NAČÍTAVAM

Začnite písať

MAGAZÍN RECEPTY

Vyskúšajte trochu netypické francúzske zemiaky s tofu a červenou paprikou

Redakcia
Share
zemiaky

Jesenné počasie nás už núti teplejšie sa obliekať. Ak sa vám žiada si pripraviť niečo teplé a výdatné aj do žalúdka, tak sa nechajte inšpirovať receptom na francúzske zemiaky. V tomto trochu netradičnom podaní budú určite chutiť celej rodine.

Zemiaky na tanieri

Zemiaky patria medzi naše tradičné potraviny, ktoré sa k nám dostali až z ďalekej Ameriky. Vďaka podnebiu, ktoré im tu vyhovuje sa rýchlo rozmohli takmer po celej Európe a stali sa obľúbenou surovinou.

PODPORTE združenie Akčné ženy a podnikanie žien na Slovensku



Zemiaky v sebe majú skoro 80% vody. Okrem toho sú bohaté na výživné škroby. Obsahujú množstvo mikronutrientov – vitamíny A, B1, B2 a B6 a dokonca štyrikrát viac vitamínu C než jablká alebo hrušky. Sú jedinečným a mimoriadne bohatým zdrojom minerálov a stopových prvkov, ako sú draslík, horčík, zinok, vápnik, fosfor, železo, meď, fluór, sodík, chróm a ďalšie. Obsahujú dokonca špeciálnu kyselinu fenolovú, ktorá pôsobí proti škodlivým baktériám a vírusom.

Na prípravu potrebujeme:

  • cca. 1 kg zemiakov
  • cibuľa
  • červená paprika (hrubostenná alebo kápia)
  • 1 balenie tofu
  • 3 vajcia
  • koreniny (majorán, červená paprika, mletá rasca)
  • soľ, korenie
  • trošku oleja

Postup

  1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na požadovaný tvar.
  2. Pridáme a ošúpanú a nakrájanú cibuľu a červenú papriku.
  3. Dochutíme koreninami, osolíme a pridáme približne 1 PL oleja.
  4. Premiešame a celú zmes dáme do pekáča. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia približne 20-25 minút.
  5. Medzitým si pripravíme tofu zmes. Tofu popučíme vidličkou a pridáme vajcia. Premiešame a zmes vylejeme na zemiaky približne v polovici pečenia.
  6. Dopečieme podľa potreby, kým nie sú zemiaky mäkké.
  7. Podávame s kyslou uhorkou alebo čerstvým šalátom.

Receptom sme sa inšpirovali od nutričnej poradkyne a redaktorky Akčných mám Janky Guráňovej – Zdravo s Jankou.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ing. Jana Guráňová (@zdravosjankou)

Páčil sa vám tento recept? Máte aj vy tip na zaujímavý recept, ktorý by sme mohli uverejniť? Nechajte nám komentár pod článkom, alebo napíšte na redakcia@akcnemamy.sk.

klub žien
Tagy

Mohlo by sa vám páčiť

Zanechaj nám svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *