Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE PR ČLÁNKY

3 recepty na lahodné cold brew, ktoré si ľahko pripravíte aj u vás doma

Že ešte nepoznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutí príjemne sladko, v chladničke vám vydrží dlhšie ako týždeň a zvládne ju pripraviť naozaj každý. Navyše ju môžete prispôsobiť svojim vlastným chutiam – stačí pridať pár zaujímavých ingrediencií a osviežujúci kávový drink je na svete. Jediné, čo okrem kávových zŕn budete potrebovať, je kvalitný mlynček na kávu, dostatočne veľké poháre a papierový filter.

Základom je výberová káva

Od espressa sa cold brew líši tým, že sa čerstvo namletá kávové zrná nechajú minimálne 12 hodín macerovať v studenej vode. Vďaka tomu sa vo výslednom nápoji rozvinú jemné, sladké tóny s nižšou aciditou. Navyše sa v šálke oveľa lepšie prejaví pravá chuť kávových zŕn, ktorá je ovplyvnená miestom ich produkcie, procesom žatvy a samozrejme pražením. Experimentovať s výslednou chuťou cold brew môžete obmenou kávových zŕn, vždy ale myslite na to, aby sa jednalo o výberovú kávu.

Bez kvalitného kávomlynčeka sa nezaobídete

Každý, kto to s prípravou kávy myslí vážne, by si mal zaobstarať kvalitný mlynček na kávu. Zabudnite na trieštivé mlynčeky, ktoré sú síce lacné, ale kávové zrná len nerovnomerne rozsekajú. Radšej investujte do kávomlynčeka vybaveného mlecími kameňmi s možnosťou nastavenia hrubosti mletia. To vám umožní pripraviť si kávu na viacero rôznych spôsobov – v kávovare, vo french presse alebo moka kanvičke.

Ako na cold brew?

Na prípravu cold brew budete potrebovať 90-100 gramov hrubo mletej kávy. Čerstvo namletú kávu najprv nasypte do pohára s objemom 1 liter a pomaly zalejete studenou vodou až po okraj. Ak máte tú možnosť, použite filtrovanú vodu, ktorá vám zaistí lepšiu výslednú chuť. Pohár je potrebné uzavrieť, ľahko pretrepať a potom ho umiestniť na 12-24 hodín do chladničky.

Až si budete chcieť cold brew vychutnať, jednoducho nápoj prefiltrujete buď pomocou klasických papierových filtrov, alebo môžete využiť french press. Aby sa vám cold brew len tak neomrzelo, vyskúšajte doň pridať napríklad vytlačenú citrónovú šťavu alebo mandľové mlieko a samozrejme veľa ľadu. Inšpirovať sa môžete našimi receptami, ktoré si najlepšie vychutnáte pod slnečníkom.

Cold brew limonáda

Jemne sladkasté cold brew sa skvele snúbi s kyslou chuťou citrónovej šťavy. Do vyššieho pohára nalejte 200 ml cold brew, pridajte 50 ml šťavy z čerstvo vytlačeného citróna a nakoniec primiešajte cukrový sirup. Ten vyrobíte jednoducho – lyžicu cukru rozvaríte v lyžici vody, vďaka čomu získate kompaktnej sirup. Nápoj korunujte niekoľkými kockami ľadu a lístkami mäty.

Cold brew s dotykom čokolády

Oslaďte cold brew pomocou datlí a vytvorte z neho krémový nápoj s čokoládovou príchuťou! Ako na to? 4 datle (ak túžite po naozaj sladkej chuti, siahnite po Medjool datliach) dajte na pár minút namočiť do horúcej vody. Potom ich vhoďte do mixéra, pridajte 200 ml cold brew, 1 lyžičku kakaového prášku, štipku vanilkového extraktu a soli. Ingrediencie nechajte mixovať, kým sa perfektne nepremiešajú. Hotový nápoj môžete ešte precediť cez plátno a priviesť k dokonalosti kvapkou mlieka.

Medovo sladké cold brew

Oslaďte si život medovým cold brew s mandľovým mliekom! Lyžicu medu zmiešajte s vodou (v pomere 1:1) a priveďte do varu, kým vám nevznikne medová redukcie, ktorú nalejete do pohára s ľadom. Pridajte 200 ml cold brew a mandľové (alebo iné) mlieko a osviežujúci letný drink je na svete!

 

Radi by ste si ľadové drinky z cold brew vychutnali aj vy, ale chýba vám ten správny mlynček na kávu? Na Heureka.sk nájdete ponuky všetkých e-shopov prehľadne na jednom mieste a ľahko ich tak medzi sebou porovnáte. Inšpirujte sa hodnotením a recenziami overených užívateľov a kúpte si nového pomocníka pre prípravu kávy.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár