Začnite písať

AKČNÉ TIPY PR ČLÁNKY ZDRAVIE

4 tipy ako správne vybrať topánky a prezuvky pre deti

Od topánočiek či papučiek sa odvíja vývoj detských nôh a správneho pohybového systému. Preto je výber správnej obuvi pre vašu ratolesť veľmi zodpovednou úlohou, ktorú netreba podceňovať. Ideálnym výberom môžete v budúcnosti predísť zdravotným ťažkostiam.

Ako vybrať správne vhodnú detskú obuv?

Vhodná veľkosť

Je dôležité, aby obuv správne sedela a detské nožičky spevňovala, ale zase neobmedzovala. Pevná podporná obuv pomáha chrániť chodidlá počas rastu. Kvalitná detská obuv a prezuvky poskytujú detským nôžkam to, čo ich kosti a svaly potrebujú. Nevhodná obuv môže u detí viesť k rozvoju plochých nôh, môže zapríčiniť bolesť predkolenia, kolien či dokonca bolesť chrbta.

Detské nohy rastú rýchlo, čo bolo v auguste ešte dobré, o mesiac – dva to už platiť nemusí. Okrem veľkosti môžu chodidlá zmeniť aj svoj tvar. Je preto viac než dôležité raz za čas skontrolovať detské prezuvky a topánky či sedia ako uliate.

S nástupom do školy a škôlky budú deti tráviť viac času v interiéri. Preto je potrebné venovať sa výberu kvalitnej obuvi viac, aby detská nôžka netrpela. Ceny kvalitných topánok a papučiek sú za prijateľnú cenu, takže sa nemusíte obávať prílišného navýšenia rozpočtu. Okrem toho, nič nie je dôležitejšie, ako zdravý vývin vášho dieťaťa.

Vhodná podrážka a stielka

Pri výbere detských topánok majte na zreteli aj podrážku. Tá by mala byť hrubšia a odolná proti poškodeniu, mala by sa prispôsobiť rôznym povrchom. Odporúča sa, aby stielka v topánkach alebo prezuvkách bola ortopedická, čím predídete aby dieťa chodilo po špičkách. Iným zas vyhovujú barefootové detské topánky či prezuvky. Ak však dieťa nie je zvyknuté chodiť naboso, odporúčame zvoliť skôr kvalitné protetické prezuvky.

Tvar detských topánok

Detská obuv by mala mať dostatočne priestrannú guľatú špičku, ktorá zabezpečí komfort a dostatok miesta pre prsty. Nevhodná je špicatá obuv. Tá spôsobuje rôzne deformity prstov ako je vybočenie palca, vybočenie malíčka prípadne kladivkové prsty.

Dbajte na strih

Aj keď vám strih môže prísť zbytočný, ani ten pri výbere detských topánočiek a prezuviek podceňovať. Vhodný strih zvršku bude pevne držať nohu a bráni posunu nohy v obuvi. Ideálna obuv je šnurovacia alebo so zapínaním na suchý zips. Pre najmenšie detičky je ideálna výhradne členková obuv.

 

V našej Lekárni Váhy na Zimnej ulici v Košiciach nájdete široký výber detskej obuvi – od prvých krôčikov až po školákov. Či už potrebujete detskú outdoorovú obuv alebo prezuvky do interiéru – všetky typy nájdete u nás.

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár