Začnite písať

CHOROBY ZDRAVIE

Detská kaša Hami obsahuje nebezpečnú baktériu. Máte ju doma?

hami

V obľúbenej detskej kaši od Hami bola zistená prítomnosť Salmonelly, ktorá môže spôsobiť nepríjemné tráviace ťažkosti. Ak máte tento druh kaše doma, hlavný hygienik ju odporúča vrátiť do obchodu.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky obdržal na základe vykonanej úradnej kontroly potravín orgánom verejného zdravotníctva oznámenie o nevyhovujúcom výrobku – HAMI nemliečna kaša ryžová banánová, od ukončeného 4. mesiaca170 g, dátum minimálnej trvanlivosti: 20.04.2022, číslo šarže (výrobná dávka): 101248648, EAN kód: 5900852047947, kontakt: NUTRICIA a.s., V parku 2294/2, 148 00 Praha – Chodov, Česká republika, ktorý bol odobratý v obchodnej sieti.
Podľa skúšok vykonaných Odborom laboratórnych činností RÚVZ so sídlom v Nitre a Národným referenčným laboratóriom pre salmonelózy na ÚVZ SR bola v predmetnom výrobku zistená Salmonella Enteritidis.

Príslušné orgány verejného zdravotníctva v SR prijímajú opatrenia na stiahnutie predmetného výrobku z trhu v SR. Výrobok bude zároveň hlásený aj do Rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá (RASFF).
„Keďže sa uvedený výrobok ešte môže nachádzať v obchodnej sieti na území Slovenskej republiky, odporúčame spotrebiteľom, aby výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali a prípadne ho vrátili späť do miesta predaja,“ dodáva hlavný hygienik Ján Mikas.

Prejavy salmonelózy

Najčastejšími príznakmi salmonelózy sú nevoľnosť, hnačka, horúčka a kŕče v podbruší 12 až 72 hodín po infikovaní. Zvlášť vnímavé na vznik infekcie sú deti do piatich rokov, osoby s poruchami imunitného systému a ťažkými, napríklad onkologickými ochoreniami, ale i tehotné ženy.

Ak lekár potvrdí ochorenie na salmonelózu, treba sa riadiť jeho pokynmi, čo sa týka diéty a hygienických opatrení. Baktéria salmonela totiž prežíva v tráviacom ústrojenstve ešte pár týždňov po skončení ochorenia a môžu sa nakaziť ostatní členovia rodiny.

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár