Začnite písať

INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

Ako zabaviť deti počas prázdnin alebo za nepriaznivého počasia?

Určite to poznáte? Zlé počasie, deti sa nudia, majú veľa energie a najradšej by niečo podnikli. Prázdniny za nepriaznivého počasia môžu byt‘ výzvou nielen pre deti, ale aj pre vás. Pripravili sme si niekoľko tipov, vďaka ktorým môžete urobiť deťom nezabudnuteľné prázdniny aj v mokrom počasí.

1. Preskúmajte okolité atrakcie

Jednou z najlepších vecí na dovolenke je výjazd a preskúmanie nového okolia. Dážď vám nemusí brániť v tom, aby ste objavili nové atrakcie aj mimo vášho domova. Urobte si prieskum (alebo sa opýtajte miestnych obyvateľov) a vyskúšajte si vnútorné atrakcie, ktorými môžete deťom spestriť program aj vo vlhkom počasí:

  • Choďte do múzea, skanzenu alebo galérie.
  • Navštívte akvárium alebo kryté ihrisko.
  • Preskúmajte jaskyne.
  • Navštívte továreň na čokoládu.
  • Pozrite si divadelné predstavenie a pod.

2. Využite situáciu na maximum

Len, preto, že je vonku mizerne, nemusí to nutne znamenať, že nemôžete ísť von. Treba sa len dobre obliecť a pripraviť sa. Oblečte si pršiplášte, gumáky, vyzbrojte sa dáždnikom a vydajte sa za dobrodružstvom, ktoré môže deti zabaviť aj po daždi. Vyberte sa na prechádzku alebo k miestnemu vodopádu.

Vydať sa môžete aj na ľahkú túru, no cestu si dobre naplánujte. Skontrolujte však či sú turistické trasy otvorené a bezpečné a dbajte na bezpečnosť pri zníženej viditeľnosti.

3. Nájdite slnko

Ak nepríde slnko k vám, choďte vy za ním. Preskúmajte predpoveď počasia vo vašom okolí a vydajte sa na výlet, kde môžete stráviť pekný deň aj v suchom počasí. Nie vždy je to uskutočniteľné, ale ak máte tú možnosť ísť na miesto, kde sa dá vyhnúť dažďu, prečo nie?

Zábavné aktivity, ktorými zabavíte deti doma

Zahrajte si hru

Nezáleží na tom, koľko počítačových hier alebo herných konzol deti majú, prečo sa nevrátiť ku starej klasike ako puzzle, pexeso, karty alebo spoločenské hry?

Buďte kreatívni

Postupom času sa vám určite nazbierajú rôzne materiály a kúsky, ktoré by sa dali využiť na vytvorenie niečoho kreatívneho. Umenie je, ako stvorené na daždivé dni. Rôzne farby papier, lepidlo, trblietky, samolepky, vlna, povrázky, látky, stužky, nite, farebný papier… Toto všetko sa dá použiť a zároveň ponúka vášmu dieťaťu dostatok priestoru na kreativitu.

Niečo upečte

Ktoré dieťa nemá rado koláče? Pečenie a povzbudenie vašich detí, aby vám pomohli pripraviť si jeden z ich obľúbených, bude určite zábava. Nielenže im predstavíte všetko od nových chutí a jedál, ale tiež si zdokonalia svoje schopnosti pečenia, čo im môže byt‘ nápomocné aj v dospelom veku.

Tip: Uistite sa, že máte zásteru, pred a po si poriadne umyte ruky a vyhýbajte sa ostrým nožom.

Kreslite a maľujte

Povzbuďte svoje deti, aby boli kreatívne, pripravte farby, papier a urobte si umeleckú škola kreslenia a písania. Skôr, ako začnete, zakryte stôl novinami. Uistite sa, že máte po ruke nádobu naplnenú vodou, aby vaše deti mohli pri výmene farieb svoje štetce opláchnuť. A nemusíte používať iba štetce – na vytvorenie obrázkov skúste použiť rôzne veci.

Ak máte skutočne malé deti, maľovanie prstami bude pre ne určite skvelá zábava. Ďalším nápadom na maľovanie je napríklad použitie špongie alebo zubnej kefky.

Pripravte si domácu pizzu

Iba s niekoľkými jednoduchými ingredienciami si všetci môžete vychutnať prípravu domácej pizze. A nezáleží ani na tom či majú všetci radi to iste, pretože všetci si môžu pridať, čo chcú.

Recept na neapolskú pizzu

Cesto:

  • 400g hladkej múky
  • 100 g krupičnej múky
  • 2 ČL soli
  • 1 x 7g balíček sušeného droždia
  • 325 ml vlažnej vody

Na pizzu:

  • 1 plechovku paradajok, scedených (asi 400g)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 25g parmezánu, najemno nastrúhaného
  • Čerstvá bazalka alebo sušené oregano
  • Mozzarella
  • Soľ, korenie

Postup:

  1. Múku a soľ dajte do veľkej misy, pridajte vodu, droždie a cukor, premiešajte, vytvorte cesto.
  2. Cesto vytvarujte do veľkej gule, zakryte ho utierkou a nechajte asi 5-10 minút odpočívať.
  3. Cesto opäť premiešajte až, kým nebude hladké a elastické. Následne cesto vyvaľkajte, posypte plech múkou a cesto naň položte.
  4. Paradajky rozmixujte a dochuťte soľou a korením.
  5. Predhrejte si rúru na najvyšší stupeň.
  6. Teraz môžete na cesto poukladať vaše základy. Cesto potrite paradajkovou omáčkou, pokvapkajte ho troškou olivového oleja, posypte parmezánom, na vrch pridajte čerstvé bylinky a mozzarellu.
  7. Vložíme do predhriatej rúry a pečte zhruba 10-15 minút alebo podľa potreby o niečo kratšie / dlhšie.

Tip: Môžete tiež použiť paradajkovú alebo inú omáčku s vašimi obľúbenými ingredienciami. Nemusíte ostať iba pri syre. Môžete si pizzu vyzdobiť aj inou zeleninou, ako napríklad šampiňónmi, olivami, paprikou, kukuricou alebo salámou, tuniakom či ananásom.

Keď vás dážď alebo chladné počasie drží vnútri, môže byť ťažké nájsť si zábavu zabaviť. Dúfame, že s našimi tipmi dokážete zabaviť nie len deti, ale aj celú rodinu a užiť si veľa zábavy, aj s vnútornými aktivitami.

 

Autor: Dominika Blchová

Zdroj foto: unsplash.com

10 tipov, ktorými hravo motivujete deti k samostatnosti

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár