo scénografkou a malou odvahou uskutočniť ho. Tak som šla študovať divadelnú históriu a teóriu.

9. Kedy vznikla myšlienka vytvoriť značku Youngsters?

Tesne pred, alebo po narodení prvej dcérky. S nápadom i názvom prišiel manžel Štěpán. Pôvodne sme vymýšľali slovné hračky a designy na tričká. Najviac vtipných nápadov vznikalo z únavy po prebdených nociach, keďže Olivka trojmesačnú koliku predlžovala do rekordného vyše roka. Názov bol s príchodom mláďaťa jasný, len nad tvorbou som sa začala viac a viac zamýšľať. Chcela som vyrábať veci, ktoré ešte nikto netvorí a ak už áno, tak inak.

10. Ako by si charakterizovala filozofiu značky?

Chcem šiť veci, ktoré budú nielen pekné svojim designom, ale hlavne užitočné. Obyčajným veciam dávať hravým spôsobom neobyčajné vlastnosti (ľanové vrecúško, tzv. Ľanochod má nožičky, veľká ľanová taška, tzv. obRITAška má nie len uchá ale i oči, ľanové prestierania, tzv. Prostírači majú návod na správne ukladanie príborov…). Pri detských veciach myslím i na ich životnosť, aby s dieťaťom rástli čo najdlhšie. A samozrejme na to všetko používať prírodné a lokálne materiály.

11. Neskôr si začala šiť aj šaty a vznikla značka  RaRita dress. Prečo práve šaty?

Prvé šaty som ušila pre seba. Dôvod bol hlavne ten, že som nemala peniažky na kúpu ľanových šiat od zahraničných značiek, ktorých tvorbu obdivujem. A keď boli prvé troje na svete a nazdieľala som výsledok na Instagrame, mali úspech. Tak som si povedala, že to skúsim ponúknuť i na predaj. Oblečenie sa ale vymyká konceptu značky Youngsters. Pri premýšľaní, ako to prepojiť, prišiel zas Štěpán s názvom RaRita dress. A potom bol už len krôčik k vytvoreniu MAK ateliéru, v ktorom postupne predstavím aj ďalšie nápady.

12. Kde sa inšpiruješ pri ich tvorbe?

Šaty šijem primárne podľa svojho vkusu. Mám rada pohodlnú módu a šaty, ktoré môžu byť parádou do divadla a zároveň i na dennodenné nosenie. Väčšina strihov vychádza zo starej strihovej knižky, ktorú som podedila po svojej prababičke (dopĺňa to tak i názov RaRita). Využívam ich základ a ten upravujem o rôzne vlastné prvky – volániky, goliere a nesmú chýbať vrecká. Iné strihy si vymýšľam sama, čo znamená síce viac fantázie, ale aj párania a prešívania.

13. Aké látky preferuješ?

Odkedy si spomínam, neznášala som nosiť syntetické oblečenie. Už na strednej škole som milovala sekáče. Tam niekde pri “prehrabovaní sa“ som si prvýkrát začala uvedomovať rozdielnosť materiálov a obľúbila si tie prírodné. Používam ich aj pri šití. Vďaka stále výraznejšiemu tlaku na ekológiu dnes už nie je problém zohnať kvalitnú biobavlnenú alebo ľanovú metráž. Tie najkrajšie však často pochádzajú od zahraničných výrobcov a ich cena (pokiaľ človek nakupuje v malom, ako ešte stále aj ja) je o dosť vyššia. Aj preto som sa rozhodla pre tvorbu vlastných ľanových látok. A to hneď dvojakým spôsobom. Tenšie ľanové látky nechávam v Čechách potlačiť designom, ktorý mi podľa predstáv vždy dokonale nakreslí moja kamarátka, úžasná ženská bytosť, Viki Melišeková.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Rita Křížová (@mak.atelier)

O niečo hrubšie ľanové plátno som si podľa vlastného návrhu nechala utkať v českej tkáčovni, u pána Kubáka v Strmilove. Minimálne množstvo pri takejto objednávke je 500 m. Nemohla som si dovoliť túto vysokú investíciu, tak som v máji usporiadala crowdfundingovú kampaň, vyzbierala skoro polovicu nákladov a tento týždeň mi prišla prvá vzorka utkanej látky. Do konca septembra by mali byť všetky hotové a aby bola RaRita naozaj jedinečná, budem šiť primárne z týchto svojich vlastných, potlačených a utkaných ľanov.

14. Pracuješ doma, alebo máš svoj ateliér?

V Prahe bývame v 1+1. Dva stroje na kuchynskom stole a množstvo pribúdajúcich látok to tu začali ešte viac stiesňovať. Preto som pred rokom v decembri pozbierala všetku odvahu a úspory, nakúpila a zreštaurovala bazárový nábytok a prenajímam si maličký ateliérik. Stroje sú síce ešte stále doma (najviac sa mi darí šiť po večeroch), ale už mám miesto na látky a fotenie.

15. Ako to stíhaš popri dvoch malých deťoch?

Nestíham. Nestíham to tak, ako by som chcela. Nápadov mám viac ako času, ale vždy, keď ma chytí najväčšia frustrácia, pripomeniem si, že na prvom mieste sú teraz dievčatá a všetko má svoj čas. Momentálne šijem hlavne po večeroch (neskorých). Tvorba je ale zároveň pre mňa aj oddych a potrebná sebarealizácia, preto to neberiem ako záťaž.

16. Čo chystáš na jeseň?

Prvé RaRita kúsky z vlastnej utkanej látky. Viac nápadov realizovať asi nestihnem.

17. Prosím, doplň vetu: „Každá mama by si mala aspoň raz denne dopriať…“

 … čokoľvek, pri čom aspoň na pol hodinu vypne ako mama a dodá jej to energie na zvyšok dňa (ideálne z toho vynechať omamné látky!), haha.

18. Aké je tvoje najobľúbenejšie slovenské mesto?

So zahanbením priznávam, že som ich veľa nenavštívila. Do 18. rokov bol môj život viac menej doma v Košiciach, u babičky v Prešove a na chalupe v Miľpoši pri Sabinove. Potom už Praha. S rodičmi sme spoznávali viac prírodu ako mestá. Koľkokrát sa ale vraciam do Košíc, vždy majú pre mňa jedinečné čaro.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Rita Křížová (@mak.atelier)

19. V akom meste, mimo Slovenska, by si si vedela predstaviť život?

Jednoznačne v Lisabone. Strávila som tam pol roka svojho života a vedela by som si tam predstaviť celý jeho zvyšok.

20. Aký je tvoj najobľúbenejší kus oblečenia?

Hrubé vlnené ponožky a šál. Nič ma nevie tak zachrániť, keď je potreba.

21. Akú knihu momentálne čítaš?

Trnkův špalíček říkadel, písniček a pohádek. Posledné dospelácke som dočítala knižky Eleny Ferrante. Všetky ostatné sa už nevedia dočkať, kedy ich konečne oprášim. A ja tiež. Chýba mi to.

22. Aká je tvoja najobľúbenejšia pesnička, ktorá ťa vždy roztancuje?

Billie Jean (Michael Jackson)! Oooo a Lionel Richie – You are my destiny, All night long. Je toho veľa. Mňa roztancuje takmer všetko.

 23. Ako vyzerá tvoja predstava pohodového života?

Hlavne zdravie celej rodiny, dostatok času na deti, manžela i seba. Veľa, veľa prírody. A nesmieť zabúdať na tie drobné radosti.

24. Máš radšej zimu alebo leto?

Každé má svoje čaro. Preto odpoviem, že najradšej mám jeseň.

25. Veríš na lásku na celý život?

Verím. Láska je pre mňa tak široký pojem, že nemôže byť konečná.

26. Kedy sa cítiš najkrajšou?

Môžem mať umyté vlasy, pekné nové šaty, ale keď nemám dobrú náladu, tak to nie je ono. U mňa funguje najviac to prepojenie vonkajšej krásy s vnútornou. Vtedy sa cítim byť najkrajšou.

27. Prosím, doplň vetu: „Každá žena by mala aspoň raz za život…“

 … zažiť pocit bezpečia, ktorý ju už neopustí.

28. Snívaš momentálne o niečom?

Stále o niečom snívam. Momentálne už dlhšiu dobu o maličkej vidieckej usadlosti s políčkom na pestovanie ľanu.

29. Akú najlepšiu radu do života si dostala?

Nerob iným to, čo nechceš, aby tebe robili. A potom jedno veľmi pravdivé, i keď občas nepochopiteľné: Každé zlo je na niečo dobré.

30. Kedy sa cítiš jednoducho šťastná?

Keď vo mne radosť zvíťazí nad obavami.

 31. Kde sa vidíš o 10 rokov?

Po väčšinu roka na už spomínanej usadlosti, ako úspešne pestujeme ľan. Starú stodolu mám prerobenú na ateliér s veľkými oknami, každý polrok vďaka záujmu zadávam do tkáčovne nový design látok, ktoré sa celosvetovo predávajú. No a ten zvyšný mesiac- dva idúc na Vespe uličkami malého portugalského mestečka, smerujúcim k oceánu na surfovačku.

32. Čo budeš robiť po tomto rozhovore?

 Dopijem čaj a zababuším sa k rodinke do postele.

Sympatickú, tvorivú Ritu a jej tvorbu môžete sledovať na Instagrame, alebo na webe.

Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho ďalej. ?

Máte tip na zaujímavú akčnú mamu, ktorú by sme mohli vyspovedať? Napíšte nám na redakcia@akcnemamy.sk.

Tagy
Barbora Jelinek

content creator, copywriter, @akcnemamy, @prezdraviezeny, influencer

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár