Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

Odborník radí, ako zvládnuť návrat detí do študijného režimu

Než sa nazdáte začne deťom ďalšie školské dobrodružstvo. Aj keď sa po dlhej domácej výuke väčšina z nich do školy tešila, teraz po prázdninách môže byť všetko inak. Deti si zvykli na voľnejší režim, viac sa zafixovali na rodičov a návrat do školských lavíc nemusia vítať práve s radosťou. Čo teda ako rodičia môžete urobiť, predovšetkým pre mladšie deti, aby ste im prechod od prázdninových radovánok k učeniu uľahčili?

Podporujte psychickú pohodu

Sú deti, ktoré sa do školy naozaj tešia, ale iné môžu mať z návratu do lavíc aj strach, hlavne teraz v dobe najrôznejších opatrení. Dôsledkom vlečúcej sa dištančnej výučby je tiež znížená motivácia a nesústredenosť. Je teda veľmi dôležité s deťmi hovoriť, nech vedia, že tu ste pre nich a ste ich oporou. Preberajte spolu pozitívne aj nepríjemné pocity, vysvetľujte opatrenia a snažte sa byť sami v pohode, pretože u vás začína aj vyrovnanosť vašich ratolestí.

„Napojenie na matku nekončí pôrodom. Väzba dieťa – rodič trvá v určitej miere celý život. V detstve býva veľmi intenzívna, preto emočné prejavy detí môžu byť odrazom emócie rodičov. Ak teda my rodičia máme z nástupu detí do školy strach alebo cítime úzkosť, je veľká pravdepodobnosť, že to dieťa vycíti,“ hovorí psychologička a koučka Kamila Velková.

Učte deti hrou

Predovšetkým menšie deti sa s učením lepšie zžijú, ak ho pojmete hravo. Čítanie, skladanie slov, počítanie či rozpoznávanie tvarov môžete trénovať s využitím želatínových písmen a číslic. S Haribo Bären-Schule precvičíte počítanie a farby, sústredenosť, logické myslenie a orientáciu zase natrénujete pri dáme s Haribo Berries. Ako bonus pri správnych riešeniach si na nich deti môžu pochutiť.

TIP: „Niektorí rodičia sa od septembra zase po dlhej dobe opäť možno stanú „taxikármi“. Mnoho detí trávi v aute veľké množstvo času, ktoré je práve možné využiť aj na hravú výuku alebo k rozprávaniu a nadviazaniu tak hlbšieho vzťahu s dieťaťom,“ odporúča psychologička Velková.

Postupne im vneste do života poriadok

Vstávanie, najväčší strašiak detí aj dospelých. Vybavte nočný stolík vášho dieťaťa novým super budíkom, s ktorým sa mu bude vstávať o niečo lepšie. Dôležitá je aj postupná príprava na pravidelný školský rytmus. Začnite skracovaním doby, kedy musia ísť spať, a pokračujte napríklad tým, že spolu budete plánovať čas. Môžete si vytvoriť rozvrh, kde dieťa uvidí, aké aktivity má naplánované – spoločný výlet, hranie sa, návšteva kamaráta či babičky apod.

„Kvalitný spánok je úplne zásadný. Pre deti snáď ešte viac než pre dospelých. Pravidelná večierka a večerná „rutina“ napomáha k lepšiemu spánku, a teda aj ľahšiemu vstávaniu. U starších detí, ktoré trávia pred spaním čas na mobilnom telefóne, odporúčam telefón vypnúť a dať do inej miestnosti minimálne 2 hodiny pred spaním. Je mnoho výskumov, ktoré preukazujú, že „modré“ svetlo z mobilov a televízie (pohyb fotónov) aktivuje vyplavovanie kortizolu, tzv. stresového hormónu, ktorý ako by telu hovoril, že teraz nemôže ísť spať,“ hovorí Velková.

Kráľovstvo pre prácu a odpočinok

Podľa prieskumu Salfordskej univerzity vo Veľkej Británii platí, že čím lepšie je navrhnutá učebňa, tým lepšie známky deti majú. Vzhľad triedy síce príliš neovplyvníte, ale v prípade detskej izby to je iné a na deti nemá jej usporiadanie o nič menší vplyv. Izbička má byť miestom odpočinku, hrania aj štúdia, preto je nutné ju potrebám dieťaťa prispôsobiť. „Keď je nám niekde príjemne, trávime tam viac času. Dovoľme teda deťom, aby si svoje kráľovstvo pomohli spolu zariadiť – opýtajte sa ich, akú vec by si do svojej izbičky priali,“ potvrdzuje Velková. Vyberte spolu výmaľbu izby, nábytok či dekorácie. Veselé rolety izbu prežiaria, nová posteľná bielizeň s obľúbenými hrdinami zlepší spánok aj náladu. Dbajte však na to, aby boli priestory na odpočinok a prácu oddelené a aby dieťa nebolo pri štúdiu rozptyľované napríklad televíziou či telefónom.

Odmeňujte za snahu, nielen za výsledok

Vedeli ste, že čím ďalej tým viac psychológov sa zhoduje na tom, že motivovať dieťa odmenou za výsledok je kontraproduktívne? „Ak dieťa robí maximum a výsledok sa mu nedarí dosiahnuť, pripadá si, že zlyhalo a odnáša si tým do života skúsenosť, že nech už sa snaží akokoľvek, aj tak neuspeje. Prečo by sa teda malo snažiť, keď je to zbytočné? Omnoho účinnejšie je sústredenie sa na proces a odmeňovanie snahy samotnej bez ohľadu na to, či bol výsledok dosiahnutý alebo nie. Podporíte tak u detí zameranie sa na prítomnosť,“ hovorí psychologička Velková.

Návod na papierový kornútik pre prváčikov

Čo budete potrebovať: tavnú pištoľ, farebnú štvrtku A2, pečiatkové vankúšiky (rôzne farby), hubku na riad, nožnice, organzu, stužku, plastovú šablónu mandaly, obyčajnú ceruzku, vytlačené obrázky medvedíka Haribo

Postup:

  1. Na farebnú štvrtku A2 položte plastovú šablónu mandaly a pomocou hubky na riad nanášajte krúživými pohybmi pečiatkovú farbu. Jednou rukou si šablónu pridržiavajte, aby sa vám neposúvala a výsledný motív nebol rozmazaný. Týmto spôsobom zaplňte celú štvrtku.
  2. Štvrtku uhlopriečne (z rohu do rohu) rozstrihnite nožnicami. Čiaru, pozdĺž ktorej budete strihať, si môžete vopred predkresliť obyčajnou ceruzkou.
  3. Z jednej štvrtky vytvoríte teda dva kornútiky. Vystrihnutý tvar (trojuholník) ešte zastrihnete doguľata.
  4. Aby sa vám kornútik lepšie stočil, ohnite ho ľahko cez hranu stolu a potom ho stočte do tvaru kornútika. Všetko zlepte tavnou pištoľou.
  5. Do hornej časti kornútika vlepte tavnou pištoľou pruh nastrihnutej organzy, ktorý môžete zviazať stužkou obľúbené farby.
  6. Kornútik dozdobte papierovými výrezmi medvedíka Haribo, ktorého vystrihnite a nalepte na vytvorený kornútik. Fantázii sa medze nekladú a u detí to platí dvojnásobne.
  7. Potom už len stačí kornútik naplniť obľúbenými cukríkmi Haribo a vyraziť do školy pravou nohou.

Viac na: https://www.haribomalycukrar.cz/sk/navod-papierovy-kornut-na-cukriky/

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár